Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

BP Energy Outlook: Προελαύνουν οι ΑΠΕ με πρωταγωνιστές τα αιολικά - φωτοβολταϊκά

BP Energy Outlook: Προελαύνουν οι ΑΠΕ με πρωταγωνιστές τα αιολικά - φωτοβολταϊκά
Η αυξανόμενη σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έρχεται σε βάρος των υδρογονανθράκων των οποίων η πορεία υποχωρεί σημαντικά

Η αύξηση της πρωτογενούς ενέργειας κυριαρχείται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεδομένου ότι ο κόσμος αρχίζει και μετατοπίζεται σε πηγές χαμηλότερου άνθρακα, σύμφωνα με τα τρία σενάρια του BP Energy Outlook 2020.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - συμπεριλαμβανομένων των αιολικών, ηλιακών, γεωθερμικών και βιοενέργειας, εξαιρουμένης της υδροηλεκτρικής, αυξάνονται περισσότερο από 10 φορές τόσο στο Rapid όσο και στο Net Zero σενάριο. Μάλιστα, το μερίδιο των ΑΠΕ στην πρωτογενή ενέργεια αυξάνεται από 5% το 2018 σε περισσότερο από 40% έως το 2050 στο Rapid και σχεδόν 60% στο Net Zero.

Αν και η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι λιγότερο έντονη στο σενάριο BAU, αυτές εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% της συνολικής αύξησης της πρωτογενούς ενέργειας τα επόμενα 30 χρόνια.

Γρήγορη ανάπτυξη

Η αυξανόμενη σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έρχεται σε βάρος των υδρογονανθράκων των οποίων το μερίδιο της πρωτογενούς ενέργειας μειώνεται από σχεδόν 85% το 2018 σε περίπου 40% έως το 2050 στο Rapid και 20% στο Net Zero.

Επίσης, οι ΑΠΕ που χρησιμοποιούνται στον τομέα της ενέργειας αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς και στα τρία σενάρια. Σε αυτό βέβαια καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν η πτώση του κόστους παραγωγής αλλά και οι πολιτικές που ενθαρρύνουν τη μετάβαση σε χαμηλότερες εκπομπές CO2.

patio

Η εκτιμώμενη πορεία των ΑΠΕ

Η επέκταση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο Rapid και το Net Zero ξεπερνά κατά πολύ την ανάπτυξη της πρωτογενούς ενέργειας. Είναι περίπου πέντε και επτά φορές μεγαλύτερη από τη συνολική αύξηση της πρωτογενούς ενέργειας.

Ο γρήγορος ρυθμός ανάπτυξης ελαττώνεται ελαφρώς από τα τέλη του 2030 και μετά. Μετά τα 30 επόμενα χρόνια, η αιολική και ηλιακή ενέργεια μειώθηκε κατά περίπου 30% και 65% το 2009, στο Rapid σενάριο και κατά 35% και 70% στο Net Zero.

Τόσο στο Rapid όσο και στο Net Zero σενάριο, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αντιπροσωπεύουν γενικά παρόμοιες αυξήσεις στην παραγωγή ενέργειας. Αυτό ισοδυναμεί με ένα σημαντικά ταχύτερο ρυθμό επέκτασης της ηλιακής ενέργειας, υποστηριζόμενο από τη μεγαλύτερη μείωση του κόστους. Η αύξηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι λιγότερο γρήγορη στο BAU σενάριο.

Κλείνοντας, και στα τρία σενάρια οι αναδυόμενες οικονομίες αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία της αύξησης των ΑΠΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης