Ενέργεια

BP: Έρχεται κυριαρχία ΑΠΕ, ηλεκτροκίνησης και υδρογόνου - Ανθεκτικό το φυσικό αέριο, φθίνει το πετρέλαιο

BP: Έρχεται κυριαρχία ΑΠΕ, ηλεκτροκίνησης και υδρογόνου - Ανθεκτικό το φυσικό αέριο, φθίνει το πετρέλαιο
Απογείωση των τιμών των CO2 βλέπει το BP Energy Outlook έως το 2050

Τα βασικά τρία σενάρια της BP για τον μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα είναι τα εξής:

Το γρήγορο (Rapid) αναλαμβάνει την καθιέρωση μέτρων πολιτικής για τη σημαντική αύξηση των τιμών του άνθρακα, που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 70% έως το 2050 από τα επίπεδα του 2018. Το Rapid ευθυγραμμίζεται γενικά με τα σενάρια που συνάδουν με τον περιορισμό της αύξησης των παγκόσμιων θερμοκρασιών κάτω από 2 °C σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

Το Net Zero υποθέτει ότι τα μέτρα πολιτικής του Rapid ενισχύονται από σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά και τις προτιμήσεις της κοινωνίας και των καταναλωτών. Αυτά περιλαμβάνουν την κυκλική οικονομία και την μετάβαση σε πηγές ενέργειας χαμηλού άνθρακα. Αυτό αυξάνει τη μείωση των εκπομπών άνθρακα έως το 2050 πάνω από 95%. Το Net Zero ευθυγραμμίζεται ευρέως με μια σειρά σεναρίων που συνάδουν με την περιορισμένη αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 °C.

Η επιχείρηση (BAU) υποθέτει ότι οι κυβερνητικές πολιτικές, οι τεχνολογίες και οι κοινωνικές προτιμήσεις συνεχίζουν να εξελίσσονται με την ταχύτητα που παρατηρήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν. Στο  BAU, οι εκπομπές άνθρακα από τη χρήση ενέργειας κορυφώνονται στα μέσα της δεκαετίας του 2020 αλλά δεν μειώνονται σημαντικά, με τις εκπομπές το 2050 κάτω από το 10% και από τα επίπεδα του 2018.

Τόσο τα σενάρια Rapid όσο και Net Nero υποθέτουν μια σημαντική αύξηση των τιμών του άνθρακα, φθάνοντας τα 250 δολάρια / τόνο CO2 στον ανεπτυγμένο κόσμο έως το 2050 και τα 175 δολ. / τόνο στις αναδυόμενες οικονομίες.
Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο στο σενάριο BAU, με τις τιμές άνθρακα να φτάνουν μόνο τα 65 και 35 δολ. / τόνο CO2 έως το 2050 κατά μέσο όρο στις ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες αντίστοιχα.

Λέξεις κλειδιά της έκθεσης

Αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας: Και στα τρία σενάρια, η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας αυξάνεται, καθοδηγούμενη από την αύξηση της ευημερίας και του βιοτικού επιπέδου στον αναδυόμενο κόσμο.

Αναδιαρθρωμένα παγκόσμια ενεργειακά συστήματα: Η μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα χαμηλότερου άνθρακα οδηγεί σε ένα πιο διαφορετικό ενεργειακό μείγμα, καθώς και τα τρία σενάρια βλέπουν μείωση του μεριδίου του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος για τους υδρογονάνθρακες και αντίστοιχη αύξηση της ανανεώσιμης ενέργειας.
Η κλίμακα της αλλαγής ποικίλλει σημαντικά στα σενάρια, με το μερίδιο των υδρογονανθράκων στην πρωτογενή ενέργεια να μειώνεται από περίπου 85% το 2018 σε μεταξύ 65-20% έως το 2050 και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αυξάνονται στο 20-60%.

Μειωμένη ζήτηση πετρελαίου: Όλα τα σενάρια βλέπουν ότι η ζήτηση πετρελαίου πέφτει τα επόμενα 30 χρόνια: 10% χαμηλότερη έως το 2050 στο BAU, περίπου 55% χαμηλότερη στο Rapid και 80% χαμηλότερη στο Net Zero.
Η μείωση της ζήτησης πετρελαίου οφείλεται στην αυξανόμενη απόδοση και την ηλεκτροκίνηση στον τομέα των μεταφορών. Και στα τρία σενάρια η χρήση του πετρελαίου στις μεταφορές κορυφώνεται στα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 2020. Το μερίδιο του πετρελαίου στην κάλυψη της ζήτησης μεταφορών μειώνεται από 90% το 2018 σε περίπου 80% έως το 2050 στο BAU, αλλά σε 40% στο Rapid και σε μόλις 20% στο Net Zero.

Πιο ανθεκτικό το φυσικό αέριο: Η παγκόσμια ζήτηση ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των σεναρίων. Κορυφώνεται στα μέσα της δεκαετίας του 2030 στο Rapid και στα μέσα του 2020 στο Net Zero.
Και σε αυτά τα δύο σενάρια έως το 2050 είναι σε γενικές γραμμές παρόμοια με το 2018 και περίπου το 1/3 χαμηλότερα, αντίστοιχα. Στο BAU, η ζήτηση φυσικού αερίου αυξάνεται κατά τα επόμενα 30 χρόνια για να είναι περίπου το 1/3 υψηλότερη έως το 2050.
Το φυσικό αέριο μπορεί δυνητικά να διαδραματίσει δύο σημαντικούς ρόλους σε μια ταχεία μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Και αυτό υποστηρίζοντας τη μετάβαση από τον άνθρακα σε ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία όπου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλα μη ορυκτά καύσιμα ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αναπτυχθούν αρκετά γρήγορα για να αντικαταστήσουν τον άνθρακα.

Αιολική και ηλιακή ενέργεια: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας τα επόμενα 30 χρόνια σε όλα τα σενάρια. Το μερίδιο της πρωτογενούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνεται από περίπου 5% το 2018 σε 60% έως το 2050 στο Net Zero, 45% στο Rapid και 20% στο BAU. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια κυριαρχούν σε αυτήν την ανάπτυξη από τις συνεχιζόμενες μειώσεις του κόστους ανάπτυξης, χαμηλότερες το 2050 κατά περίπου 30% και 65% για την αιολική και ηλιακή αντίστοιχα στο Rapid και κατά 35% και 70% στο Net Zero.

Μάλιστα, στο Rapid and Net Zero, η μέση ετήσια αύξηση της αιολικής και ηλιακής χωρητικότητας κατά το πρώτο εξάμηνο του Outlook είναι περίπου 350 GW και 550 GW αντίστοιχα, σε σύγκριση με τον ετήσιο μέσο όρο περίπου 60 GW από το 2000. Μέχρι το 2050 το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας στη συνολική τελική κατανάλωση αυξάνεται από λίγο πάνω από 20% το 2018 σε 34% στο BAU, 45% στη Rapid και πάνω από 50% στο Net Zero.

Το υδρογόνο και η βιοενέργεια αυξάνονται: Η χρήση υδρογόνου αυξάνεται στο δεύτερο μισό του Outlook σε Rapid και Net Zero. Μέχρι το 2050, το υδρογόνο αντιπροσωπεύει περίπου το 7% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στο Rapid και το 16% στο Net Zero.
Η μετάβαση από τους παραδοσιακούς υδρογονάνθρακες οδηγεί επίσης σε αυξανόμενο ρόλο για τη βιοενέργεια, συμπεριλαμβανομένων: υγρών βιοκαυσίμων που χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό στις μεταφορές, το βιομεθάνιο που μπορεί να υποκαταστήσει το φυσικό αέριο και η βιομάζα χρησιμοποιείται κυρίως στον τομέα της ενέργειας. Μέχρι το 2050, η βιοενέργεια αντιπροσωπεύει περίπου το 7% της πρωτογενούς ενέργειας στο Rapid και σχεδόν το 10% στο Net Zero.

Κλείνοντας, ο κόσμος βρίσκεται σε μια μη βιώσιμη πορεία: Τα σενάρια δείχνουν ότι η ταχεία και συνεχής πτώση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι πιθανό να απαιτήσουν μια σειρά μέτρων πολιτικής, με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των τιμών του άνθρακα. Η καθυστέρηση αυτών των πολιτικών μέτρων και οι κοινωνικές αλλαγές ενδέχεται να αυξήσουν σημαντικά το μέγεθος της πρόκλησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης