Ενέργεια

Μέτοχοι ζητούν από την BHP μορατόριουμ για τις καταστροφές στον πολιτιστικό χώρο της Αυστραλίας

Μέτοχοι ζητούν από την BHP μορατόριουμ για τις καταστροφές στον πολιτιστικό χώρο της Αυστραλίας
Η BHP κέρδισε έγκριση τον Ιούνιο για 40 πολιτιστικά σημαντικούς Αβορίγινους χώρους ως μέρος της επέκτασης των ορυχείων
Η εταιρεία εξόρυξης του Ομίλου BHP πρέπει να δεσμευτεί ότι δεν θα βλάψει τους πολιτισμούς των Αβορίγινων, καθώς επεκτείνει τις δραστηριότητές της, ενώ διενεργείται αναθεώρηση του αυστραλιανού νόμου για την κληρονομιά, ανέφερε ομάδα μετόχων σε ψήφισμα που κατατέθηκε την Πέμπτη 13/8/2020.

Η πρόταση έρχεται πριν από τα οικονομικά αποτελέσματα της BHP, τα οποία αναμένονται την επόμενη εβδομάδα, και μετά από κυβερνητική έρευνα για το πώς η ομότιμη Rio Tinto κατέστρεψε αρχαία σπήλαια που έδειξαν ανθρώπινη κατοίκηση που εκτείνεται πίσω 46.000 χρόνια, ως μέρος της επέκτασης εξόρυξης μεταλλευμάτων.

Το μορατόριουμ για την καταστροφή ιερών τόπων θα μείωνε τον κίνδυνο, ενώ εξετάζεται η μεταρρύθμιση του νόμου, ανέφερε η ομάδα μετόχων, το Αυστραλιανό Κέντρο Εταιρικής Υπευθυνότητας (ACCR).

«Οι επενδυτές απλά δεν μπορούν να αντέξουν και να επιτρέψουν μια ακόμη καταστροφή στο Φαράγγι του Juukan», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου, Brynn O'Brien, αναφερόμενος στον χώρο των σπηλαίων που καταστράφηκαν από τον Rio Tinto.

Η ομάδα ευθυγραμμίζεται με τα βιομηχανικά fund που δεσμεύονται να στηρίξουν τις κοινωνικά υπεύθυνες επενδύσεις. Το ψήφισμα υποστηρίζεται από μια ομάδα που εκπροσωπεί όλα τα μεγάλα συμβούλια των αυτοχθόνων γης της Αυστραλίας.

Μια προτεινόμενη αναθεώρηση του νόμου για την ιθαγενή κληρονομιά της Δυτικής Αυστραλίας θα δημοσιευτεί τις επόμενες εβδομάδες.

Η BHP κέρδισε έγκριση τον Ιούνιο για 40 πολιτιστικά σημαντικούς Αβορίγινους χώρους ως μέρος της επέκτασης των ορυχείων. Οι εφαρμογές περιλαμβάνουν συγκεκριμένα αγροτεμάχια και δεν σημαίνει ότι θα διαταραχθούν όλοι οι χώροι σε μια περιοχή.

Ο νόμος περί κληρονομιάς θεωρείται ευρέως παρωχημένος, επειδή δεν επιτρέπει στους παραδοσιακούς ιδιοκτήτες δικαίωμα προσφυγής, μεταξύ άλλων ζητημάτων.

Το ACCR κάλεσε επίσης την BHP να άρει τις απαγορεύσεις που εμποδίζουν τις αυτόχθονες ομάδες να μην αντιτίθενται στις εξελίξεις στη γη τους και να είναι διαφανείς όσον αφορά τις πιέσεις από βιομηχανικές ομάδες.

Σε ξεχωριστό ψήφισμα, η ACCR ζήτησε από την BHP να επανεξετάσει το έργο των βιομηχανικών ενώσεών της σε σχέση με μέτρα οικονομικής τόνωσης ως απάντηση στο κορωνοϊό και πώς σχετίζεται με τις δεσμεύσεις της για τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Το Συμβούλιο Ορυκτών της Νέας Νότιας Ουαλίας ζήτησε τον Ιούλιο από την κρατική κυβέρνηση να εγκρίνει ταχέως 21 νέα ή διευρυμένα έργα εξόρυξης άνθρακα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης