Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Διαβούλευση της ΡΑΕ για την ημερομηνία έναρξης του Target Model

Διαβούλευση της ΡΑΕ για την ημερομηνία έναρξης του Target Model

Η απόφαση της Αρχής για την πρεμιέρα των νέων αγορών θα ληφθεί μετά τη διαβούλευση, η οποία ολοκληρώνεται το μεσημέρι της Παρασκευής (11/09)

Δημόσια Διαβούλευση για την έναρξη λειτουργίας του Target Model ανακοίνωσε πριν από λίγο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στο πλαίσιο της απόφασης που πρόκειται να εκδώσει με κύριο αντικείμενο την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των νέων αγορών.

Στη διαβούλευση, καλούνται οι «παίκτες» της αγοράς να υποβάλλουν σχόλια επί των τοποθετήσεων των φορέων του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας (ΕΣΑΗ, EFET-ΕΣΕΠΗΕ) καθώς και της ΔΕΗ, έπειτα από την συζήτηση που έγινε τη σύσκεψη της Παρασκευής (28/8) με θέμα την μετάβαση στο νέο μοντέλο χονδροεμπορικών αγορών.

Επίσης, οι συμμετέχοντες καλούνται να τοποθετηθούν στην Έκθεση Τεχνικής και Συμβατικής Ετοιμότητας του ΑΔΜΗΕ για την αγορά εξισορρόπησης, καθώς και στην Αναφορά ολοκλήρωσης φάσης δοκιμών dry-run της ΕΧΕ.

Όπως αναφέρει η ΡΑΕ στο κείμενο της διαβούλευσης, η διαδικασία αυτή κρίνεται απαραίτητη δεδομένου του μεγέθους και του βάθους των επερχόμενων αλλαγών στο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία καθιστούν επιτακτική την έγκαιρη και σε βάθος ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων μερών, ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη και διαφανής επικοινωνία καθώς και αλληλεπίδραση μεταξύ των αρμόδιων φορέων και των συμμετεχόντων, προκειμένου για την υιοθέτηση των καλύτερων δυνατών επιλογών, οι οποίες θα αντανακλούν τις ανάγκες και τις ανησυχίες όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Όπως είναι φυσικό η απόφαση της ΡΑΕ θα ληφθεί μετά το τέλος της διαβούλευσης, η οποία ολοκληρώνεται το μεσημέρι της 11ης Σεπτεμβρίου. Επομένως, μετά το πέρας της συγκεκριμένης ημερομηνίας θα καθοριστεί αν η έναρξη του Target Model θα γίνει όντως στις 17 Σεπτεμβρίου, όπως είναι προγραμματισμένο.

Ιδιαίτερα πολύπλοκο και απαιτητικό έργο στην τελική φάση υλοποίησης

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, στο πλαίσιο της ένταξης της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και της ανάγκης για περαιτέρω ανάπτυξη και ισχυροποίηση του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά, η ελληνική Πολιτεία αποφάσισε, ήδη από το έτος 2014, να επανεξετάσει συνολικά το σχεδιασμό της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού. Βάση για το σχεδιασμό του νέου μοντέλου λειτουργίας της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, αποτέλεσε το λεγόμενο Μοντέλο Στόχος (EU Target Model), με το οποίο συγκροτείται κοινή οργάνωση των ευρωπαϊκών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, σε κάθε χρονικό επίπεδο, από τη λειτουργία προθεσμιακών και προ-ημερήσιων αγορών μέχρι και τη λειτουργία ενδο-ημερήσιων αγορών και αγορών υπηρεσιών εξισορρόπησης.

Η εφαρμογή του Μοντέλου-Στόχου αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του ανταγωνισμού, βέλτιστη αξιοποίηση των διασυνδέσεων και μεγαλύτερη σύγκλιση των εγχώριων χονδρεμπορικών τιμών με αυτές των ευρωπαϊκών αγορών. Συναφώς, με την εφαρμογή του εν λόγω μοντέλου οργάνωσης, επιδιώκεται περαιτέρω βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού και διευκόλυνση της ενσωμάτωσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα μέσω της ενδοημερήσιας αγοράς. Τα παραπάνω οφέλη δεν περιορίζονται μόνο στους άμεσους συμμετέχοντες της αγοράς. Ο εξορθολογισμός και η απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα παράσχουν, τα απαραίτητα κίνητρα για την είσοδο νέων συμμετεχόντων στην αγορά, γεγονός που θα αποτελέσει όχημα μείωσης των τιμών ηλεκτρισμού, προς όφελος των τελικών καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας, γενικότερα.

Αυτό το ιδιαίτερα πολύπλοκο και απαιτητικό έργο επανασχεδιασμού της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησης. Συγκεκριμένα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ Α.Ε.) διεξάγει από το Νοέμβριο 2019 δοκιμές και εκπαίδευση των συμμετεχόντων στις διαδικασίες, τα προϊόντα και τους τύπους εντολών των νέων Αγορών καθώς και στις λειτουργικότητες των νέων συστημάτων Διαπραγμάτευσης και Εκκαθάρισης, ενώ από τον Ιούνιο 2020 οι δοκιμές αυτές έχουν εισέλθει εντατικά στην φάση λειτουργικής ολοκλήρωσης με τον Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ (ΑΔΜΗΕ Α.Ε.) και από τον 08/2020 σε φάση δοκιμών προσομοίωσης πραγματικής λειτουργίας (δοκιμές dry-run). Ειδικότερα, οι δοκιμές dry-run όλων των συστημάτων των Αγορών ξεκίνησαν στις 3 Αυγούστου 2020 και ολοκληρώθηκαν στην αρχικά προβλεπόμενη περίοδο διεξαγωγής μέχρι την 31η Αυγούστου, ενώ στη συνέχεια ορίστηκε παράταση αυτών μέχρι και την παραγωγική ημέρα 07 Σεπτεμβρίου για να δοθεί η δυνατότητα σε όλα τα συμμετέχοντα μέρη να συγκεντρώσουν περισσότερα και πιο ολοκληρωμένα συμπεράσματα για τη λειτουργία των νέων Αγορών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης