Πετρέλαιο

Ιράν: Τέλος η διέλευση από το Στενό του Ορμούζ - Από τον Κόλπο του Ομάν πλέον οι εξαγωγές πετρελαίου

Ιράν: Τέλος η διέλευση από το Στενό του Ορμούζ - Από τον Κόλπο του Ομάν πλέον οι εξαγωγές πετρελαίου
Αλλαγή ναυτιλιακής οδού για την εξασφάλιση της ροής αργού
Το Ιράν σκοπεύει να εξάγει πετρέλαιο από λιμάνι στις ακτές του Κόλπου του Ομάν μέχρι τον Μάρτιο, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας την Πέμπτη, μια αλλαγή που θα αποφεύγει τη χρήση της ναυτιλιακής οδού από το Στενό του Ορμούζ που αποτελεί επίκεντρο περιφερειακών εντάσεων εδώ και δεκαετίες.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον από το 2018, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από το πυρηνικό σύμφωνο του 2015 μεταξύ του Ιράν και έξι σημαντικών δυνάμεων και ο Πρόεδρος Donald Trumpε πέβαλε κυρώσεις στο Ιράν, παραβιάζοντας τις ζωτικές εξαγωγές πετρελαίου.

Το Ιράν συχνά απειλούσε να μπλοκάρει το Στενό αν οι εξαγωγές αργού πετρελαίου κλείνονταν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, μια κίνηση που η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι ξεπερνά την «κόκκινη γραμμή» και θα απαιτούσε απάντηση.
«Αυτή είναι μια στρατηγική απόφαση και ένα σημαντικό βήμα για το Ιράν που θα εξασφαλίσει τη συνέχιση των εξαγωγών πετρελαίου μας», δήλωσε ο Πρόεδρος Hassan Rouhani σε τηλεοπτική ομιλία.

Ο Rouhani είπε ότι το Ιράν στόχευε να εξάγει 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) πετρελαίου μέχρι τον Μάρτιο από το Bandar-e Jask, ένα λιμάνι στις ακτές του Ιράν στον κόλπο του Ομάν, ακριβώς νότια του Στενού του Ορμούζ.

Χτυπημένες από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν εκτιμάται σε 100.000 έως 200.000 βαρέλια την ημέρα, πολύ λιγότερο από πάνω από 2,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως που έστειλε το Ιράν τον Απρίλιο του 2018. Η παραγωγή αργού της Ισλαμικής Δημοκρατίας μειώθηκε στο μισό στα περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

«Αυτή η κίνηση θα διαβεβαιώσει τους αγοραστές πετρελαίου μας ότι το Ιράν θα συνεχίσει να εξάγει πετρέλαιο εάν το Στενό είναι κλειστό», επεσήμανε.

Το Στενό είναι ένα κανάλι στις εκβολές του Κόλπου μέσω του οποίου περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου περνά από παραγωγούς της Μέσης Ανατολής σε αγορές στην Ασία, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και όχι μόνο.

Υπήρξαν περιοδικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των Επαναστατικών Φρουρών του Ιράν και του στρατού των ΗΠΑ στην περιοχή. Πέρυσι, η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της κατηγόρησαν το Ιράν για επίθεση σε διεθνή εμπορικά πλοία και την παράνομη όπως ανέφεραν κατάσχεση ενός βρετανικού δεξαμενόπλοιου. Η Τεχεράνη αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Τα έσοδα από το πετρέλαιο του Ιράν, που έχουν ήδη πληγεί από τις αμερικανικές κυρώσεις, έχουν μειωθεί περαιτέρω καθώς η παγκόσμια ζήτηση αργού πετρελαίου υποχώρησε λόγω της κρίσης του κοροναϊού. Το Ιράν δήλωσε ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο μειώθηκαν στα 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια το έτος έως τον Μάρτιο, ανέφεραν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, συγκρίνοντάς τα με 119 δισεκατομμύρια δολάρια κέρδη σχεδόν μια δεκαετία νωρίτερα, το 2011.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης