Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Θετικό κλίμα στις αγορές, στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα - Κέρδη έως +1,97% στη Wall, στο +1,32% ο DAX

tags :
Θετικό κλίμα στις αγορές, στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα - Κέρδη έως +1,97% στη Wall, στο +1,32% ο DAX
Οι προσδοκίες για ταχύτερη ανάκαμψη επισκιάζουν την ανησυχία για το νέο ρεκόρ στα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως.
Θετικό είναι το κλίμα σήμερα 13/7 στα κυριότερα χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην έναρξη της ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων και στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 16/7.
Οι προσδοκίες για ταχύτερη ανάκαμψη επισκιάζουν την ανησυχία για το νέο ρεκόρ στα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως.
Η μεταβλητότητα στις αγορές των ΗΠΑ παραμένει ιδιαίτερα υψηλή, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα εξακολουθεί να προβληματίζει τους αναλυτές αναφορικά με την πορεία ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας.
«Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιος τρόπος να ωραιοποιήσουμε το ένα καταστροφικό δεύτερο τρίμηνο», ανέφερε ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της AxiCorp, Stephen Innes, διευκρινίζοντας ότι «εξακολουθώ να μην είμαι σίγουρος πόσο σημαντικοί θα είναι αυτοί οι αριθμοί, υπό την προϋπόθεση ότι οι επενδυτές υπερτιμούν τις τεχνολογικές μετοχές με βάση την ανάκαμψη στα κέρδη το 2021».
Επιπλέον, οι επενδυτές αναμένουν εντός της εβδομάδας τόσο τη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, όσο και τα πρώτα εταιρικά αποτελέσματα που αφορούν το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Όπως αναφέρει η αναλύτρια αγορών της IG, Jingyi Pan, «οι αναλυτές της FactSet εκτιμούν ότι η πτώση των κερδών για τον δείκτη S&P 500 ανέρχεται στο -44,6%, γεγονός που αντιπροσωπεύει έναν τελείως διαφορετικό κόσμο σε σχέση με τον δείκτη S&P 500, ο οποίος βρίσκεται σχεδόν 6% μακριά από τα προηγούμενα ιστορικά υψηλά».
Στο μέτωπο της πανδημίας, ακάθεκτος συνεχίζει την επέλαση του ανά τον πλανήτη ο κορωνοϊός, ο οποίος εξακολουθεί να πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα την αμερικανική ήπειρο, τη νοτιοανατολική Ασία αλλά και άλλες πολυπληθείς χώρες, όπως η Ρωσία και η Ινδία.
Στις ΗΠΑ η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει εφιαλτική καθώς αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται πλέον σε τουλάχιστον 40 Πολιτείες, με τη Φλόριντα να ξεπερνά κάθε προηγούμενο ρεκόρ, ανακοινώνοντας τις τελευταίες 24 ώρες περισσότερα από 15.000 κρούσματα, αριθμός που δεν έχει προηγούμενο για οποιαδήποτε Πολιτεία των ΗΠΑ.
Αλλά και στη Λατινική Αμερική η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική, καθώς το Μεξικό ξεπέρασε σε θανάτους ακόμα και την Ιταλία ενώ ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τις 10 χώρες με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως, οι 4 είναι από τη Λατινική Αμερική (Βραζιλία, Μεξικό, Περού και Χιλή).
Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται επίσης στην Ινδία, η οποία πλέον βρίσκεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως πίσω από ΗΠΑ, Βραζιλία, αλλά και στη Ρωσία ενώ έξαρση καταγράφεται και στη Νότια Αφρική, η οποία και αυτή συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη δεκάδα με τα περισσότερα κρούσματα.
Απέναντι σε αυτήν την απαισιοδοξία, ανάσα ελπίδας αποτελεί το γεγονός πως δύο πειραματικά εμβόλια κατά της Covid-19, από τη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech και τον αμερικανικό φαρμακευτικό γίγαντα Pfizer, έχουν λάβει τον χαρακτηρισμό «fast track» της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, ανέφεραν οι εταιρείες.
Όπως μεταδίδει το CNBC, τα εμβόλια BNT162b1 και BNT162b2 είναι τα δύο πιο προηγμένα από τα τέσσερα που αναπτύσσονται από τις εταιρείες.
Ο χαρακτηρισμός «fast track» από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ χορηγείται για να επιταχύνει την εξέταση νέων φαρμάκων και εμβολίων που δείχνουν δυνατότητα αντιμετώπισης ιατρικών αναγκών
Στο επίκεντρο των επενδυτών αυτή την εβδομάδα θα βρεθούν και τα αποτελέσματα μεγάλων τραπεζών. JP Morgan, Citigroup και Wells Fargo αναμένεται να κάνουν τις σχετικές ανακοινώσεις την Τρίτη.

Ο δείκτης Dow Jones καταγράφει άνοδο +1,97% στις 26.588 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημειώνει κέρδη +1,32% στις 3.227 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο +1,21% στις 10.746 μονάδες, που αποτελούν νέα ιστορικά υψηλά.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX ενισχύεται στις 28,62 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ σημείωσε άνοδο +1,32% στις 12.799 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε στις 20.003 μονάδες με κέρδη +1,19%.
Image
Στα εταιρικά νέα της ημέρας πτώση κατέγραψαν τα κέρδη της PepsiCo Inc. για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όπως ανακοίνωσε σήμερα (13/7) η εταιρεία τροφίμων σνακ και ποτών, με τα αποτελέσματα ωστόσο να αποδεικνύονται καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της αμερικανικής εταιρείας υποχώρησαν κατά -18% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, στα 1,65 δισ. δολ. (1,18 δολ. ανά μετοχή) έναντι 2,04 δισ. δολ. (1,44 δολ. ανά μετοχή) το δεύτερο τρίμηνο του 2019.
Εξαιρουμένων των εκτάκτων στοιχείων, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,32 δολ. ανά μετοχή, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν στα 1,25 δολ.
Παράλληλα, τα έσοδα της αμερικανικής εταιρείας από πωλήσεις υποχώρησαν κατά -3% στα 15,9 δισ. δολ. έναντι 16,4 δισ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2019, και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στα 15,3 δισ. δολ.
Σημειώνεται ότι παρά την πτώση των εσόδων, η εταιρεία ανακοίνωσε βελτίωση στις πωλήσεις ορισμένων τροφίμων σνακ για το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η παραμονή στο σπίτι εν μέσω του lockdown αύξησε των κατανάλωση των σχετικών προϊόντων.
Nα επενδύσει 10 δισ. δολάρια στην Ινδία τα επόμενα χρόνια ανακοίνωσε η Google, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων σε υποδομές και μετοχές, καθώς οι εταιρείες της Silicon Valley ανταγωνίζονται για μια θέση σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές του διαδικτύου στον κόσμο.
Το αυξημένο ενδιαφέρον για την Ινδία από την Google και άλλους επενδυτές με έδρα τις ΗΠΑ έρχεται καθώς η ένταση στα ινδικά-κινεζικά σύνορα «κλείνει δρόμους» για επενδυτές από την Κίνα, την άλλη μεγάλη πηγή ξένου κεφαλαίου της Ινδίας.

Κέρδη για τις ευρωπαϊκές αγορές

Θετικό κλίμα επικράτησε στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην έναρξη της ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων και στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 16/7.
Οι προσδοκίες για ταχύτερη ανάκαμψη επισκιάζουν την ανησυχία για το νέο ρεκόρ στα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως.
Σε κάθε περίπτωση οι οικονομικές προοπτικές είναι αβέβαιες, ειδικά από τη στιγμή που δεν έχει βρεθεί το εμβόλιο για την Covid - 19.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας άνοδο κατέγραψε ο πληθωρισμός των τιμών χονδρικής στη Γερμανία για τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (13/7) στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, μετά την πτώση που είχε σημειωθεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών χονδρικής της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά +0,6% σε σχέση με τον Μάιο του 2020, αντιστρέφοντας την πτώση της τάξεως του -0,6% που είχε σημειωθεί τον προηγούμενο μήνα.
Παράλληλα, οι τιμές χονδρικής κατέγραψε την πρώτη τους μηνιαία άνοδο μετά τον Φεβρουάριο του 2020, όταν είχε ξεκινήσει η κρίση του κορωνοϊού.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους ο δείκτης τιμών χονδρικής υποχώρησε κατά -3,3%, γεγονός που αποτελεί τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα που οι τιμές υποχωρούν σε ετήσια βάση, με την πτώση ωστόσο να είναι μικρότερη σε σχέση με το -4,3% του Μαΐου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis, οι τιμές στα προϊόντα πετρελαίου κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -23,4% σε μηνιαία βάση, ενώ αντίθετα οι τιμές στα προϊόντα ορυκτών καυσίμων αυξήθηκαν κατά +8,9%.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξουσιοδότησε σήμερα την Ολλανδία να χορηγήσει οικονομική βοήθεια ύψους 3,4 δισ. ευρώ στην αεροπορική εταιρεία KLM για να αντεπεξέλθει στις δυσμενείς συνέπειες από την κρίση του κορωνοϊού, τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι Βρυξέλλες.
Η βοήθεια, υπό τη μορφή δανείων, θα προστεθεί στα 7 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκαν από τη Γαλλία στις 7 Μαΐου για να εξασφαλισθεί η επιβίωση της εταιρείας Air France, με την οποία ο ολλανδικός αερομεταφορέας συγκροτεί τον όμιλο Air France-KLM.
Το γαλλικό και το ολλανδικό δημόσιο συμμετέχουν με 14% το καθένα στον αεροπορικό όμιλο.
Το συνολικό ποσόν των 3,4 δισ. ευρώ εξειδικεύεται στο δάνειο 2,4 δισ. που χορηγείται από 11 τράπεζες (3 εκ των οποίων είναι ολλανδικές) και το οποίο είναι κατά το 90% του εγγυημένο από το ίδιο το ολλανδικό δημόσιο, από το οποίο απευθείας προέρχεται και το υπόλοιπο 1 εκατ. ευρώ υπό μορφή κρατικού δανείου.
Το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην περικοπή εκατοντάδων θέσεων εργασίας, στο κλείσιμο καταστημάτων και στη συγχώνευση μονάδων εξετάζει η Credit Suisse, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας SonntagsZeitung.
Επίσης, στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης, η ελβετική τράπεζα εξετάζει τη συγχώνευση μονάδων, όπως η μονάδα ρίσκου και συμμόρφωσης, αλλά και να «σπάσει» στα δύο η επενδυτική τραπεζική, προκειμένου να επιτευχθούν ο στόχοι για την κερδοφορία, υπό την πίεση της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία και τα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού.
Από τις αρχές του 2020, η μετοχή της Credit Suisse έχει υποχωρήσει 25%, την ώρα που η ανταγωνίστρια UBS έχει σημειώσει πτώση 8,9%.

Ισχυρή άνοδος στις ασιατικές αγορές λόγω προσδοκιών για ταχύτερη ανάκαμψη - Στο +2,2% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +1,7%

Νέα κέρδη κατέγραψαν σήμερα Δευτέρα (13/7) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι προσδοκίες των επενδυτών για ταχύτερη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αντισταθμίζουν τις ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +2,2% στις 22.784,7 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο +0,9% και τις 5.977,5 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κατέγραψε κέρδη της τάξεως του +1,6% στις 2.186 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία διαπραγματεύεται στο +0,4% και τις 5.055 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,6% στις 25.885 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά +1,1% στις 12.211,5 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με άνοδο +1,7% στις 3.443,2 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component σημείωσε «άλμα» της τάξεως του +3,3% στις 14.124,7 μονάδες.
Οι επενδυτές αναμένουν αργότερα εντός της εβδομάδας τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας που αφορούν το δεύτερο τρίμηνο του 2020, αναζητώντας περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την πορεία ανάκαμψης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως, μετά την κρίση του κορωνοϊού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης