Ηλεκτρισμός

Λιβύη: Μεγάλες διακοπές ρεύματος βυθίζουν στο χάος τη χώρα εν μέσω καλοκαιριού

Λιβύη: Μεγάλες διακοπές ρεύματος βυθίζουν στο χάος τη χώρα εν μέσω καλοκαιριού
Το Εθνικό Γραφείο Ελέγχου ανακοίνωσε ότι η Λιβύη έχει χάσει 2.700 μεγαβάτ από τα αρχικά της 3.363MW
Ο πόλεμος έχει σταματήσει - προς το παρόν - στην πρωτεύουσα της Λιβύης, αλλά οι μεγάλες διακοπές ρεύματος που προκαλούνται από χρόνια κακής συντήρησης εξακολουθούν να προκαλούν προβλήματα εν μέσω του καλοκαιριού.

Οι διακοπές ρεύματος οδήγησαν σε διαμαρτυρίες και ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν σε εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας για να απαιτήσουν από τους μηχανικούς να επαναφέρουν την ηλεκτρική ενέργεια, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη αστάθεια ακόμη και μετά από την επίθεση από τις ανατολικές δυνάμεις στην Τρίπολη τον περασμένο μήνα.

Η σύγκρουση συνεχίζεται, μεταξύ της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), με την υποστήριξη της Τουρκίας, και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) με έδρα την Ανατολή, που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Ρωσία και την Αίγυπτο.

Η επίθεση LNA στην Τρίπολη πρόσθεσε προβλήματα, καταστρέφοντας γραμμές μεταφοράς και σταθμούς ελέγχου για το δίκτυο. Μεγάλο πρόβλημα ήταν και η κλοπή εξοπλισμού.

Όμως, ενώ οι επιχειρήσεις και οι πλουσιότεροι κάτοικοι πληρώνουν για να αγοράσουν γεννήτριες, οι φτωχότεροι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να μειώνουν χωρίς κλιματισμό ή ηλεκτρικούς ανεμιστήρες.

Η Λιβύη μεγάλος εξαγωγέας πετρελαίου, κάποτε είχε ένα ισχυρό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Όμως, χρόνια χάους και μάχες από την επανάσταση του 2011 που εκδιώχθηκε ο Καντάφι κατέστρεψαν τις υποδομές και εξασθένησαν τους κρατικούς θεσμούς.

Το Εθνικό Γραφείο Ελέγχου ανακοίνωσε ότι η Λιβύη έχει χάσει 2.700 μεγαβάτ από τα αρχικά της 3.363MW και ότι η κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας GECOL ξόδεψε 1,6 δισεκατομμύρια δηνάρια πέρυσι χωρίς να καταφέρει να προχωρήσει δεκάδες σταματημένα έργα.

Η GECOL προσπαθεί να διαχειριστεί τις διακοπές ρεύματος μοιράζοντας την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε διάφορες πόλεις της δυτικής Λιβύης, αλλά αναφέρει ότι ορισμένες από αυτές αρνήθηκαν να δεχτούν περικοπές, χρησιμοποιώντας βία για να διατηρήσουν την ηλεκτρική ενέργεια στις περιοχές τους, προκαλώντας προβλήματα αλλού.

Οι Τούρκοι υποστηρικτές του GNA πρότειναν να μεταφερθεί ένας πλωτός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Λιβύη, όπως αυτός που εγκατέστησε η εταιρεία ηλεκτρισμού σε άλλες χώρες.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της GECOL, Ali Sassy, είπε ότι θα βοηθήσει στην επαναφορά της ενέργειας πιο γρήγορα, αλλά θα κόστιζε το Λιβυκό κράτος «πολύ».



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης