Απόψεις

Morgan Stanley: Αυξάνονται οι πιθανότητες για παγκόσμια ανάκαμψη τύπου V, για 3 λόγους

Morgan Stanley: Αυξάνονται οι πιθανότητες για παγκόσμια ανάκαμψη τύπου V, για 3 λόγους
Σε ένα σενάριο που θα επανέλθουμε στα αυστηρά μέτρα lockdown που εφαρμόστηκαν νωρίτερα αυτό το έτος, το αποτέλεσμα θα είναι μια διπλή πτώση, ανέφερε η Morgan Stanley
Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε έναν νέο κύκλο επέκτασης και η παραγωγή θα επιστρέψει στα προ του κορωνοϊού επίπεδα έως το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Morgan Stanley.
«Το πιθανότερο σενάριο είναι μια ανάκαμψη σε σχήμα V, δεδομένων των πρόσφατων ανοδικών εκπλήξεων στα δεδομένα ανάπτυξης και της πολιτικής δράσης», αναφέρει η Morgan Stanley.
Προβλέποντας μια «απότομη αλλά σύντομη» ύφεση, η Morgan Stanley αναφέρει ότι αναμένει η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ θα ανέλθει στο -8,6% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο και θα ανακάμψει στο 3,0% έως το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Μάλιστα, υπάρχουν 3 λόγοι για τους οποίους η ύφεση θα είναι σύντομη:
- Η τρέχουσα κρίση σεν είναι ένα ενδογενές σοκ που προκλήθηκε από τεράστιες ανισορροπίες
- Οι πιέσεις απομόχλευσης θα είναι πιο μέτριες
- Η υποστήριξη πολιτικής ήταν αποφασιστική, αρκετά μεγάλη και θα είναι αποτελεσματική στην ενίσχυση της ανάκαμψης
Η επίσημη υποστήριξη δεν είναι πιθανό να περιοριστεί σύντομα, τόσο με τις κεντρικές τράπεζες όσο και τα υπουργεία οικονομικών να αντλούν χρήματα στις αντίστοιχες οικονομίες τους, σύμφωνα με την Morgan Stanley.
Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές τους περιλαμβάνουν τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό και το εμβόλιο.
«Στο βασικό σενάριο, υποθέτουμε ότι ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων θα συμβεί μέχρι το φθινόπωρο, αλλά αυτό θα είναι διαχειρίσιμο και θα οδηγήσει σε επιλεκτικά lockdown», επισήμανει η Morgan Stanley, τονίζοντας ότι το πιθανό σενάριο προβλέπει ένα εμβόλιο ευρέως διαθέσιμο μέχρι το καλοκαίρι του 2021.
«Αντίθετα, σε ένα σενάριο που θα επανέλθουμε στα αυστηρά μέτρα lockdown που εφαρμόστηκαν νωρίτερα αυτό το έτος, το αποτέλεσμα θα είναι μια διπλή πτώση», ανέφερε η Morgan Stanley.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης