Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Πρόταση για επιπλέον δικλείδα ασφαλείας στις νέες χονδρεμπορικές αγορές ρεύματος

Πρόταση για επιπλέον δικλείδα ασφαλείας στις νέες χονδρεμπορικές αγορές ρεύματος
Εισήγηση της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας για την υιοθέτηση ορίου στη μέση τιμή εκκαθάρισης
Οι υψηλές τιμές εκκαθάρισης της Αγοράς της Επόμενης Ημέρας, στη διάρκεια του dry run εν όψει της εφαρμογής του Target Model, έχουν θορυβήσει το Χρηματιστήριο Ενέργειας που προχωρεί στην υιοθέτηση μια ακόμη δικλείδας ασφαλείας για τη διαμόρφωση τιμών που θα ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς.

Για το λόγο αυτό το ΕΧΕ εισηγείται στη ΡΑΕ την τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας της Αγοράς σε ότι αφορά τον προσδιορισμό Ανώτατων και Κατώτατων ορίων εκκαθάρισης, η υπέρβαση των οποίων οδηγεί στη διενέργεια δεύτερης διορθωτικής δημοπρασίας. Τα όρια αυτά έχουν προσδιοριστεί στο -150 ευρώ/MWh +1500 ευρώ/MWh.

Με τη νέα εισήγηση του, που τέθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ έως την Παρασκευή 11/9, το ΕΧΕ προτείνει και την υιοθέτηση μέσης τιμής εκκαθάρισης στο επίπεδο των +150 ευρώ/MWh. Και η υπέρβαση του ορίου της μέσης τιμής θα οδηγεί σε διενέργεια δεύτερης δημοπρασίας.

Ελλείψεις στις ποσότητες εντολών

Όπως αναφέρεται στην εισήγηση του ΕΧΕ η πρόταση αυτή είναι αναγκαία δεδομένου ότι από τα αποτελέσματα των μέχρι σήμερα δοκιμών φαίνεται ότι λόγω τεχνικών αστοχιών, ελλιπούς κατανόησης των νέων διαδικασιών από τους συμμετέχοντες, ανάγκης κάλυψης του πιστωτικού κινδύνου, δυσκολίας των συμμετεχόντων να ανταποκριθούν εντός των υφιστάμενων χρονικών περιθωρίων στην υποβολή εντολών, παρουσιάζουν ελλείψεις στις ποσότητες εντολών.

Επίσης η τιμή εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για τουλάχιστον δέκα ημέρες κατά τη διάρκεια του dry run κυμάνθηκε σε επίπεδα πολύ υψηλότερα σε σχέση με τη σημερινή αγορά (ΗΕΠ) και στα επίπεδα των 150 ευρώ/MWh.

Έτσι το ΕΧΕ προκειμένου να αποφευχθούν επιπτώσεις τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας προτείνει για το χρονικό διάστημα λειτουργίας της Αγοράς της Επόμενης Ημέρας χωρίς σύζευξη, πέραν του ορίου των -150 ευρώ/MWh +1500 ευρώ/MWh για τη διενέργεια και δεύτερης δημοπρασίας, την εισαγωγή και μέσης τιμής εκκαθάρισης στο επίπεδο των +150 MWh ως όριο για τη διενέργεια και δεύτερης δημοπρασίας.

Σκοπός της δεύτερης δημοπρασίας είναι η βελτίωση των τιμών εκκαθάρισης της Αγοράς της Επόμενης Ημέρας. Στη δεύτερη δημοπρασία οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν εκ νέου βελτιωμένες εντολές αγοράς και πώλησης και επομένως να μεταβάλλουν την τιμή εκκαθάρισης.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης