Ηλεκτρισμός

Τεχνική ετοιμότητα για το Target Model διαπιστώθηκε στη χθεσινή (25/8) σύσκεψη του ΥΠΕΝ

Τεχνική ετοιμότητα για το Target Model διαπιστώθηκε στη χθεσινή (25/8) σύσκεψη του ΥΠΕΝ
Από τη σύσκεψη, υπό τον Κ.Χατζηδάκη, διαφάνηκε ότι το βάρος μετατοπίζεται στην ποιοτική διάσταση των παραγόμενων αποτελεσμάτων, από τις προσφορές των συμμετεχόντων στο dry run
Διασφαλισμένες είναι οι τεχνικές προϋποθέσεις για την έναρξη του Target Model, όπως προέκυψε κατά τη χθεσινή σύσκεψη υπό το ΥΠΕΝ, με θέμα την έως τώρα πορεία της συνεχούς λειτουργικής προσομοίωσης των πληροφοριακών συστημάτων του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Έτσι, στο υπόλοιπο πλέον χρονικό διάστημα του dry run, το ζητούμενο είναι η ποιοτική διάσταση των παραγόμενων αποτελεσμάτων, η οποία θα εξαρτηθεί τόσο από το εύρος των συμμετεχόντων όσο και από τις εικονικές προσφορές που αυτοί υποβάλλουν.

Όπως είχε γράψει το Worldenergynews, η σύσκεψη συγκλήθηκε από το υπουργείο, για να αποτιμηθούν τα έως τώρα αποτελέσματα της τελικής φάσης δοκιμών πριν από την «πρεμιέρα» του Target Model, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 17 Σεπτεμβρίου.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν να συζητηθεί στο υψηλότερο επίπεδο εκπροσώπησης από τους εμπλεκόμενους φορείς, έναντι των εβδομαδιαίων συναντήσεων, η πορεία του dry run. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτήν έδωσε το «παρών» ο υπουργός Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης,η γενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Α. Σδούκου, καθώς και οι επικεφαλής των Διαχειριστών των τεσσάρων αγορών (Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, ΑΔΜΗΕ). Επίσης, παρέστη η ηγεσία της ΡΑΕ, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΑΠΕΕΠ.

Απόλυτη προτεραιότητα για το ΥΠΕΝ η έναρξη του Target Model

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε και τονίστηκε η απόλυτη προτεραιότητα που αποτελεί για το ΥΠΕΝ η μετάβαση στο νέο μοντέλο χονδρεμπορικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, έγιναν αναλυτικές παρουσιάσεις και συζήτηση επί του βαθμού ωριμότητας της δρομολογούμενης μετάβασης, όσον αφορά τόσο το τεχνικό σκέλος όσο και τη συμμετοχή της αγοράς.

Σε αυτό το πλαίσιο, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει πλέον τεχνική ετοιμότητα για την έναρξη του Target Model. Τα όποια μικροπροβλήματα ανέκυψαν στα πληροφοριακά συστήματα κατά τις δοκιμές αντιμετωπίσθηκαν άμεσα, με συνέπεια η ηλεκτρονική υποδομή να μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχημένη έναρξη λειτουργίας του Target Model στις 17 Σεπτεμβρίου.

Πλέον, όλο το βάρος μετατοπίζεται στο σωστό on boarding της αγοράς, δηλαδή στην προετοιμασία και την εκπαίδευση των εγχώριων «παικτών», μέσα από το dry run. Εκπαίδευση που «περνά» από τη συμμετοχή τους στις δοκιμές και την υποβολή ρεαλιστικών εικονικών προσφορών.

Δήλωση ετοιμότητας από τους Διαχειριστές έως τις 11/09

Υπενθυμίζεται ότι με την έναρξη του Τarget Model, θα τεθούν σε λειτουργία οι τρεις νέες αγορές (προημερήσια, ενδοημερήσια, αγορά εξισορρόπησης), αντικαθιστώντας το σημερινό μοντέλο του mandatory pool. Παράλληλα, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε στην προθεσμιακή αγορά, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, να αρχίσει η διαπραγμάτευση και ενεργειακών παράγωγων με φυσική παράδοση.

Φορέας λειτουργίας της προημερήσιας, της ενδοημερήσιας και της προθεσμιακής αγοράς είναι η Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) και για την αγορά εξισορρόπησης ο ΑΔΜΗΕ. Όπως έχει ήδη γράψει το Worldenergynews, νωρίτερα από το Go – Live των αγορών, και συγκεκριμένα έως τις 11 Σεπτεμβρίου, οι δύο Διαχειριστές θα υποβάλουν στο ΥΠΕΝ και τη ΡΑΕ τελική αναφορά – δήλωση τεχνικής ετοιμότητας, η οποία θα συμπεριλαμβάνει τουλάχιστον την εκτέλεση του συνόλου των ενεργειών του προγράμματος δοκιμών.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης