Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μega - deal: Η PetroChina πουλά αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στην PipeChina για 38 δισ.δολ.

Μega - deal: Η PetroChina πουλά αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στην PipeChina για 38 δισ.δολ.
Η PetroChina αναμένει να έχει κέρδη 45,82 δισεκατομμυρίων γιουάν από τη διάθεση των περιουσιακών της στοιχείων,
Η PetroChina, η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας, ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει τους κύριους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου και εγκαταστάσεις αποθήκευσης στο νεοσύστατο China Oil and Gas Pipeline Network για 268,7 δισεκατομμύρια γιουάν (38,36 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η δημιουργία της νέας εταιρείας, που ονομάζεται επίσης PipeChina, σηματοδοτεί τον μεγαλύτερο ανασχηματισμό της βιομηχανίας στη χώρα τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με στόχο την παροχή δίκαιης πρόσβασης στην αγορά σε υποδομές και την ενίσχυση των επενδύσεων στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το Πεκίνο άρχισε να μελετά την μεταρρύθμιση του τομέα πριν από μια δεκαετία περίπου, αλλά ενέκρινε μόνο τα σχέδια στις αρχές του 2019, με αφορμή μια εθνική εκστρατεία για την ενίσχυση της κατανάλωσης του καθαρότερου καύσιμου φυσικού αερίου και τον περιορισμό του βρώμικου άνθρακα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η PetroChina ανακοίνωσε ότι θα λάβει μερίδιο περίπου 30%, αξίας 149,5 δισεκατομμυρίων γιουάν, στην PipeChina και ότι η νέα οντότητα θα καταβάλει το υπόλοιπο σε μετρητά.
Η πώληση αποκλείει τα περιουσιακά στοιχεία της Kunlun Energy, στα οποία η PetroChina έχει μερίδιο 54,4%, ανέφερε η ανακοίνωση .

Με την ολοκλήρωση των συναλλαγών, η PipeChina θα γίνει συνεργαζόμενη εταιρεία της PetroChina, μια εισηγμένη ομάδα της CNPC.


Η PetroChina αναμένει να έχει κέρδη 45,82 δισεκατομμυρίων γιουάν από τη διάθεση των περιουσιακών της στοιχείων, τα οποία θα χρησιμοποιήσει για την καταβολή μερίσματος και για κεφαλαιουχικές δαπάνες, ανέφερε σε ανακοίνωση.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, η China Petroleum & Chemical Corp (Sinopec) ανακοίνωσε επίσης σχέδια πώλησης ορισμένων από τα περιουσιακά στοιχεία του αγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου έναντι 47,11 δισεκατομμυρίων γιουάν στην PipeChina, εκ των οποίων 22,89 δισεκατομμύρια γιουάν θα τοποθετηθούν στην PipeChina για συμμετοχή σε μετοχές.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης