Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας τόνισε ότι οι νέες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βοηθήσουν ώστε να αποφευχθεί μία παρατεταμένη ανάκαμψη στις εκπομπές ρύπων μετά την πανδημία
Έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη μετάβαση προς την «πράσινη» ανάπτυξη απηύθυνε σήμερα (25/6) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, διευκρινίζοντας ότι οι επενδύσεις σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας θα πρέπει να αποτελέσουν «πρωταρχικό στόχο» της Κομισιόν.
Ειδικότερα, ο IEA ζήτησηε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιταχύνει τις ανακαινίσεις κτιρίων χαμηλών εκπoμπών διοξειδίου του άνθρακα και να εισάγει συστήματα που θα ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να αντικαταστήσουν τα μη αποδοτικά παλιά οχήματα και ψυγεία στα πλαίσια της «πράσινης» ανάκαμψης μετά την πανδημία.
Σύμφωνα με τις συστάσεις του Οργανισμού προς την ΕΕ, οι νέες πολιτικές θα βοηθήσουν ώστε να διασφαλιστεί πως το Ταμείο Ανάκαμψη 750 δισ. ευρώ θα ενισχύσει την «καθαρή» ενέργεια και να αποφευχθεί μία παρατεταμένη ανάκαμψη στις εκπομπές ρύπων μετά την πανδημία.
«Καθώς η Κομισιόν στοχεύει στο να οδηγήσει το μπλοκ προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, οι επενδύσεις τόνωσης της εξοικονόμησης ενέργειας θα πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος», υπογράμμισε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.Σημειώνεται ότι οι ανακαινίσεις κτιρίων χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα βοηθήσουν στη μείωση των λογαριασμών για τους 513 εκατ. καταναλωτές ενέργειας στην Ευρώπη, ενώ ο δημόσιος σχεδιασμός με κίνητρα θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αντικαταστήσουν τα παλαιά αυτοκίνητα και τα παλαιά ψυγεία τους με νέα, τα οποία θα είναι πιο αποδοτικά.
Παράλληλα, ο IEA ανέφερε ότι η πτώση στις τιμές των καυσίμων που προκλήθηκε από την πανδημία αποτελεί μία ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταργήσει σταδιακά τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ώστε να ευνοήσει την ενέργεια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Η ίδια η Κομισιόν έχει καταστήσει σαφές ότι οι δαπάνες ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να «βλάψουν» τον στόχο της να μηδενίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050, έναντι άνω των 4 δισ. τόνων ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα σήμερα.
«Οι πολιτικές θα διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στη διασφάλιση της αποτελεσματικής χρήσης των κεφαλαίων ανάκαμψης», ενέφερε ο ΙΕΑ, διευκρινίζοντας ότι «με τις επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη να αναμένεται ότι θα μειωθούν κατά ένα τρίτο φέτος σε σχέση με το 2019, η χρηματοδότηση της ΕΕ και στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα βοηθήσουν στην αντιστάθμιση αυτής της πτώσης».
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν ήδη το 32% του συνολικού ενεργειακού κλάδου, ωστόσο ο IEA διευκρινίζει ότι πέραν από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, η μετάβαση της Ευρώπης «μόλις ξεκίνησε», ενώ προτείνει να θεσπιστούν αυστηρότερες απαιτήσεις εξοικονόμησης ενέργειας για τη βιομηχανία.www.worldenergynews.gr