Χρηματιστήριο & Αγορές

Στις 3250 μονάδες (2,4%) αναζητεί ισορροπία ο S&P - Bαθαίνει η διόρθωση σε αγορές και cοmmοdities

Στις 3250 μονάδες (2,4%) αναζητεί ισορροπία ο S&P - Bαθαίνει η διόρθωση σε αγορές και cοmmοdities
Αλλαγή κλίματος στις αγορές με αβεβαιότητες όσο πλησιάζουμε στις αμερικανικές εκλογές
Η διόρθωση στην Wall από τα υψηλά της 2ας Σεπτεμβρίου αρχίζει να προβληματίζει την επενδυτική αγορά, καθώς ο S&P μετά  το υψηλό των 3580 μονάδων διαπραγματεύεται σήμερα Δευτέρα 21/9 στα επίπεδα των 3250 μονάδων 9% χαμηλότερα, έχοντας γράψει και 3230.
Παράλληλα μεγάλη πτώση του DAX κατά 4,37% στις 12.542 μονάδες υποδηλώνει και το πέρασμα του κακού κλίματος στην Ευρώπη.
Ο DOW JONES με πτώση 2,92% στις 26.850 μονάδες και ο NASDAQ με πτώση 12,5% από τα ψηλά του στις 10.627 μονάδες.
Παράλληλα βασικές μετοχές του NASDAQ αλλά και από αυτές που σηκώνουν το βάρος του DOW σπάσανε καθοδικά τον ΚΜΟ των 50 ημερών.
ΑPPLE, ALPHABET, FACEBOOK, MICROSOFT είναι μερικές από αυτές.
Η πτώση έχει συμπαρασύρει το πετρέλαιο, brent (- 4%) στα 41,4 δολ/βαρέλι  και τα υπόλοιπα commodities χρυσό (- 2,6%) στα 1909 δολ/ουγγιά, φυσικό αέριο (-9%) 1,8 δολ/mmbtu.

H αγορά απορροφά και αποσυμπιέζει τις υπερτιμήσεις του Αυγούστου και ταυτόχρονα εκφράζει και την αβεβαιότητα από την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Παράλληλα η ανυσυχία για νέα lockdowns κυριαρχεί στην Ευρώπη, ενώ οι μακρο - δείκτες έχουν ξεφύγει τελείως από τις αρχικές τους μοφές.

Το μόνο που μπορεί να αλλάξει άμεσα την τάση είναι να προωθηθεί το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης που συζήτησαν Mnuchin (ΥΠΟΙΚ) και Powell (FED).


Aναλυτικά το σκάνδαλο που έδωσε το χτύπημα

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι αγορές σήμερα 21/9, εν μέσω έντονων φόβων ότι η άνοδος στα κρούσματα από κορωνοϊό θα προκαλέσει νέα lockdowns σε πολλές χώρες, καταποντίζοντας έτσι τις προσπάθειες για οικονομική ανάκαμψη στην περιοχή της γηραιάς ηπείρου.
Επίσης, οι τραπεζικές μετοχές δέχονται ισχυρές πιέσεις, μετά τις αποκαλύψεις για το ξέπλυμα χρήματος από τραπεζικούς κολοσσούς.
Το νέο σκάνδαλο έρχεται να ταλανίσει τον τραπεζικό κλάδο διεθνώς, καθώς οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου ξέπλεναν αστρονομικά ποσά βρώμικου χρήματος κυκλοφορούσαν εν γνώσει τους επί χρόνια, όπως αποκαλύπτει διεθνής έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), η οποία πραγματοποιήθηκε από 108 διεθνή μέσα ενημέρωσης σε 88 χώρες.
Η έρευνα βασίζεται σε χιλιάδες «αναφορές ύποπτης δραστηριότητας» (SAR) προς το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, το FinCen, από τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Τα έγγραφα αυτά που έχουν συνταχθεί από τράπεζες και έχουν κοινοποιηθεί στην κυβέρνηση, αλλά δεν έχουν έλθει ποτέ στην δημοσιότητα, φέρνουν στο φως το βάραθρο των τραπεζικών εγγυήσεων και την ευκολία με την οποία τις έχουν εκμεταλλευθεί οι εγκληματίες», αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα Buzzfeed News που συμμετείχε στην έρευνα.
Τα έγγραφα αφορούν συναλλαγές ύψους 2.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανάμεσα στο 1999 και το 2017.
Η έρευνα στιγματίζει πέντε μεγάλες τράπεζες -- τις JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank και Bank of New York Mellon -- που κατηγορούνται ότι συνέχισαν την διακίνηση κεφαλαίων υπόπτων ως εγκληματιών ακόμη και αφού κατηγορίες είχαν απαγγελθεί εναντίον τους ή είχαν καταδικασθεί για οικονομικά εγκλήματα.
Σύμφωνα με το Buzzfeed News, «τα δίκτυα μέσω των οποίων το βρώμικο χρήμα διακινείται στον κόσμο έχουν γίνει ζωτικές αρτηρίες της παγκόσμιας οικονομίας».

Ο θάνατος της Ruth Bader Ginsburg

Οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ έναντι των επιπτώσεων του κορωνοϊού έγιναν ακόμη πιο δύσκολες και περίπλοκες μετά τον θάνατο της Ruth Bader Ginsburg, ενός εκ των εννέα μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει στον τρίτο διορισμό ανώτατου δικαστικού επί προεδρικής θητείας του D. Trump.
Στο μέτωπο της πανδημίας στο επίκεντρο του κορωνοϊού επιστρέφει και πάλι η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς εδώ και εβδομάδες καταγράφουν νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού με αποτέλεσμα πολλές κυβερνήσεις να εξετάζουν το σενάριο νέων lockdown και περιοριστικών μέτρων για να αναχαιτίσουν τη διασπορά του ιού.


Το lockdown απειλεί την Ευρώπη.


Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι έπονται έξι πολύ δύσκολοι μήνες με την κυβέρνηση του Boris Johnson να μην αποκλείει ένα δεύτερο lockdown καθώς σε ημερήσια βάση καταγράφονται περισσότερες από 6.000 μολύνσεις.
Σε αντίστοιχη θέση βρίσκονται και πολλά ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ιταλία ενώ οι ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται μια ανάσα από τους 200.000 νεκρούς λόγω του κορωνοϊού, είναι αντιμέτωπες και πάλι με μια νέα έξαρση του ιού.
Και ενώ πολλά κράτη μελετούν σενάρια νέων lockdown, πολύ καλύτερη είναι η εικόνα στην Κίνα, όπου ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία είναι αμετάβλητος από τον περασμένο Μάιο ενώ και τα κρούσματα είναι περιορισμένα, αλλά και στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία, οι οποίες προσανατολίζονται στην άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβάλλει.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 961.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 31 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε περισσότερους από 22 εκατομμύρια.
Έντονη ανησυχία για τις παρενέργειες του εμβολίου της AsrtaZeneca προκαλούν οι πληροφορίες ότι και δεύτερος εθελοντής εμφάνισε σοβαρή νευρολογική ασθένεια.
Ειδικότερα, σε έκθεση της εταιρείας -την οποία επικαλούνται και οι New York Times- αναφέρεται και δεύτερος συμμετέχων στις δοκιμές, που εμφάνισε σοβαρή νευρολογική ασθένεια.

bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης