ΔΕΗ: Έγκριση νέας γραμμής χρηματοδότησης 160 εκατ. ευρώ από την EBRD

ΔΕΗ: Έγκριση νέας γραμμής χρηματοδότησης 160 εκατ. ευρώ από την EBRD
Η χρηματοδότηση παρέχεται στο πλαίσιο του προγράμματος της EBRD για την υποστήριξη έργων υποδομών ζωτικής σημασίας
Η ΔΕΗ Α.Ε. ανακοινώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιό της και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ενέκριναν χρηματοδότηση ύψους 160 εκατ. ευρώ, διάρκειας 2 ετών, χωρίς εξασφαλίσεις για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
Η χρηματοδότηση αυτή παρέχεται στο πλαίσιο του προγράμματος της EBRD για την υποστήριξη έργων υποδομών ζωτικής σημασίας και αποτελεί την έναρξη μίας πολύτιμης συνεργασίας με την Τράπεζα.
Η EBRD προωθεί την μείωση εξάρτησης του ενεργειακού τομέα από τον άνθρακα (decarbonisation), όπου η ΔΕΗ, με το φιλόδοξο πρόγραμμά της για απολιγνιτιποίηση είναι πρωτοπόρος στις περιοχές που δραστηριοποιείται η EBRD.

Απαιτούμενη ενίσχυση ρευστότητας ύψους 250 εκατ. ευρώ

Η κρίση του κορωνοϊού, και το γενικευμένο lockdown, επηρέασαν αρνητικά τη ΔΕΗ και τους υπόλοιπους «παίκτες» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στη χώρα μας, με βασικό λόγο την επιβράδυνση των εισπράξεων και, σε δεύτερο βαθμό, τη μείωση της κατανάλωσης. Οι αρνητικές αυτές επιπτώσεις υπερσκέλισαν τα οφέλη για τους προμηθευτές από τη «βουτιά» της Οριακής Τιμής Συστήματος, δηλαδή του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών φυσικού αερίου.

Όπως είναι φυσικό, το πρόβλημα «άγγιξε» τα διαθέσιμα κεφάλαια κίνησης όλων των προμηθευτών. Ειδικά στην περίπτωση της ΔΕΗ, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμου Θωμά, η συνέπεια είναι η επιχείρηση να χρειάζεται μία ενίσχυση της ρευστότητάς της για το 2020 ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Σε μονοψήφιο ποσοστό η μείωση των εισπράξεων από τον Απρίλιο

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η επίπτωση της κρίσης στην εισπραξιμότητα της ΔΕΗ διέψευσε τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η κάμψη κινείται στο 10%, κατά τη χρονική περίοδο από τη στιγμή εφαρμογής των μέτρων περιορισμού της πανδημίας και έως σήμερα. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε πολύ σημαντικό βαθμό στο εν λόγω ποσοστό ευθύνεται το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου, όπου οι εισπράξεις υποχώρησαν κατά 20-25%, λόγω ακριβώς του αρχικού «μουδιάσματος» των καταναλωτών από το καθολικό lockdown.

Ωστόσο, ήδη από τον Απρίλιο η κατάσταση βελτιώθηκε δραστικά, με την υποχώρηση των εισπράξεων να κινείται σε μονοψήφιο ποσοστό. Σε αυτό συνέβαλε η πολύ μεγάλη γκάμα καναλιών εξυπηρέτησης που προσέφερε η εταιρεία, καθώς για παράδειγμα από τα μέσα Απριλίου εγκαινίασε τη δυνατότητα εξόφλησης λογαριασμών και τηλεφωνικά. Ως συνέπεια, από τα τέλη Μαρτίου και έως τις αρχές Μαΐου, οι ηλεκτρονικές πληρωμές αυξήθηκαν κατά 80%, ενώ οι νέοι πελάτες e-bill παρουσίασαν αύξηση 300%. Όπως είναι φυσικό, ο ρυθμός εξοφλήσεων ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο τον Μάιο, με την επαναλειτουργία των καταστημάτων της επιχείρησης.

Σε κάθε περίπτωση, αν κριθεί αναγκαία κάποια περαιτέρω «ένεση» ρευστότητας, η εταιρεία μπορεί να αξιοποιήσει και άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία. Μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων προς αυτή την κατεύθυνση, συμπεριλαμβάνεται τόσο η χρηματοδοτική στήριξη μέσω της ΕΤΕπ, όσο και η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

www.worldenergynews.gr


worldenergynews.gr