Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Η μεγάλη ευκαιρία για ολοκληρωμένη αναδιάρθρωση της οικονομίας είναι τώρα

Π.Μπουσμπουρέλης: Η μεγάλη ευκαιρία για ολοκληρωμένη αναδιάρθρωση της οικονομίας είναι τώρα
Η ταχεία αναδιάρθρωση της ενεργειακής αγοράς είναι επιτυχημένο μοντέλο για την συνολική ανάταξη που απαιτείται
Καθώς τα υγειονομικά δεδομένα δείχνουν να κινούνται σε θετική κατεύθυνση η επανεκκίνηση της οικονομίας εντατικοποιείται και το σχέδιο χτίζεται.
Ξεκινώντας από τα ενεργειακά η δουλειά που έχει γίνει μέχρι τώρα δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη καθώς πολλά είναι αυτά που έγιναν σε πρώτη φάση για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και στην συνέχεια η διευθέτηση πολλών ζητημάτων για την ανάπτυξή της.
Η ανανέωση της Διακοψιμότητας πολύ σημαντική για την βιομηχανία αλλά και του μηχανισμού Ευελιξίας για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και φυσικά για την ίδια την ΔΕΗ, ένα ακόμα θέμα που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αφήσει έωλο.
Σημαντική η αποφασιστικότητα με την οποία η η κυβέρνηση εμμένει στην υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ παρά την κρίση του κορονοϊού.
Αυτή συνίσταται σε δύο τουλάχιστον σημεία στην στροφή της ανάπτυξης των ΑΠΕ όπου σύντομα θα έχουμε εικόνα και από τα επόμενα στάδια της συμφωνίας με την RWE αλλά και την εθελουσία που βρίσκει σύμφωνη της ΓΕΝΟΠ.
Για την απελευθέρωση της αγοράς και την ενίσχυση της βιομηχανίας που είναι και προτεραιότητα μετά το πετυχημένο τεστ των μεγάλων ελληνικών ενεργοβόρων βιομηχανιών στην κρίση αναμένονται ακόμα κάποιοι τομείς να κλείσουν στις Βρυξέλλες, όπου ο υφυπουργός κ. Γεράσιμος Θωμάς σκοράρει αδιαλείπτως.
Αναμένεται τώρα το μεγάλο βήμα της ηλεκτροκίνησης όπου η προετοιμασία από την γενική γραμματέα κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου έχει προχωρήσει σημαντικά και θα αποτελέσει το στίγμα στην κατεύθυνση τόσο της περιβαλλοντικής πολιτικής όσο και της αναπτυξιακής.
Επίσης πρέπει να αναφέρουμε και τα μεγάλα βήματα που γίνονται για τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ισχυρά τα εταιρικά σχήματα στην ενέργεια


Παράλληλα οι μεγάλες ελληνικές ενεργειακές εταιρίες πήγαν ιδιαίτερα καλά μέχρι τώρα στην κρίση με την Μυτιληναίος να αξιοποιεί την πρωτοπορία της στις μονάδες του φυσικού αερίου, τον ΑΔΜΗΕ να ετοιμάζεται για την υλοποίηση του κομβικού έργου διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης, την Τέρνα Ενεργειακή να συνεχίζει την ανοδική της πορεία που απεικονίζεται και στην μετοχή και τα διυλιστήρια να ετοιμάζονται για το μεγάλο comeback μετά την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου.
Στην βιομηχανία η ΒΙΟΧΑΛΚΟ διαμέσου της ElvalHalcor διατήρησε την ανθεκτικότητά της σε διεθνές επίπεδο, καθώς κέρδισε μερίδια αγοράς μέσα στην κρίση.
Αυτά είναι η μια πλευρά της οικονομίας που παράλληλα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην βιομηχανία και να της δώσει περαιτέρω κίνητρα για να αυξήσει το μερίδιό της μέσα στο ΑΕΠ.
Σε μια περίοδο που οι μεγάλες δυνάμεις αποφασίζουν να επαναφέρουν την παραγωγή στην επικράτεια τους με τους Γερμανούς να ακολουθούν τους Αμερικανούς, έτσι θα πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα.
Όπως έχουμε γράψει και πριν από μερικούς μήνες η Ελλάδα χρειάζεται την δική της TESLA. Προστιθέμενη αξία και καλά μεροκάματα.


Τα λάθη του σημερινού μοντέλου δεν θα αντέξουν στην κρίση


Η κρίση του κορωνοϊού ανέδειξε τα εμφανή λάθη του μνημονιακού μοντέλου με υπερστροφή στον τουρισμό, που είναι σήμερα ο μεγάλος ασθενής και μάλιστα χωρίς ακόμα ουσιαστικό σχέδιο διάσωσης.
Τα 8-10 δις που όπως φαίνεται θα λάβουμε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια καλή μαγιά αλλά δεν θα αρκέσουν.
Η χρηματοδότηση που μπορεί να λάβουμε υπό μορφή επιδοτήσεων ενδέχεται να κρύβει τις λύσεις για την απευθείας χρηματοδότηση προβληματικών κλάδων, όπου οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να δώσουν ούτε σεντ, υπονομεύοντας έτσι την εμβάθυνση ύφεσης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
Ήδη οι αγορές καταγράφουν ασυμφωνίες και αστοχίες κατά την περίοδο των τελευταίων μηνών οικονομικών παραγόντων που είναι μέλη ή άπτονται του κυβερνητικού σχήματος.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ικανός χρόνος για μια συγκροτημένη αντεπίθεση στον χώρο της οικονομίας, που θα επαναφέρει μέσα στο προσεχές 12μηνο τη νέα μηχανή σε πλήρη λειτουργία.
Το στοίχημα στην οικονομία δεν έχει χαθεί και μάλιστα με βάση το υγειονομικό μπορεί να κάνει την θετική έκπληξη.
Αυτό θα εξαρτηθεί από τα εξής:
- Τα ποσά που θα μπουν στην αγορά , με ποιο τρόπο και σε ποιό χρόνο. Πλησιάζει ο χρόνος που ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα έχει αποκρυσταλλώσει την εικόνα για τις αδυναμίες που απαιτούν την μεγαλύτερη βοήθεια.
- Τον τρόπο που θα ενισχυθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις, όπου επιχειρήσεις μεγέθους και όγκου θα πρέπει να βοηθηθούν θεσμικά και στρατηγικά και όχι να λάβουν δώρα.
- Η πορεία του εργασιακού, η απασχόληση και η εν γένει υποστήριξη του ασφαλιστικού συστήματος, όπου ο κ. Γιάννης Βρούτσης κινείται εντατικά από την πρώτη στιγμή.
Είναι προφανές ότι πολύ δυσκολότερα θα γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα σε ένα τέτοιο κλίμα, όταν στις βασικές αγορές παγκοσμίως οι ευκαιρίες περισσεύουν.
Όμως είναι ευκαιρία για την κυβέρνηση Μητσοτάκη να προχωρήσει σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις και μέσα στην επούλωση της κρίσης να κάνει διαρθρωτικές κινήσεις που θα ενδυναμώσουν την οικονομία και θα την καταστήσουν ανταγωνιστικότερη σε σχέση με τον μνημονιακό αχταρμά που είδαμε την δεκαετία που πέρασε.
Μπορεί να δυσκόλεψαν τα πράγματα, όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την ευκαιρία και τον χρόνο να σφραγίσει μια περίοδο, που θα ανατάξει οριστικά την ελληνική οικονομία από τα πολλά λάθη που πληρώνει σήμερα, τα οποία και έγιναν κυρίως την περίοδο της δεκαετίας του 2000.
Η ευρωπαϊκή ανοχή λόγω της πρωτόγνωρης κρίσης μπορεί να γίνει ο καλύτερος μας σύμμαχος.
Όλοι οι Έλληνες εξάλλου δικαιούνται κάτι καλύτερο από αυτό το αλλοπρόσαλλο οικοδόμημα που στην προηγούμενη δεκαετία ήταν ένας εφιάλτης χωρίς αρχή, μέση και τέλος και ουσιαστικά το μόνο που παρήγε ήταν ένας δημοσιονομικός εξορθολογισμός.
www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης