Ενέργεια

Λιβύη: Ο Haftar προχωρεί σε άρση του αποκλεισμού της παραγωγής πετρελαίου

Λιβύη: Ο Haftar προχωρεί σε άρση του αποκλεισμού της παραγωγής πετρελαίου
«Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε πεδία πετρελαίου, για να διασφαλίσουμε το μέλλον της Λιβύης, για ένα μήνα» δήλωσε ο Haftar
Ο διοικητής της Ανατολικής Λιβύης Khalifa Haftar ανακοίνωσε την Παρασκευή 18/9/2020 ότι θα άρει για έναν μήνα τον αποκλεισμό της παραγωγής πετρελαίου και ανακοίνωσε ότι έχει συμφωνήσει με την αντίπαλη κυβέρνηση της Τρίπολης για «δίκαιη κατανομή» των ενεργειακών εσόδων.

Η επανάληψη των εξαγωγών πετρελαίου μετά τον οκτάμηνο αποκλεισμό θα ανακουφίσει την αυξανόμενη οικονομική πίεση και για τις δύο πλευρές που συγκροπύονται στη Λιβύη και θα μπορούσε να εξαλείψει ένα μεγάλο εμπόδιο για μια πολιτική διευθέτηση, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές εάν η δηλωθείσα συμφωνία έχει ευρύτερη υποστήριξη.

«Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε πεδία πετρελαίου, για να διασφαλίσουμε το μέλλον της Λιβύης, για ένα μήνα», ανέφερε ο Haftar σε δήλωση που διανεμήθηκε από τον εκπρόσωπό του μετά από μια σύντομη τηλεοπτική εκπομπή στην οποία ανακοίνωσε ότι «αποφασίστηκε» να ξαναρχίσει η παραγωγή πετρελαίου. .

Η National Oil Corporation (NOC), η οποία δραστηριοποιείται στον ενεργειακό τομέα της Λιβύης, δήλωσε επίσης εν μία νυκτί ότι δεν θα άρει την ανωτέρα βία στις εξαγωγές έως ότου το LNA αποσύρει μαχητές από τις εγκαταστάσεις του.

Η Λιβύη και πολλά από τα κρατικά της ιδρύματα χωρίζονται εδώ και χρόνια μεταξύ της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στην Τρίπολη και του Εθνικού Στρατού Λιβύης (LNA) του Haftar στα ανατολικά.

Ωστόσο, και τα δύο στρατόπεδα έχουν εσωτερικά ρήγματα που έχουν διευρυνθεί από τον Ιούνιο, όταν η 14μηνη επίθεση του Haftar για τη κατάληψη της Τρίπολης κατέρρευσε και αναγκάστηκε να υποχωρήσει στην κεντρική παράκτια πόλη Σερτ.

Στην Τρίπολη, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της GNA, Ahmed Maiteeg, εξέδωσε δήλωση αμέσως μετά την ομιλία του Haftar, λέγοντας ότι «είχε αποφασιστεί» να συνεχίσει την παραγωγή πετρελαίου και προσθέτοντας ότι αυτό θα απαιτούσε μια νέα επιτροπή για την εποπτεία της κατανομής εσόδων.

Η επιτροπή θα συντονιστεί μεταξύ των δύο πλευρών για να προετοιμάσει έναν προϋπολογισμό και να μεταφέρει χρήματα για την κάλυψη πληρωμών και την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους, είπε.

Πριν από τον αποκλεισμό, η Λιβύη παρήγαγε περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σε σύγκριση με μόλις πάνω από 100.000 βαρέλια την ημέρα.

Ο πρωθυπουργός της GNA Fayez al-Sarraj δήλωσε την Τετάρτη ότι σχεδιάζει να παραιτηθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό θα οδηγήσει σε πολιτικό τζόκεϊ μεταξύ άλλων ανώτερων αξιωματούχων στην Τρίπολη για την διαδοχή.

Ωστόσο, ούτε ο Haftar ούτε ο Maiteeg σχολιάσαν την παρουσία του LNA και των συμμαχικών ξένων δυνάμεων στις εγκαταστάσεις παραγωγής και εξαγωγής πετρελαίου, τις οποίες η NOC είπε ότι πρέπει να αποσυρθεί για να εξασφαλίσει την ασφάλεια του προσωπικού της προτού ξαναρχίσει την παραγωγή.

Τα νέα για την πιθανή επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου της Λιβύης ώθησαν το δείκτη αναφοράς τις τιμές του πετρελαίου Brent LCOc1 σε αρνητική περιοχή την Παρασκευή, και υποχώρησαν 0,7%, ή 32 σεντ, στα 42,98 $ το βαρέλι έως τις 1242 GMT.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης