Δημοσιεύεται εντός της εβδομάδας από τη ΡΑΕ η προκήρυξη των επόμενων διαγωνισμών ΑΠΕ

Δημοσιεύεται εντός της εβδομάδας από τη ΡΑΕ η προκήρυξη των επόμενων διαγωνισμών ΑΠΕ
Σε λειτουργία τον Ιούνιο η αναβαθμισμένη πλατφόρμα της ΡΑΕ, για τη διεκπεραίωση των εκκρεμών αιτήσεων για άδειες παραγωγής σε ΑΠΕ
Οριστικοποιήθηκαν πριν από λίγες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποφάσεις του ΥΠΕΝ αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των επόμενων διαγωνισμών ΑΠΕ, ειδικών ανά τεχνολογία. Έτσι, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να δημοσιευθεί η προκήρυξή τους από τη ΡΑΕ.

Όπως είχε γράψει το WorldEnergyNews (6/05), στόχος του υπουργείου ήταν να καταλήξει όσο το δυνατόν συντομότερα μέσα στον Μάιο στις αποφάσεις του, ώστε να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες. Γι’ αυτό τον σκοπό, έχει ήδη λάβει προ 10ημέρου τα στοιχεία για τον αριθμό των ώριμων αδειοδοτικά έργων στις δύο τεχνολογίες, ώστε να διαμορφώσει εικόνα για την εκτιμώμενη συμμετοχή στις δημοπρασίες και, κατά συνέπεια, τα επίπεδα ανταγωνισμού.

Ερωτηματικό ο χρόνος διεξαγωγής των δημοπρασιών

Πάντως, προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα που «κλείδωσε» το ΥΠΕΝ, και επομένως θα περιγράφεται από τη ΡΑΕ, αναφορικά με τον χρόνο διεξαγωγής των δημοπρασιών. Τυπικά, η δημοσίευση των προκηρύξεων εντός του Μαΐου καθιστά δυνατή την πραγματοποίηση των δημοπρασιών εντός του Ιουλίου – με δεδομένη μάλιστα την πρόθεση του υπουργείου να δρομολογηθούν όσο το δυνατόν συντομότερα νέοι σταθμοί ΑΠΕ.

Ακόμη όμως κι αν υπάρχει ήδη ένας επαρκής αριθμός από ώριμα αδειοδοτικά έργα, σε κάποια από τις δύο τεχνολογίες, ένας χρονικός παράγοντας καθυστέρησης των ενδιαφερόμενων επενδυτών θα είναι η λήψη των εγγυητικών επιστολών, για τις οποίες είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία στις τράπεζες. Επομένως, φαίνεται να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες το σενάριο για διεύρυνση αυτή τη φορά του χρονικού περιθωρίου υποβολής των αιτήσεων για συμμετοχή στις δημοπρασίες. Κάτι που θα σήμαινε ότι η υλοποίηση των δημοπρασιών θα γίνει από τον Σεπτέμβριο.

Στην τελική ευθεία η ολοκλήρωση της πλατφόρμας της ΡΑΕ

Την ίδια στιγμή, εντός του επόμενου μήνα πρόκειται να ξεκινήσει να λειτουργεί η αναβαθμισμένη πλατφόρμα της ΡΑΕ, για τη διεκπεραίωση των εκκρεμών αιτήσεων για άδειες παραγωγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ολοκλήρωση της πλατφόρμας βρίσκεται στην τελική ευθεία, ώστε να ξεκινήσει τον Ιούνιο η ηλεκτρονική διαχείριση των πρώτων υποβληθέντων αιτημάτων, από τον κύκλο του Σεπτέμβριο του 2018, που υπάγονται στο νέο αδειοδοτικό πλαίσιο.

Όπως είναι γνωστό, ανέρχονται περίπου σε 2000 οι αιτήσεις που εκκρεμούν και θα εξετασθούν μέσω της πλατφόρμας. Παράλληλα, το νέο πληροφοριακό σύστημα της Αρχής θα αποτελέσει το μεταβατικό ψηφιακό «οικοσύστημα» για την τεχνική υποστήριξη του νέου αδειοδοτικού πλαισίου, ώστε να «υποδεχθεί» τον πρώτο κύκλο αιτήσεων για Βεβαιώσεις Παραγωγού ΑΠΕ τον Οκτώβριο, καθώς ανεστάλη ο κύκλος του Ιουνίου.



Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης