Ενέργεια

«Βουτιά» τον Μάιο της ζήτησης για δικαιώματα εκπομπής

«Βουτιά» τον Μάιο της ζήτησης για δικαιώματα εκπομπής
Τα συνολικά έσοδα των χωρών-μελών της ΕΕ ήταν κατά 27% χαμηλότερα από τον προηγούμενο μήνα
Σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα έπεσε τον Μάιο η ζήτηση για δικαιώματα εκπομπής CO2 στην Ευρώπη, καθώς η λήξη της ετήσιας περιόδου συμμόρφωσης συνέπεσε με το lockdown για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.

Έτσι τα συνολικά έσοδα των χωρών-μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος, από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων μειώθηκαν σημαντικά τον Μάιο, καθώς υποχώρησαν στα 477,19 εκατ. ευρώ, κατά 27% χαμηλότερα από τα 654,58 εκατ. Ευρώ, των αντίστοιχων εσόδων του Απριλίου.

Τα συνολικά έσοδα του Μαΐου από δημοπρασίες ETS σε επίπεδο ΕΕ είναι τα χαμηλότερα από τον Αύγουστο του περασμένου έτους, μήνα κατά τον οποίο η ΕΕ περιέκοψε στο μισό τον αριθμό των διαθέσιμων προς πώληση δικαιωμάτων, εν όψει των θερινών διακοπών.

Η ζήτηση δικαιωμάτων ρύπων από τις υπόχρεες μονάδες μειώθηκε σημαντικά μετά την 30ή Απριλίου, οπότε έληξε η προθεσμία για την κάλυψη των ετήσιων εκπομπών του 2019. Αυτή η ημερομηνία συνήθως λειτουργεί ως ορόσημο, επειδή προκαλεί μια αύξηση της αγοραστικής δραστηριότητας τις ημέρες που προηγούνται, καθώς οι εταιρίες ηλεκτρισμού και οι βιομηχανίες που είναι υπόχρεες στο μέτρο σπεύδουν να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν τον επαρκή αριθμό δικαιωμάτων, προκειμένου να καλύψουν την παραγωγή του προηγούμενου έτους.

Συντελεστής κάλυψης μόλις 1,01

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη δημοπρασία δικαιωμάτων που πραγματοποιήθηκε μετά την προθεσμία της 30ης Απριλίου, στη δημοπρασία που έγινε στις 5 Μαΐου στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα, ο συντελεστής κάλυψης της προσφοράς ήταν μόλις 1,01, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί ποτέ, τον αντίστοιχο μήνα. Στο τελευταίο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, που παραδοσιακά είναι μία από τις περιόδους υψηλής ζήτησης, ο σχετικός συντελεστής διαμορφώθηκε στο 1,91.

Τον Μάιο ο μέσος συντελεστής έπεσε στο 1,62, κάτω από το προηγούμενο χαμηλό ρεκόρ του Νοεμβρίου 2019, το 1,71 και χαμηλότερα από το 1,94 του Μαΐου 2019 και το 2,41 του Μαΐου 2018. Πάντως στην τελευταία δημοπρασία του μήνα, της 28ης Μαΐου, ο συντελεστής κάλυψης φάνηκε να ανακάμπτει, φθάνοντας στο 2,02.

Παρότι οι περισσότερες κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ έχουν ξεκινήσει τη χαλάρωση του lockdown, η ζήτηση ενέργειας, η βιομηχανική δραστηριότητα και τα αεροπορικά ταξίδια παραμένουν εξαιρετικά περιορισμένα.

Περιορισμένη αύξηση παραγωγής από ρυπογόνες μονάδες

Η ηλεκτροπαραγωγή από ρυπογόνες μονάδες στην Ευρώπη, αυξήθηκε μεν σε σχέση με τον Απρίλιο αλλά η αύξηση αυτή ήταν πολύ περιορισμένη. Τόσο οι βιομηχανίες όσο και οι αεροπορικές εταιρείες εκτιμάται ότι επί του παρόντος δεν πρόκειται να προβούν σε πρόσθετες αγορές ETS, δηλαδή πέραν των δωρεάν δικαιωμάτων που λαμβάνουν από την ΕΕ, λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με την πορεία της οικονομίας

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη στη Γερμανία δεν ξεπέρασε τα 6,1 GW τον Μάιο, έναντι 6 GW τον Απρίλιο, ενώ τον Μάιο του 2019 ήταν 11,6GW και 14GW τον Μάιο του 2018. Για δεύτερο συνεχή μήνα οι μονάδες λιγνίτη της χώρας παρήγαγαν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια από ότι τα ηλιακά πάρκα, πράγμα που συνέβη για πρώτη φορά στα χρονικά. Το μερίδιο του λιγνίτη/άνθρακα στο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα της Γερμανίας υποχωρεί σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Η ζήτηση δικαιωμάτων ETS στην ΕΕ κατά κανόνα μειώνεται τον Μάιο και τον Ιούνιο για να επιστρέψει εντονότερη τον Ιούλιο, καθώς οι αγοραστές προεξοφλούν άνοδο της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, εν όψει του ετήσιου περιορισμού της προσφοράς τον Αύγουστο.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης