Ενέργεια

Η Berkshire του Buffett αγοράζει περιουσιακά στοιχεία της Dominion Energy - Deal 9,7 δισ. δολ.

Η Berkshire του Buffett αγοράζει περιουσιακά στοιχεία της Dominion Energy - Deal 9,7 δισ. δολ.
Η συμφωνία αφορά την μεταφορά φυσικού αερίου και την αποθήκευση
Στην πρώτη της συμφωνία μετά την οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό, η Berkshire Hathaway αγοράζει περιουσιακά στοιχεία μεταφοράς φυσικού αερίου και αποθήκευσης από την Dominion Energy σε μια συμφωνία αξίας περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Berkshire Hathaway (BRKA) θα πληρώσει 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά για τα περιουσιακά στοιχεία επιπλέον της ανάληψης 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων χρέους από την Dominion Energy (D), ανακοίνωσε η εταιρεία ενέργειας την Κυριακή.

Σύμφωνα με το CNN οι επενδυτές αναρωτιούνται αν ο όμιλος που κατέχει ο Warren Buffett θα ήθελε να κάνει νέες επενδύσεις ενόψει της οικονομικής ύφεσης, ειδικά μετά την ανακοίνωση της εταιρείας τον Μάιο ότι είχε 137 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά στον ισολογισμό της.

Για την Dominion, η συμφωνία είναι μία σε μια σειρά κινήσεων που έχει κάνει καθώς απομακρύνεται από την μεταφορά φυσικού αερίου για να γίνει εταιρεία καθαρού ενεργειακού τομέα.
Η εταιρεία, η οποία εδρεύει στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και μεταφορείς ενέργειας στη χώρα, παρέχοντας ηλεκτρισμό ή φυσικό αέριο σε 7 εκατομμύρια πελάτες σε 20 πολιτείες.
"Προσφέρουμε ένα κορυφαίο προφίλ καθαρής ενέργειας στον κλάδο, το οποίο περιλαμβάνει έναν ολοκληρωμένο καθαρό μηδενικό στόχο έως το 2050 τόσο για εκπομπές άνθρακα όσο και μεθανίου, καθώς και ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μηδενικού άνθρακα της χώρας", δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dominion Thomas Farrell.

"Τα επόμενα 15 χρόνια σκοπεύουμε να επενδύσουμε έως και 55 δισεκατομμύρια δολάρια σε τεχνολογίες μείωσης εκπομπών, όπως παραγωγή μηδενικού άνθρακα και αποθήκευση ενέργειας, αντικατάσταση γραμμών διανομής αερίου και ανανεώσιμο φυσικό αέριο."

Επίσης την Κυριακή, η Dominion Energy και η Duke Energy (DUK) ανακοίνωσαν την ακύρωση του αγωγού Atlantic Coast, ενός αγωγού φυσικού αερίου που είχε αρχικά ανακοινωθεί το 2014 και είχε προγραμματιστεί να εκτείνεται εκατοντάδες μίλια σε όλη τη Δυτική Βιρτζίνια, τη Βιρτζίνια και τη Βόρεια Καρολίνα.

Οι εταιρείες ανακοίνωσαν ότι παρά την πρόσφατη νίκη του έργου στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις, οι διαφορές και η αναμενόμενη αύξηση του κόστους απειλούσαν την οικονομική βιωσιμότητα του έργου.Ο αγωγός αντιμετώπισε έντονες κριτικές και νομικές προκλήσεις από περιβαλλοντικές και άλλες ομάδες.

Η εξαγορά θα ενισχύσει τις υπάρχουσες ενεργειακές δραστηριότητες της Berkshire Hathaway, προσθέτοντας περισσότερα από 7.700 μίλια αγωγών αποθήκευσης και μεταφοράς φυσικού αερίου και περίπου 900 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια αποθήκευσης φυσικού αερίου.
Η εταιρεία παρέχει επί του παρόντος ενεργειακές υπηρεσίες σε περισσότερους από 12 εκατομμύρια πελάτες ηλεκτρικού και φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Berkshire θα αποκτήσει την πλήρη κυριότητα των Dominion Energy Transmission, Questar Pipeline και Carolina Gas Transmission, καθώς και 50% στο Iroquois Gas Transmission System και 25% στην εγκατάσταση μεταφοράς υγρού φυσικού αερίου Cove Point .
Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, εν αναμονή της κανονιστικής έγκρισης.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης