Ενέργεια

Shell και Eni σε δικαστικές διαμάχες με τη Νιγηρία και εμπλεκόμενη την JP Morgan

Shell και Eni σε δικαστικές διαμάχες με τη Νιγηρία και εμπλεκόμενη την JP Morgan
Ο δικαστής λέει ότι το αγγλικό δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία για την υπόθεση διαφθοράς - Συνεχίζεται η δίκη στο Μιλάνο
Ένα αγγλικό δικαστήριο απέρριψε προσφυγή 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε ασκήσει η Νιγηρία εναντίον της Royal Dutch Shell και της Eni σχετικά με διαμάχη για την πετρελαιοπηγή OPL 245, σύμφωνα με έγγραφο του δικαστηρίου την Παρασκευή 22/5/2020, ενώ μια σχετική δίκη στην Ιταλία συνεχίζεται.

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας υπέβαλε την υπόθεση το 2018 σε εμπορικό δικαστήριο του Λονδίνου, ισχυριζόμενη ότι τα χρήματα που κατέβαλαν οι εταιρείες για να λάβουν την άδεια πετρελαίου OPL 245 το 2011 χρησιμοποιήθηκαν για κλοπές και δωροδοκίες.

Ο δικαστής Butcher δήλωσε στην απόφασή του, σύμφωνα με το Reuters, ότι το Ανώτατο Δικαστήριο «πρέπει να απορρίψει τη δικαιοδοσία του για τη δράση εναντίον της Shell και των άλλων κατηγορουμένων.

Η Eni υποστηρίζει ότι δεν έκανε τίποτα λάθος.
Εκπρόσωπος της Shell δήλωσε ότι η εταιρεία χαιρέτισε την απόφαση. "Διατηρούμε ότι ο διακανονισμός του 2011 ... που σχετίζεται με το OPL 245 ήταν μια πλήρως νόμιμη συναλλαγή με την Eni και την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Νιγηρίας (FGN), εκπροσωπούμενη από τους πιο ανώτερους αξιωματούχους των σχετικών υπουργείων"

Εκπρόσωπος της Νιγηρίας ανέφερε σε ανακοίνωση ότι «ήταν φυσικά απογοητευτικό ότι το Δικαστήριο έχει αρνηθεί τη δικαιοδοσία του για την αστική αξίωση».

"Η Νιγηρία συνεχίζει να υποστηρίζει τις ποινικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Μιλάνο και υποστηρίζει ότι οι χωριστές αστικές διαδικασίες στο Λονδίνο έχουν μια εντελώς διαφορετική νομική βάση ... σκοπεύουμε να ζητήσουμε άδεια για να προσφύγουμε σε αυτήν την απόφαση", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η πετρελαιοπηγή OPL 245 είναι επίσης το κεντρικό θέμα για την δίκη διαφθοράς στο Μιλάνο, στην οποία πρώην και τρέχοντες αξιωματούχοι της Shell και Eni βρίσκονται στο εδώλιο, ενώ δικαστική διαδικασία ξεκίνησε η Νιγηρία εναντίον της JP Morgan, η οποία επεξεργάστηκε ορισμένες από τις εν λόγω πληρωμές.

Η τράπεζα δήλωσε ότι θεωρεί τους ισχυρισμούς εναντίον της «αβάσιμους και χωρίς αξία».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης