Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Storebrand πουλά ποσοστά των Exxon, Chevron, Rio Tinto και BASF λόγω πιέσεων για το κλίμα

Η Storebrand πουλά ποσοστά των Exxon, Chevron, Rio Tinto και BASF λόγω πιέσεων για το κλίμα
Είναι η πρώτη φορά που η Storebrand προχωρεί σε μια τέτοια επενδυτική κίνηση
Η Storebrand, η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Νορβηγίας, έχει εκχωρήσει μερίδια στις ExxonMobil, Chevron, Rio Tinto και BASF επικαλούμενο τις πρακτικές πίεσης σχετικά με το κλίμα.

Τα μερίδια ήταν μικρά σε σύγκριση με τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία 91 δισ. Δολαρίων του Storebrand, αλλά η πώληση τους σηματοδοτεί μια κλιμάκωση από την ιστορική προτίμηση της εταιρείας να δεσμευθεί με εταιρείες για τέτοια θέματα.

Η κίνηση έρχεται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τις εμπορικές ομάδες που πιέζουν για ελάφρυνση των πράσινων κανόνων χρηματοδότησης στην Ευρώπη.
«Εάν έχετε εταιρείες που ξοδεύουν πολλούς πόρους και ενέργεια για να προσπαθήσετε να αποφύγετε τον απαιτούμενο κανονισμό, αυτό σαφώς δεν υποστηρίζει και όχι προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον κανενός, εάν θέλετε να επιτύχετε τους κλιματικούς στόχους ή (Στόχοι αειφόρου ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών), δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της Storebrand Asset Management, Jan Erik Saugestad.

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επιβάλλουν αυστηρότερους κανόνες για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα καθώς στοχεύουν στην τήρηση των όρων της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Η Storebrand ανακοίνωσε ότι έχει πουλήσει μερίδιο 12,3 εκατομμυρίων δολαρίων της ExxonMobil, μερίδιο 10,4 εκατομμυρίων δολαρίων της Chevron, μερίδιο 3,8 εκατομμυρίων δολαρίων της εταιρεία εξόρυξης άνθρακα Rio Tinto και μετοχές 2,7 εκατομμυρίων δολαρίων της εταιρεία χημικών προϊόντων BASF.

Η Chevron ανακοίνωσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο εξετάζει μια πρόσφατη πρόταση μετόχων που ζητά αυξημένη αποκάλυψη σχετικά με τις πιέσεις που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος και εργάζεται για να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των μετόχων σχετικά με αυτό το «σημαντικό ζήτημα».

«Η Chevron συνεργάζεται με πολλούς τρίτους οργανισμούς που λαμβάνουν θέσεις σε μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του κλίματος», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Reuters.
«Δεν είμαστε πάντα ευθυγραμμισμένοι με όλες τις απόψεις αυτών των οργανισμών, αλλά είναι σημαντικό για εμάς να συμμετέχουμε σε συνομιλίες σχετικά με ζητήματα όπου υπάρχουν πολλές απόψεις».

Η ExxonMobil ανακοίνωσε ότι «η κοινωνία αντιμετωπίζει μια διπλή πρόκληση της αύξησης του ενεργειακού εφοδιασμού για την κάλυψη της ζήτησης του αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής.

«Η εταιρεία μας παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση και των δύο πτυχών αυτής της πρόκλησης», δήλωσε η εταιρεία σε ανακοίνωση.
Η Rio Tinto αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του Storebrand. Στον ιστότοπό της αναφέρει ότι κάθε βιομηχανική ένωση που συμμετέχει είναι διαφορετική και περιλαμβάνει μια σειρά διαφορετικών προβολών που μπορεί να διαφέρουν από τις απόψεις του Rio Tinto.

«Πιστεύουμε ότι οι διαφορετικές απόψεις πρέπει να ακουστούν και είναι ένα σημαντικό βήμα στην εξεύρεση συμβιβασμού που επιτρέπει την πρόοδο», ανέφερε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης