Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Φρ. Φάννον: Οι ΗΠΑ δεν θέλουν προκλητικές ενέργειες που υπονομεύουν τις επενδύσεις

Φρ. Φάννον: Οι ΗΠΑ δεν θέλουν προκλητικές ενέργειες που υπονομεύουν τις επενδύσεις
To MOU Τουρκίας - Λιβύης δεν μπορεί να πλήξει δικαιώματα χωρών όπως η Ελλάδα, δήλωσε ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε διαδικτυακή συζήτηση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου
«Οι ΗΠΑ δεν θέλουν προκλητικές ενέργειες που υπονομεύουν τις επενδύσεις. Το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό».
Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φράνσις Φάννον, αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας σε ότι αφορά το MOU με τη Λιβύη και τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης που οργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης, της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης και του Ισραήλ Γιουβάλ Στάιντιτς, καθώς και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρυ Παίατ.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους χάρτες που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Τουρκία ο κ Φάννον σημείωσε ότι δεν μπορεί να κάνει σχόλια για μελλοντικές πράξεις ή για τα θαλάσσια σύνορα των χωρών, προσθέτοντας πάντως ότι το MOU είναι μεν ένα νομικό ζήτημα, αλλά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας αναγνωρίζει πως τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
«Το MOU είπε ο κ. Φάννον, δεν μπορεί να πλήξει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τρίτων χωρών όπως η Ελλάδα. Δεν καταργεί δικαιώματα χωρών. Είμαστε σταθεροί σε αυτά που έχουμε δηλώσει. Το διεθνές Δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό».
Ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε ακόμη ότι η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα που πρέπει να προσβλέπει στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ «Προκλητικές ενέργειες που υπονομεύουν την ασφάλεια κάνουν κακό στην ίδια τη χώρα» είπε.

Από την πλευρά του ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στην προκλητική στάση της Τουρκίας σημείωσε κατ΄ αρχήν ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σταθερή απέναντι στην Τουρκία και δεν είναι προκλητική. «Θα συνεχίσουμε να έχουμε την ίδια στάση, ελπίζοντας ότι και στην άλλη πλευρά του Αιγαίου θα επικρατήσει ανάλογο πνεύμα» είπε ο κ. Χατζηδάκης προσθέτοντας ωστόσο ότι για το ταγκό χρειάζονται δυο.

Υπενθύμισε δε τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν πριν την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας συνεργασίας για τον αγωγό EastMed και τόνισε ότι η συμφωνία υπεγράφη διότι ο αγωγός είναι ένα έργο συνεργασίας και ειρήνης μεταξύ των χωρών.
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια εισβολής χιλιάδων μεταναστών με την προτροπή της Τουρκίας στον Έβρο και τόνισε: «Υπερασπιστήκαμε τα σύνορα μας. Αυτή είναι η θέση μας. Αυτό θα συνεχίσουμε. Θα υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δικαιώματα.

Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης σημείωσε ότι η στάση της Τουρκίας δεν είναι κάτι νέο και τόνισε ότι η συνεργασία Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ για τον αγωγό East Med δεν στρέφεται εναντίον κανενός. «Αν θέλει η Τουρκία, είπε ο κ. Λακκοτρύπης, ας έλθει να συζητήσουμε ή ας πάνε στο Διεθνές Δικαστήριο. Το θέμα της ΑΟΖ για μας είναι ξεκάθαρο επικαλούμαστε συγκεκριμένα άρθρα του Δικαίου της Θάλασσας. Εκείνοι τι επικαλούνται;»
Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Σταινιτς δεν τοποθετήθηκε στα ζητήματα που σχετίζονται με την Τουρκία ωστόσο ήταν ένθερμος σε ότι αφορά την τριμερή συνεργασία για τον αγωγό East Med σημειώνοντας μάλιστα ότι σε αυτή θα προσχωρήσει σύντομα και η Ιταλία. Αναφέρθηκε στην ασφάλεια του αγωγού καθώς θα τοποθετηθεί Ένας αγωγός σε βάθος είναι ασφαλές κανείς δεν μπορεί να τον σαμποτάρει. «Είμαι πεπεισμένος είπε ο κ. Στάινιτς, ότι ο αγωγός έχει δυσκολίες, αλλά δεν είναι όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα». Αναφέρθηκε επίσης στην ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου- Κρήτης, της οποία εμφανίστηκε θερμός υποστηρικτής.
Τέλος ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρυ Παιατ σημείωσε ότι για τις ΗΠΑ της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας είναι προτεραιότητες και ότι η η Ελλάδα παίζει καίριο ρόλο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. μέσω έργων όπως ο TAP, ο IGB και το FSRU της Αλεξανδρούπολης. «Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην ενέργεια» κατέληξε.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης