Ενέργεια

Πραγματοποιούνται αύριο Τετάρτη 29/7 και την Πέμπτη 30/7 οι δυο πρώτες δημοπρασίες διακοπτόμενου φορτίου - Ποιοί συμμετέχουν

Πραγματοποιούνται αύριο Τετάρτη 29/7 και την Πέμπτη 30/7 οι δυο πρώτες δημοπρασίες διακοπτόμενου φορτίου - Ποιοί συμμετέχουν
Δυναμικό της τάξης των 800 MW συνολικά θα εισέλεθει στις δύο δημοπρασίες
Πραγματοποιούνται αύριο, Τετάρτη 29/7 και την Πέμπτη 30/7, από τον ΑΔΜΗΕ, οι δυο πρώτες δημοπρασίες διακοπτόμενου φορτίου που προκηρύχθηκαν μετά την πρόσφατη έγκριση της ανανέωσης του Μηχανισμού από την Κομισιόν.
Ο νέος μηχανισμός διακοψιμότητας θα ισχύσει έως τον Σεπτέμβριο του 2021 και οι δυο πρώτες δημοπρασίες αφορούν την περίοδο έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2020.
Όπως είναι γνωστό η διακοψιμότητα αποτελεί έναν μηχανισμό παροχής ευελιξίας στο σύστημα ηλεκτροδότησης, από τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές οι οποίοι αμείβονται για τη συγκεκριμένη υπηρεσία με βάση τις τιμές που κατακυρώνουν στη δημοπρασία του ΑΔΜΗΕ.
Με το τρόπο αυτό οι ενεργοβόρες βιομηχανίες περιορίζουν το κόστος ενέργειας.
Τόσο για τη δημοπρασία ΥΔΦ 1, που αφορά σε φορτία μακράς προειδοποίησης, όσο και τη δεύτερη ΥΔΦ 2 (βραχείας προειδοποίησης) το «προϊόν» που θα κερδίσει ο κάθε συμμετέχων θα έχει τρίμηνη διάρκεια από 1ης Αυγούστου ως 30 Σεπτεμβρίου 2020
Δικαίωμα συμμετοχής στις δημοπρασίες έχουν οι εξής εταιρίες:

ΤΙΤΑΝ για τέσσερις θέσεις κατανάλωσης, Μυτιληναίος, ΣΟΒΕΛ, ΣΙΔΕΝΟΡ, ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ για δυο θέσεις κατανάλωσης. Σωληνουργεία Κορίνθου, ΒΑ Υαλουργία, Χαλυβουργία Ελλάδος για δυο θέσεις κατανάλωσης, ΜΕΛ, ΦΙΜΠΡΑΝ, Επίλεκτος, ΧΑΛΥΨ, Ελληνικά Πετρέλαια για δυο θέσεις κατανάλωσης, Τσιμέντα Ηρακλής για δυο θέσεις κατανάλωσης, ΠΑΚΟ, Ελληνικά Καλώδια, AIR LIQUIDE, THRACE NONWOVEN, Μότορ Οιλ, ΣΥΜΕΤΑΛ, BIC , ΒΕΠΑΛ, CABLEL WIRES, Πλαστικά Θράκης, Χαρτοποιία Κομοτηνής και ΔΕΗ για τα ορυχεία ΛΙΠΤΟΛ, Μεγαλόπολης και Νότιου Πεδίου, ενώ εκτός έμεινε το ορυχείο της ΔΕΗ στην Καρδιά δεδομένου ότι η μονάδα έχει πάψει να λειτουργεί.
Η Συνολική Διακοπτόμενη Ισχύς για τον τύπο υπηρεσίας ΥΔΦ1 κατά το χρονικό διάστημα 01/08/2020 έως και 30/09/2020 ανέρχεται σε 400 MW.
Η Συνολικά Διακοπτόμενη Ισχύς για τα φορτία ΥΔΦ2 ανέρχεται σε 400 MW για το χρονικό διάστημα από 01/08/2020 έως και 30/09/2020, όπως και στην προηγούμενη κατηγορία.

Ωστόσο οι ποσότητες αυτές είναι σαφώς μικρότερες από τις αιτούμενες από τη βιομηχανία τουλάχιστον για την πρώτη υπηρεσία δηλαδή την ΥΔΦ1.

Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από το Μητρώο του ΑΔΜΗΕ δηλώθηκαν 170 MW περισσότερα από τα δημοπρατούμενα. Ειδικότερα στην Υπηρεσία ΥΔΦ1 έχουν δηλωθεί 640ΜW,  δηλαδή 240ΜW περισσότερα από τα δημοπρατούμενα , ενώ στην  ΥΔΦ2 έχουν δηλωθεί 330MW δηλαδή οι δηλώσεις υπολείπονται των 400 MW που δημοπρατούνται.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ότι αναδεικνύεται το λάθος που έγινε από την πλευρά των υπηρεσιών του ΥΠΕΝ στη διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για τις ποσότητες ενέργειας που θα διατεθούν μέσω των δυο υπηρεσιών της διακοψιμότητας.

Ένα ακόμη θέμα που τονίζουν παράγοντες της αγοράς είναι το γεγονός ότι η ΔΕΗ δήλωσε 88,2MW στην ΥΔΦ1, χωρίς να έχει προσαρμόσει το αίτημα της στη σημερινή λειτουργία της δηλαδή στο γεγονός ότι οι λιγνιτικές μονάδες υπολειτουργούν και ως εκ τούτου υπολειτουργούν και τα ορυχεία της για τα οποία συμμετέχει στη δημοπρασία της διακοψιμότητας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εξελίξεις σε ότι αφορά τη διακοψιμότητα συνδέονται και με τον συναγερμό επιπέδου 1 που έχει κηρυχθεί από τον ΔΕΣΦΑ σε ότι αφορά το φυσικό αέριο λόγω του ατυχήματος στον αγωγό της Βουλγαρίας.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα συμβεί εάν ο συναγερμός λόγω και του καύσωνα χρειαστεί να επεκταθεί και στον ηλεκτρισμό. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ για να καλύψουν ένα ενδεχόμενο έλλειμμα παραγωγής από τις μονάδες φυσικού αερίου. Εάν όμως συμβεί αυτό σημαίνει ότι τα ορυχεία της ΔΕΗ δεν μπορούν να συμμετάσχουν στη διακοψιμότητα, δηλαδή δεν θα μπορούν να σταματήσουν την παραγωγή τους, εάν πρέπει να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων.

Σημειώνεται τέλος ότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Δημοπρασίας Διακοπτόμενου Φορτίου από τον ΑΔΜΗΕ συνιστά δήλωση αποδοχής της πρότασης σύναψης της σχετικής Σύμβασης Διακοπτόμενου Φορτίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Δημοπρασίας, τα οποία αποτελούν και τους ειδικούς όρους της Σύμβασης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης