Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ποιες παρεμβάσεις ζητεί η βιομηχανία για τη μείωση του ενεργειακού κόστους

Ποιες παρεμβάσεις ζητεί η βιομηχανία για τη μείωση του ενεργειακού κόστους
Μείωση του βιομηχανικού ΕΤΜΕΑΡ και χρηματοδότηση της αντιστάθμισης ρύπων με το 20% των εσόδων από τους πλειστηριασμούς
Η μείωση του ενεργειακού κόστους της ελληνικής βιομηχανίας θα πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα για την αντιμετώπιση της βαθιάς κρίσης που προκαλεί ο COVID-19 παράλληλα με τη διαμόρφωση ενός νέος παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα.

Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο επιχειρηματικός κόσμος το τελευταίο διάστημα καθώς η εμπειρία του κορωνοιού αναδεικνύει τα προβλήματα της «μονοκαλλιέργειας» του τουρισμού που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό το μοντέλο που αποτέλεσε αποδεικνύεται εξαιρετικά επικίνδυνη αφού ο τουρισμός είναι ένα προϊόν εύθραυστο από εξωτερικούς παράγοντες όπως η πανδημία, η μια τρομοκρατική επίθεση.

Το ελληνικό παραγωγικό μοντέλο πρέπει να αλλάξει και να στραφεί στην πρωτογενή παραγωγή, τη μεταποίηση, τη βιομηχανία. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στις ελληνικές επιχειρήσεις να είναι ανταγωνιστικές.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο εντάσσεται και το μείζον ζητούμενο της μείωσης του ενεργειακού κόστους.

Διπλάσια η τιμή ρεύματος για τις ελληνικές βιομηχανίες

Όπως είναι γνωστό και έχει καταγραφεί σε έγκυρες ευρωπαϊκές μελέτες η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τις ελληνικές βιομηχανίες είναι διπλάσια σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους.

Το θέμα του ενεργειακού κόστους τίθεται με όλες τις ευκαιρίες τόσο από τον ΣΕΒ όσο και από την Ελληνική Παραγωγή αλλά και από την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας.

Πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης προανήγγειλε τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών της Μέσης Τάσης, ενώ εγκρίθηκε και στο τέλος του μήνα θα ενεργοποιηθεί το μέτρο της διακοψιμότητας.

Όμως αυτά δεν είναι αρκετά για να ανταγωνιστούν οι ελληνικές επιχειρήσεις τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές που έχουν τουλάχιστον κατά 50% χαμηλότερο κόστος ενέργειας.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Ευάγγελου Μυτιληναίου στο συνέδριο των Δελφών: «Ένα σοβαρό μέρος του ευρωπαϊκού πακέτου για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, θα πρέπει να κατευθυνθεί στη μείωση του ενεργειακού κόστους. Η Γερμανία στηρίζει με φανερούς και αφανείς τρόπους τις επιχειρήσεις της. Το ίδιο, πρέπει να κάνει και η Ελλάδα. Υπάρχουν τρόποι και όλοι τους ξέρουν. Τους ήξεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις τους ξέρει και η σημερινή».

Στο ίδιο συνέδριο ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι η μείωση του ενεργειακού κόστους είναι νούμερο ένα ζήτημα και υπογράμμισε ότι υπάρχει κίνδυνος οι τιμές της ενέργειας να γίνουν αντικείμενο ντάμπινγκ για την ελληνική παραγωγή.

Εκκρεμεί η ΥΑ για το βιομηχανικό ΕΤΜΕΑΡ

Ωστόσο μια σειρά ζητημάτων που τίθενται από τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα οποία σχετίζονται με το κόστος της ενέργειας παραμένουν ανοιχτά, όπως το ζήτημα της μείωσης του βιομηχανικού ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή της μείωσης του τέλους υπέρ των ΑΠΕ που καλείται να πληρώσει η ενεργοβόρος βιομηχανία. Η σχετική υπουργική απόφαση υπεγράφη τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η παραμικρή κίνηση.

Ένα ακόμη ζήτημα που τίθεται είναι η έκδοση υπουργικής απόφασης, η οποία θα προβλέπει ότι, έως και 20% των εσόδων από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων εκπομπών CO2, θα διατίθεται για τη χρηματοδότηση του μηχανισμού αντιστάθμισης της χρέωσης CO2.

Πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι η ανάλογη απόφαση που εκδόθηκε για το 2019 προβλέπει μείωση του ποσοστού των εσόδων από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 που διατίθενται στη βιομηχανία από 15% σε 12,8%. Όμως εάν για την αντιστάθμιση του 2020 ισχύσει το ίδιο ποσοστό τότε είναι αμφίβολο ότι θα υπάρξουν τα αναγκαία κονδύλια για την κάλυψη της αντιστάθμισης της βιομηχανίας και αυτό γιατί οι τιμές του CO2 έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν.

Η μεταποίηση είναι σε θέση να προσφέρει μεγάλα οφέλη στην ελληνική οικονομία, αρκεί η πολιτεία να κατανοήσει τα προβλήματά της –τα οριζόντια και κάθε κλάδου ξεχωριστά– και στη συνέχεια να θελήσει να βοηθήσει, ώστε να δημιουργηθεί φιλικότερο περιβάλλον, έχει δηλώσει από την πλευρά ο Μιχάλης Στασινόπουλος, επικεφαλής του ομίλου Βιοχάλκο.

Η ελληνική μεταποίηση, κατέληξε ο κ. Στασινόπουλος έχει μεγάλο πρόβλημα με το υψηλό ενεργειακό κόστος, πολύ υψηλότερο από τις επιχειρήσεις στις περισσότερες από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Εχουμε επίσης ένα εξαιρετικά υψηλό μη μισθολογικό κόστος και ένα από τα χειρότερα στην Ευρώπη καθεστώτα αποσβέσεων επενδύσεων».



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης