Ενέργεια

O ΑΔΜΗΕ επισπεύδει την προκήρυξη του διαγωνισμού ηλεκτρικής διασύνδεσης των Δυτικών Κυκλάδων

O ΑΔΜΗΕ επισπεύδει την προκήρυξη του διαγωνισμού ηλεκτρικής διασύνδεσης των Δυτικών Κυκλάδων
Ο προγραμματισμός του ΑΔΜΗΕ για τις  ηλεκτρικές διασυδέσεις Δυτικών Κυκλάδων και Σκιάθου
Με ταχείς ρυθμούς προωθεί ο ΑΔΜΗΕ τις διασυνδέσεις των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα.
Στο πλαίσιο της επιτάχυνσης του επενδυτικού του προγράμματος σχεδιάζει να προχωρήσει πριν από τα τέλη του έτους στον διαγωνισμό για την ηλεκτρική διασύνδεση των Δυτικών Κυκλάδων, ενώ πρόσφατα υπεγράφησαν οι συμβάσεις για τη διασύνδεση της Σκιάθου με το ηπειρωτικό σύστημα μέσω της Εύβοιας
Ο διαγωνισμός για τη διασύνδεση των Δυτικών Κυκλάδων θα αποτελέσει το τέταρτο βήμα για την ολοκλήρωση της διασύνδεση των Κυκλάδων και στόχος του ΑΔΜΗΕ είναι η τέταρτη φάση του έργου να ολοκληρωθεί το 2023-2024 ώστε να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2025.
Η φάση αυτή αφορά στα νησιά Σαντορίνη - Μήλος - Φολέγανδρος - Σέριφος - Σίφνος - Κύθνος.
Το έργο είχε αρχικώς προγραμματιστεί να προκηρυχθεί το 2021 και να ολοκληρωθεί σταδιακά με την ηλέκτριση του καλωδίου από το 2023 έως το 2024.
Τώρα επιχειρείται να επισπευστεί προκειμένου εντός του 2023 τα νησιά αυτά να διασυνδεθούν ηλεκτρικά με το ηπειρωτικό σύστημα στο Λαύριο.
Εν τω μεταξύ εντός του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η τρίτη φάση με το υποβρύχιο καλώδιο Σύρου- Λαυρίου, ενώ και η δεύτερη φάση βρίσκεται στην τελική ευθεία με τα υποβρύχια καλώδια που ενώνουν την Πάρο με τη Νάξο και τη Νάξο με τη Μύκονο να έχουν ποντιστεί και την αποπεράτωση του υποσταθμού της Νάξου, να ολοκληρώνεται.

O προγραμματισμός για την υλόποίηση της διασύνδεσης Σκιάθου

Σε ότι αφορά τη διασύνδεση της Σκιάθου με το σύστημα των 150kV μέσω της Εύβοιας, συνολικού ύψους 56 εκατ. ευρώ, πρόσφατα υπεγράφησαν οι συμβάσεις με τους αναδόχους του έργου.
Ανάδοχος στο τμήμα "Μαντούδι - Σκιάθος" είχε ανακηρυχθεί, μετά από τον σχετικό διαγωνισμό, η Ελληνικά Καλώδια, με σύμβαση ύψους 42,8 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, για την κατασκευή του Υποσταθμού (Υ/Σ) GIS 150/20 kV στη Σκιάθο, ανάδοχος είχε ανακηρυχθεί η ABB με τίμημα ύψους 9,5 εκατ. ευρώ.
Η διάρκεια υλοποίησης του έργου είναι 20 μήνες και στόχος είναι να έχει υλοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.
Πρέπει να σημειωθεί ότι προ ολίγων ημερών η ηγεσία του ΑΔΜΗΕ επισκέφθηκε την περιοχή, ενώ ήδη ξεκίνησαν οι σχετικές οι μελέτες ώστε τις επόμενες εβδομάδες οι εργολάβοι να αρχίσουν τις προκαταρκτικές εργασίες στο χώρο του Υποσταθμού.
Σε συνεργασία με τις ανάδοχες εταιρείες ο ΑΔΜΗΕ καταβάλλει προσπάθειες για την επιτάχυνση του έργου προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η όχληση καθ’ όλη τη διάρκεια κατασκευής, ενώ σε επαφή με τους τοπικούς φορείς συζητούνται και τεχνικά θέματα, όπως η προστασία του υποβρυχίου καλωδίου -που για πρώτη φορά θα θαφτεί σε όλο του το μήκος, δηλαδή για 30 χλμ. σε βάθος έως 400 μέτρα.
Με την ολοκλήρωση, η διασύνδεση της Σκιάθου θα ενισχύσει την ηλεκτρική τροφοδοσία όλων των Σποράδων (Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου) από το Ηπειρωτικό Σύστημα, εξυπηρετώντας καλύτερα τα αυξημένα φορτία που παρουσιάζουν τα νησιά το καλοκαίρι λόγω τουριστικής κίνησης.
Αναλυτικότερα, το έργο περιλαμβάνει: την κατασκευή νέου Υποσταθμού κλειστού τύπου (GIS) στη Σκιάθο, τις εργασίες επέκτασης του Υποσταθμού Μαντουδίου -με ανάπτυξη νέας πύλης Γραμμής Μεταφοράς 150kV-, την αναβάθμιση υφιστάμενης Γραμμής Μεταφοράς σε μήκος 13 χλμ. και την κατασκευή νέου τμήματος Γ.Μ. στην Εύβοια, μήκους 16 χλμ.
Επιπλέον προβλέπει υπόγειο καλωδιακό τμήμα στην Εύβοια (0,13 χλμ.), την υποβρύχια σύνδεση 30 χλμ. που θα ενώσει την Εύβοια με τη Σκιάθο, υπόγειο τμήμα στη Σκιάθο (0,6 χλμ.) καθώς και end-to-end εγκατάσταση οπτικών ινών.
Ήδη έχει ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου καθώς και οι απαλλοτριώσεις της εναέριας Γραμμής Μεταφοράς 150kV στην Εύβοια, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η έκδοση Άδειας Δόμησης για τον Υποσταθμό της Σκιάθου, η έκδοση Άδειας Δόμησης επέκτασης του υποσταθμού Μαντουδίου, καθώς και οι εργασίες έρευνας βυθού ενώ έχει ξεκινήσει η αναβάθμιση της εναέριας Γραμμής Μεταφοράς 150kV στην Εύβοια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης