Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Απώλειες 4,36 δισ. δολαρίων για την PetroChina το πρώτο εξάμηνο του 2020 - Επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια

Απώλειες 4,36 δισ. δολαρίων για την PetroChina το πρώτο εξάμηνο του 2020 - Επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια
Η PetroChina στοχεύει σε σχεδόν μηδενικές εκπομπές έως το 2050
Η PetroChina Co δεσμεύτηκε την Πέμπτη να μειώσει τις εκπομπές σχεδόν σε μηδέν έως το 2050, καθώς ανακοίνωσε πτώση στην απώλειες 29,98 δισεκατομμυρίων γιουάν (4,36 δισεκατομμύρια δολάρια) το πρώτο εξάμηνο λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου και της κατάρρευσης της ζ’ητησης που προκάλεσε η κρίση COVID-19.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ασίας δεσμεύτηκε να ενισχύσει τις επενδύσεις καθαρής ενέργειας κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, όπως οι παγκόσμιοι ανταγωνιστές του BP και Total, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Στην πρώτη ανακοίνωση της εταιρείας για στόχο εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, ο πρόεδρος της εταιρείας Duan Liangwei δήλωσε ότι η PetroChina στοχεύει σχεδόν μηδενικές εκπομπές έως το 2050 και σχεδιάζει να επενδύσει σε γεωθερμία, αιολική και ηλιακή ενέργεια, καθώς και πιλοτικά έργα υδρογόνου.

Η εταιρεία σκοπεύει να δαπανήσει 3-5 δισεκατομμύρια γιουάν ετησίως σε τομείς όπως η παραγωγή ενέργειας από ηλιακά, υδρογόνο και φυσικό αέριο τα πρώτα χρόνια της περιόδου 2021-2025, αυξάνοντας σε 10 δισεκατομμύρια ετησίως στη συνέχεια, δήλωσε ο διευθυντής σχεδιασμού.

Η ζημιά του πρώτου εξαμήνου συγκρίνεται με κέρδος 28,42 δισ. Γιουάν ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

«Η εταιρεία αντιμετώπισε πρωτοφανείς προκλήσεις στην παραγωγή και τις λειτουργίες λόγω της απότομης πτώσης των παγκόσμιων τιμών πετρελαίου και της συρρίκνωσης της εγχώριας ζήτησης πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε ο πρόεδρος Dai Houliang στο έγγραφο.

Τα έσοδα του πρώτου εξαμήνου μειώθηκαν 22% στα 929 δισεκατομμύρια γιουάν.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου αυξήθηκε 5,2% στα 475,4 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ η παραγωγή φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 9,4% στα 2,15 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, καθώς ο κρατικός γίγαντας προχώρησε σε γεωτρήσεις στο εσωτερικό για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας εφοδιασμού.

Η έντονη αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου ήταν σύμφωνη με τη δέσμευση νωρίτερα φέτος στην παραγωγή προτεραιότητας του καυσίμου χαμηλότερου άνθρακα, η τιμή του οποίου είναι πιο μονωμένη έναντι του πετρελαίου.
Αντανακλώντας τον αντίκτυπο των lockdowns νωρίτερα μέσα στο έτος, το δεύτερο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Κίνας ανέφερε πτώση 4,9% της απόδοσης των διυλιστηρίων στα 568 εκατομμύρια βαρέλια.

Οι απώλειες στην επιχείρηση εισαγωγής φυσικού αερίου αυξήθηκαν επίσης κατά 5,6% κατά την περίοδο σε 11,83 δισεκατομμύρια γιουάν, καθώς το κόστος εισαγωγής υπερέβη τις κρατικές τιμές χονδρικής που καλύπτονται από το κράτος.
Οι εισαγωγές φυσικού αερίου για το δεύτερο εξάμηνο του 2020 αναμένεται να είναι σταθερές ή υψηλότερες έναντι των 30,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων που εισήχθησαν τους πρώτους έξι μήνες.

Με τη σταδιακή ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, η PetroChina έχει αντισταθμίσει σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες στα αποθέματα αργού πετρελαίου που ανήλθαν συνολικά σε 5,3 εκατομμύρια τόνους, δήλωσε αξιωματικός της εταιρείας.
Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες του πρώτου εξαμήνου μειώθηκαν 11% από έτος σε έτος σε 74,8 δισεκατομμύρια γιουάν.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης