Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Κρίσιμες αποφάσεις για τις τράπεζες λαμβάνει η κυβέρνηση αρχές Φθινοπώρου 2020

Κρίσιμες αποφάσεις για τις τράπεζες λαμβάνει η κυβέρνηση αρχές Φθινοπώρου 2020
Αρχές Φθινοπώρου αποφασίζει η κυβέρνηση για τις τράπεζες
ρχές Φθινοπώρου 2020 θα αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση για τις τράπεζες και το μεγάλο βάρος των προβληματικών τους δανείων, που επηρεάζει την κεφαλαιακή τους επάρκεια και την ικανότητα τους να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
Με βάση πληροφορίες υπάρχουν διάφορα σχέδια για το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από το τι έχει απομείνει στο κρατικό ταμείο.
Η κυβέρνηση καλείται να επιλύσει ένα τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, το οποίο προκλήθηκε κατά βάση από την κρίση του κορωνοιού αλλά και τις διαχρονικές παθογένειες των τραπεζών.
Ήδη από την αύξηση των δαπανών λόγω της καραντίνας δημιουργείται μια μαύρη τρύπα στα 12 με 14 δισεκ. ευρώ χωρίς να περιλαμβάνονται οι τράπεζες και η ανάγκη να αντιμετωπίσουν τα νέα NPEs που θα δημιουργηθούν και δυνητικά μπορεί να φθάσουν στα 10 δισεκ. από 68-70 δισεκ. σε 78-80 δισεκ. δηλαδή στο 50% του συνόλου των δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσει με κάθε μέσο να αυξήσει το Ταμείο του Κράτους.
Από τα 36 δισεκ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα τα 24 δισεκ. αφορούν κεφάλαια του ESM που αντιστοιχούν στο χρέος και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς.
Η Ελλάδα έχει τις εξής επιλογές
-Να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές με νέες εκδόσεις ομολόγων 10ετούς και 5ετούς διάρκειας
-Να αυξήσει το απόθεμα εντόκων κατά 3-4 δισεκ. τουλάχιστον και να επανέλθει στην ζώνη των 14 δισεκ.
-Τα repos δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν μαύρες τρύπες γιατί είναι δανεικά κεφάλαια με ημερομηνία λήξεως
-Από τα ταμειακά διαθέσιμα, υπάρχουν κεφάλαια τομέων του δημοσίου που θα μπορούσαν να απορροφηθούν για να συνδράμουν στην μαύρη τρύπα, ωστόσο μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε προβλήματα ρευστότητας αλλού.
-Η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει 10-15 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης σχεδόν 80% σε μορφή δανείων και 20% σε μορφή επιδότησης.
Εάν το Ταμείο Ανάκαμψης δεν συνδράμει… η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα και θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις από τους δανειστές να πάρει Προληπτική Πιστωτική Γραμμή από τον ESM με μνημονιακούς όρους αλλά αυτό αποτελεί πραγματικά την έσχατη και την χειρότερη λύση.
Όλα αυτά αναφέρονται γιατί η κυβέρνηση δεν πρέπει να καλύψει μόνο μια μαύρη τρύπα 12-14 δισεκ. αλλά να καλύψει και προβλήματα που έχουν ανακύψει με την υιοθέτηση των αυτόματων σταθεροποιητών π.χ. όπως μετάθεση για τον Αύγουστο των πληρωμών της εφορίας ή μετάθεση του ΕΦΚΑ κ.α.
Θα υπάρξει μεγάλη πίεση στα δημόσια έσοδα, άπαξ και το δημοσιονομικό έλλειμμα αποτελεί μείζον πρόβλημα για την οικονομία.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι υψηλό, σοβαρό και το τελικό μέγεθος του θα κρίνει… την τύχη των τραπεζών.

Αρχές Φθινοπώρου αποφασίζει η κυβέρνηση για τις τράπεζες

Στις αρχές Φθινοπώρου η κυβέρνηση θα αποφασίσει με ποιο μοντέλο θα προχωρήσει για τις ελληνικές τράπεζες καθώς έχει γίνει αντιληπτό, ότι κεφαλαιακά είναι αδύναμες, τα NPEs που δημιουργεί ο κορωνοιός και με ετεροχρονισμό φάσης θα καταγραφούν στα μέσα του 2021, επιβαρύνουν τα κεφάλαια, οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις DTC είναι επίσης ζωτικό θέμα για 16 δισεκ. αντιστοιχούν στο κράτος σε σύνολο κεφαλαίων 27 δισεκ.
Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η ανησυχία των τραπεζών ότι εάν χρηματοδοτήσουν τους μη υγιείς ο κίνδυνος αύξησης των NPEs πάνω από 68 με 70 δισεκ. δραματικά αυξάνεται.
Δεν είναι σαφές με ποια λύση θέλει να προχωρήσει η κυβέρνηση.

Οι βασικές λύσεις είναι δύο

1)Άμεση κρατικοποίηση με αυξήσεις κεφαλαίου όπου το κράτος επενδύει νέα κεφάλαια με τα οποία εξυγιαίνονται πλήρως, εφάπαξ και ολοσχερώς οι ελληνικές τράπεζες από τα προβληματικά τους δάνεια.
Οι ιδιώτες βασικοί μέτοχοι έχουν χάσει τις επενδύσεις τους σε αυτό το σενάριο αλλά από πλευράς εξυγίανσης είναι η πιο καθαρή λύση.
Έμμεση κρατικοποίηση όπου εκδίδονται προνομιούχες μετοχές ή ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές Cocos, οι μέτοχοι δεν θα υποστούν dilution - απίσχναση - αραίωση αλλά δυνητικά στο μέλλον θα μπορούσαν να υποστούν.

2)Να συσταθεί μια bad bank στην οποία θα εισφέρουν κράτος και τράπεζες κεφάλαια και να μεταφερθούν τα προβληματικά δάνεια.
Η λύση αυτή όμως έχει πολλά κενά, τεχνικά και κεφαλαιακά και πιθανότατα θα οδηγήσει σε μεγάλες ζημίες το ελληνικό δημόσιο.
Επίσης η λύση της bad bank πέραν από το γεγονός ότι για να υλοποιηθεί τεχνικά θα απαιτήσει 12-14 μήνες από την στιγμή που θα συμφωνηθεί πάλι καταλήγει σε κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες.
Συν τοις άλλοις το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση των 16 δισεκ. δεν μπορεί απλά να μεταφερθεί σε μια bad bank γιατί θα είναι σαν να αναγνωρίζει το κράτος όχι ότι απλά χάνει μέρος των 16 δισεκ. αλλά θα φανεί ως έμμεση επιδότηση των μετόχων.

Μόνη εξαίρεση σε όλα αυτά θα ήταν οι ιδιώτες μέτοχοι να καλύψουν αυξήσεις κεφαλαίου.
Να σημειωθεί όμως ότι ο πιο εύρωστος επενδυτής στο τραπεζικό σύστημα το Fairfax στην Eurobank που ελέγχει το 31% ήθελε να πουλήσει το 10% με 20% των μετοχών που κατέχει στα 1,05 με 1,10 ευρώ αλλά η μετοχή δεν έφθασε ποτέ εκεί και σήμερα έχει υποχωρήσει στα 0,34 ευρώ.

Τι θα γίνει με τον Στουρνάρα;

Στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τις αποφάσεις της για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το βασικό σενάριο – όπως ο ίδιος δηλώνει – η κυβέρνηση θα ανανεώσει την θητεία του Γιάννη Στουρνάρα για άλλα 6 χρόνια έως το 2026.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης