Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κομισιόν: Έσοδα 5-14 δισ. ευρώ ετησίως από τον συνοριακό φόρο άνθρακα

Κομισιόν: Έσοδα 5-14 δισ. ευρώ ετησίως από τον συνοριακό φόρο άνθρακα
Σε διαβούλευση το μέτρο της Κομισιόν με στόχο να ενισχυθεί η χρηματοδότηση του «Σχέδιου Ανάκαμψης», αλλά και να μειωθεί ο κίνδυνος του carbon leakage
Έσοδα 5-14 δισ. ευρώ ετησίως υπολογίζει η Κομισιόν από την επιβολή φόρου άνθρακα στα σύνορα της Ευρώπης από το 2023, γνωστού και ως «συνοριακού φόρου ανθρακούχων εκπομπών» στα εισαγόμενα προϊόντα.

Το σχέδιο για την επιβολή φόρου άνθρακα στα προϊόντα θα εισάγονται από τρίτες χώρες στοχεύει κατ΄ αρχήν στο να ενισχύσει τα έσοδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το «Σχέδιο Ανάκαμψης» αλλά και να μειωθεί ο περίφημος κίνδυνος του carbon leakage δηλαδή της μετεγκατάστασης ευρωπαϊκών βιομηχανιών σε τρίτες χώρες, λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους στην ΕΕ.

Ήδη προς την κατεύθυνση αυτή η Κομισιόν κάλεσε σε δημόσια διαβούλευση όλους τους ενδιαφερόμενους, αφενός για να συγκεντρώσει προτάσεις για το πώς θα σχεδιαστεί ο φόρος και αφετέρου για να καταγράψει τους τομείς που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την επιβολή ενός τέτοιου μέτρου.

Υπαγωγή στο μέτρο και των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας

Βασικός στόχος του νέου μηχανισμού είναι να διασφαλίσει ότι οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτροπαραγωγής, του χάλυβα, της διύλισης και της βαριάς βιομηχανίας δεν θα μεταφέρουν τις μονάδες παραγωγής τους σε περιοχές με λιγότερο αυστηρές προδιαγραφές για τις εκπομπές άνθρακα, όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ.

Το μέτρο, θα αφορά και όλες τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, όπως έχει ήδη δηλώσει ήδη από τον περασμένο Μάρτιο ο αρμόδιος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι.

Η Ευρώπη σήμερα εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από χώρες εκτός ΕΕ όπως η Ουκρανία, η Ρωσία, η Σερβία, η Αλβανία, η Βόρειος Μακεδονία, η Τουρκία και η Βρετανία, μετά το Brexit.

Πρέπει να τεθεί φόρος άνθρακα στις εισαγωγές ηλεκτρισμού για να μην επιτρέψουμε σε ρυπογόνες μορφές παραγωγής να εισβάλουν με έναν άλλο τρόπο και να αποτρέψουμε την είσοδο προϊόντων με υψηλό αποτύπωμα άνθρακα, έχει δηλώσει ο κ. Τζεντιλόνι.

Συμμόρφωση με τους κανόνες του ΠΟΕ

Πάντως όπως αναφέρεται στο κείμενο που αναρτήθηκε προς διαβούλευσης ο νέος φόρος άνθρακα που θα αποφασιστεί θα πρέπει συμμορφώνεται με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και άλλες διεθνείς δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί για το διεθνές εμπόριο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που παρουσίασε την ιδέα επιβολής ενός φόρου άνθρακα στα σύνορα της ΕΕ και μάλιστα για πρώτη φορά το 2009.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 21 Ιουλίου κάλεσαν την Κομισιόν να παρουσιάσει τον επόμενο χρόνο το σχέδιο αυτού του νέου μηχανισμού που θα μπορούσε να αντλήσει από 5 ως 14 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό που θα κατευθυνθεί στη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ.
Ο νέος μηχανισμός θα αποτελέσει μία εναλλακτική της τρέχουσας διαδικασίας με την παροχή δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου ρύπων (ETS) ή της αποζημίωσης για το υψηλότερο κόστος ηλεκτρισμού προς τις βιομηχανίες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον κίνδυνο διαρροής άνθρακα.

Οι εναλλακτικές ιδέες εφαρμογής του φόρου

Στο πλαίσιο αυτό οι ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι ξεκινούν από έναν φόρο άνθρακα στα σύνορα της Ευρώπης σε ορισμένα επιλεγμένα εισαγόμενα προϊόντα έντασης άνθρακα, ή ένα είδος τέλους ακόμα και την επιβολή ΦΠΑ σε προϊόντα προερχόμενα είτε από την Ευρώπη, είτε εκτός Ευρώπης, από τομείς της βιομηχανίας που εμπίπτουν στο carbon leakage (διαρροή άνθρακα)

Ένα άλλο ενδεχόμενο που θα μπορούσε να εξεταστεί είναι η Ευρώπη να απαιτήσει από τους εισαγωγείς ξένων προϊόντων να αγοράζουν ευρωπαϊκά δικαιώματα ρύπων. Αυτή η πρακτική θα οδηγούσε στην επέκταση του ευρωπαϊκού συστήματος ETS (εμπορία ρύπων) και στις εισαγωγές ή στη δημιουργία ενός ειδικού pool δικαιωμάτων ρύπων για εισαγωγή εκτός των ETS, που θα αντανακλούσαν όμως τις τιμές των ευρωπαϊκών ETS.

Η δημόσια διαβούλευση για τον νέο Μηχανισμό λήγει στις 28 Οκτωβρίου 2020.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης