Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Αποτελεί το LNG τον «κρυφό άσο» της Τουρκίας για τις διαπραγματεύσεις της με την Ρωσία;

Αποτελεί το LNG τον «κρυφό άσο» της Τουρκίας για τις διαπραγματεύσεις της με την Ρωσία;
Το φθηνότερο αέριο για την Τουρκία σημαίνει επιπλέον ώθηση στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία

Η Τουρκία στρέφεται ολοένα και περισσότερο στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), διαφοροποιώντας τους εξωτερικούς ενεργειακούς δεσμούς της και ενισχύοντας τη δύναμη της έναντι της Ρωσίας, ανέφερε αναλυτής σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Middle East Institute.

Μέχρι πρόσφατα, η κυριαρχία της Ρωσίας στις αγορές φυσικού αερίου νοτιοδυτικά των συνόρων της φαινόταν αδιαμφισβήτητη.

Ωστόσο, στην Τουρκία σημειώνονται δραματικές αλλαγές, οι οποίες περνούν σχεδόν απαρατήρητες. Τεράστιας σημασίας γεγονός επίσης, ότι η Τουρκία μετά τη Γερμανία είναι και θεωρείται ο καλύτερος πελάτης φυσικού αερίου της Μόσχας.

Η Ρυθμιστική Αρχή Αγοράς Ενέργειας (EMRA) στην Άγκυρα, κατέγραψε την εισαγωγή 2,06 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), τον περασμένο Μάρτιο. Το φυσικό αέριο παραδόθηκε μέσω πλοίων και επαναεριοποιήθηκε σε τερματικούς σταθμούς που βρίσκονται στην ακτή.

Παράλληλα ξεπέρασε σε όγκο το αέριο μέσω αγωγών, φτάνοντας στο 52% των συνολικών όγκων που έλαβε η Τουρκία. Αν σε αυτό συνυπολογιστεί ότι οι αντίστοιχες εισαγωγές το 2019 ήταν στο 29%, τότε κάτι σημαντικό αλλάζει στην αγορά.

Η πιθανή «δυσμένεια» της Ρωσίας

Η άνοδος του LNG δεν αποτελεί και την καλύτερη είδηση για την Ρωσία. Η Gazprom προμήθευε περισσότερο από το μισό αέριο που εισερχόταν στην Τουρκία.

Ωστόσο, το μερίδιό της μειώθηκε από 52% (28,69 bcm) το 2017 σε 47% το 2018 (23,64 bcm) και σε μόλις 33% (15,9 bcm) το 2019. Την ώρα που ο πρόεδρος Vladimir Putin και ο πρόεδρος Erdogan συζητούν φιλόδοξες ενεργειακές προτάσεις -όπως ο αγωγός TurkStream που εγκαινιάστηκε πρόσφατα- οι τουρκικές βιομηχανίες και τα νοικοκυριά βασίζονται όλο και λιγότερο στο ρωσικό αέριο.

Το φθηνότερο αέριο για την Τουρκία σημαίνει επιπλέον ώθηση στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Γίνεται αντιληπτό λοιπόν ότι η Τουρκία διαφοροποιεί τους ενεργειακούς της δεσμούς, αλλά αυτό σύμφωνα με το άρθρο, δεν είναι αρκετό για να εκπληρώσει τη μακροχρόνια φιλοδοξία της να γίνει περιφερειακή ενεργειακή δύναμη. Αυτό λόγω της οικονομικής της στασιμότητας αλλά και της τεράστιας ύφεσης που προκλήθηκε από τον COVID-19.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης