Ενέργεια

Τι σημαίνουν οι αρνητικές τιμές πετρελαίου - To σκληρό πόκερ των ΗΠΑ - Trump: Χρηματοοικονομικό φαινόμενο, οι τιμές θα ανακάμψουν

Τι σημαίνουν οι αρνητικές τιμές πετρελαίου - To σκληρό πόκερ των ΗΠΑ - Trump: Χρηματοοικονομικό φαινόμενο, οι τιμές θα ανακάμψουν
Στην αγορά πετρελαίου πληρώνεις για να διαθέσεις το προϊόν σου τώρα - Τίποτε δεν δείχνει ακόμα ότι αυτό θα αλλάξει
Οι αρνητικές τιμές στα συμβόλαια πετρελαίου που κλείνουν σήμερα Τρίτη 21 Απριλίου και αποτελούν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μηνός Μαϊου για την αγορά των ΗΠΑ είναι ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο στην ιστορία των αγορών και αποτελεί μια κατώτατη τιμή με την μεγαλύτερη πτώση στην τιμή του πετρελαίου για την ιστορία.
Αν και αποτελεί ένα χρηματοοικονομικό προϊόν εκφράζει την υπερβολική έλλειψη ζήτησης, εξαιτίας του κορωνοϊού αλλά και παράλληλα την εξάντληση χώρων  αποθεματοποίησης στην τρέχουσα φάση για το αργό πετρέλαιο.
Αυτό οδηγεί, οι πετρελαιοπαραγωγοί να μην μπορούν να διαθέσουν τις ποσότητές που παράγουν και αφού δεν κλείνουν τις μονάδες τους, γιατί πιθανότανα προς το παρόν τουλάχιστον δεν τους συμφέρει σαν κόστος, να αναγκάζονται αντί να πληρώνονται έστω και 5 δολάρια το βαρέλι, όπως συνέβαινε στις ΗΠΑ ή και ακόμα σε εξαγωγές της Aramco τις προηγούμενες ημέρες, να πρέπει να πληρώνουν πελάτες άρα να έχουν αρνητικές τιμές για να διαθέσουν την παραγωγή τους, που περισσεύει.
Από οικονομικής πλευράς πρόκειται για την ακραία έκφραση ενός επικίνδυνου αποπληθωριστικού φαινομένου.


Πως λειτουργούν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης



Προς το τέλος της ημερομηνίας λήξης μιας σύμβασης, η τιμή συνήθως συγκλίνει με τη φυσική τιμή του πετρελαίου, καθώς οι τελικοί αγοραστές αυτών των συμβάσεων είναι οντότητες όπως διυλιστήρια ή αεροπορικές εταιρείες που πρόκειται να λάβουν πραγματική φυσική παράδοση του πετρελαίου.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης είναι τελικά συμβόλαια φυσικής παράδοσης του υποκείμενου εμπορεύματος ή ασφάλειας.
Ενώ μερικοί στην αγορά επενδύουν ή κερδοσκοπούν με τα συμβόλαια αυτά προεξοφλώντας άνοδο ή πτώση των τιμών, άλλοι αγοράζουν και πουλάνε επειδή κάνουν χρήση του ίδιου του εμπορεύματος .
Κοντά στη λήξη του συμβολαίου, οι traders αρχίζουν να αγοράζουν το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του επόμενου μήνα.
Όσοι μένουν στη θέση μέχρι την τελευταία ημέρα συνήθως αγοράζουν το φυσικό εμπόρευμα, όπως ένα διυλιστήριο.

Με την πανδημία coronavirus να οδηγεί σε άνευ προηγουμένου απώλεια ζήτησης  και με την ταχεία πλήρωση των δεξαμενών αποθήκευσης, δεν υπάρχει ζήτηση για αυτό το συμβόλαιο πετρελαίου που λήγει σήμερα Τρίτη 21/4.
Για αυτόν τον λόγο ακριβώς και η τιμή  του πέρασε σε αρνητικό έδαφος, που σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα πληρώνουν για να φύγει αυτό το πετρέλαιο από τα χέρια τους, επειδή δεν υπάρχει κανένας που το χρειάζεται αυτήν την εβδομάδα με το κλείσιμο της χώρας.
Παράλληλα η αυτοτροφοδοτούμενη αδυναμία της ανύπαρκτης ζήτησης σε μια διαπραγμάτευση οδηγεί στον πανικό, στο σορτάρισμα και την πορεία να περάσουν οι τιμές των συμβολαίων όχι μόνο σε αρνητικό έδαφος αλλά και σε  υψηλές αρνητικές τιμές.


Ζημίες σε επενδυτικά σπίτια


Οι εξελίξεις πυροδοτήθηκαν και από την οικονομική καταστροφή επενδυτικών σπιτιών που ενδεχομένως ελάμβαναν θέσεις στο προηγούμενο διάστημα στην περιοχή των 20 δολαρίων/βαρέλι, θεωρώντας ότι η μεγάλη πτώση που είχε προηγηθεί αποτελούσε επενδυτική ευκαιρία.
Χθες 20/4  παραμονή λήξης των συμβολαίων έγινε αντιληπτό ότι δεν υπήρχε ούτε η παραμικρή ζήτηση για να κλείσουν οι θέσεις των αγορασμένων που έπρεπε να βρουν αντισυμβαλλομένους για να μεταβιβάσουν τα συμβόλαιά τους.
Έτσι η τιμή από την περιοχή των 20 δολαρίων κατά τα ξημερώματα της Δευτέρας 20/4 όπου ξεκίνησε περίπου, άρχισε μια πτώση κάτω από τα 15 δολάρια αρχικά, κάτω από τα 12 στην συνέχεια, για να λάβει από το απόγευμα την μορφή χιονοστοιβάδας και να διασπάσει διαδοχικά τα 10 δολάρια, τα 5 δολάρια, το 1 δολάριο και να μπει σε αρνητικό έδαφος.
Για να κλείσουν σήμερα ττις θέσεις τους οι επενδυτές δεν θα επωμισθούν μόνο το σύνολο της ζημίας αλλά και θα πρέπει να καταβάλουν την αρνητική αξία που έχει λάβει το συμβόλαιο.
Αν θέλουν να ρολάρουν τα συμβόλαια το κόστος θα είναι δυσθεώρητο.

Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς αλλά και traders μεγάλων ομίλων δεν υπάρχει η παραμικρή ζήτηση για πετρέλαιο από τα διυλιστήρια στην παρούσα φάση.
Βραχυπρόθεσμα στην αγορά δεν φαίνεται φως και ακόμα και αν το συμβόλαιο του επόμενου μήνα έκλεισε χθες 20/4 με σημαντική πτώση 15% μεν αλλά πάνω από τα 20 δολάρια δε , τίποτε δεν αποκλείει να έχει και αυτό την τύχη θανάτου, όπως αυτό που θα κλείσει σήμερα.


Το πολιτικό παιχνίδι Trump με τους Σαουδάραβες πίσω από την κατάρρευση των τιμών


Οι Σαουδάραβες είναι ο αδύναμος κρίκος της αγοράς γιατί έχουν υψηλό κόστος παραγωγής και υπονόμευσαν την Συμφωνία για περικοπή της παραγωγής κατά 9,7 εκατ δολ/ημέρα που ισχύει από 1η Μαϊου διαθέτοντας στις αγορές ποσότητες σε μεγάλα discounts.
Για τους Σαουδάραβες, οι οποίοι βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση από τις ΗΠΑ να αυξήσουν τις τιμές, ώστε να επανέλθουν στην κερδοφορία και οι αμερικανικές εταιρίες μπορεί να τους ζητηθεί να σταματήσουν να στέλνουν πετρέλαιο στις ΗΠΑ.
Αντ 'αυτού, μπορεί να ενθαρρυνθούν να στείλουν εξαγωγές στην Ασία, για τις οποίες όμως οι Ασιάτες αγοραστές αναμφίβολα θα ζητήσουν σημαντική έκπτωση.
Προς το παρόν, η Σαουδική Αραβία διαθέτει αρκετά αποθεματικά συναλλάγματος για να καλύψει 7-8 μήνες εισαγωγών, από εκεί και πέρα όμως τα πράγμα για την οικονομία της θα δυσκολέψουν.
Με το τίμημα της αρχής και μόνο, δηλαδή την κατάρρευση των εξαγωγών από το Τέξας μέχρι την Ασία, η οικονομική κατάσταση των Σαουδάραβων καθίστατει κρίσιμη, σύμφωνα με το TIS που προέβλεψε τις μηδενικές τιμές για το πετρέλαιο.
Επομένως, αξίζει να αναφερθεί η πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ στο Ριάντ.
Πριν από περίπου μία εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε συνομιλία μεταξύ μιας ομάδας γερουσιαστών των ΗΠΑ (περίπου δώδεκα)) και τριών Σαουδάραβων αξιωματούχων.
Από την αμερικανική πλευρά επικεφαλής ήταν οι γερουσιαστές Dan Sullivan και Kevin Cramer, και οι δύο από πολιτείες παραγωγής πετρελαίου.
Από τη Σαουδική Αραβία ήταν ο Υπουργός Ενέργειας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας και ο Σαουδάραβας Πρέσβης στις ΗΠΑ
Οι Αμερικανοί λένε ουσιαστικά ότι η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας είναι απαράδεκτη και δεν θα ξεχαστεί.
Θέλουν οι Σαουδάραβες να μειώσουν πραγματικά την παραγωγή, αντί να εξαπατήσουν τη συμφωνία, που έχει ήδη γίνει και θέλουν δράση τώρα.
Για να σκλήρύνουν την προειδοποίησή τους, απείλησαν να απομακρύνουν τα αμερικανικά στρατεύματα, τους Patriot Missiles και THAAD πυραυλικά συστήματα από την Σαουδική Αραβία.
Στη συνέχεια, ο γερουσιαστής Bill Cassidy πρότεινε τη λήψη μέτρων εντός τριάντα ημερών εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση.
Αυτοί οι γερουσιαστές δεν μπορούν να ενεργήσουν μονομερώς. Αλλά μπορούν να ενσωματώσουν αυτές τις διατάξεις στην άμυνα.
Οι γερουσιαστές Cramer και Sullivan βρίσκονται στην επιτροπή αμυντικών πιστώσεων.

Περιορισμένες οι επιπτώσεις στην Wall - Οι δηλώσεις και προειδοποιήσεις Trump

Παράλληλα αν και οι εξελίξεις που έλαβαν χώρα χθες θα μπορούσαν να είχαν μια καταστροφική επίδραση στην Wall με βάση και το κλίμα του κορωνοϊού, οι επιπτώσεις ήσαν λελογισμένες με τον S&P Energy να χάνει 3% ενώ την περασμένη Παρασκευή 17/4 είχε κερδίσει 10%.
Κατά την δηλώσεις του ο πρόεδρος Trump χαρακτήρισε την αρνητική τιμή πετρελαίου φαινόμενο χρηματοοικονομικό και υποστήριξε ότι η Συμφωνία για μείωση της παραγωγής αλλά και η επανεκκίνση των οικονομιών θα επαναφέρει την ζήτηση για ενέργεια και πετρέλαιο.
Παράλληλα σημείωσε ότι θα απορροφηθούν 75 εκατ βαρέλια σαν στρατηγικά αποθέματα.
Αναφερόμενος σε Σαουδική Αραβία και Ρωσία είπε ότι θα επανακάμψουν, σε άλλο απόσπασμα όμως σημείωσε ότι παρέχουμε κάλυψη χωρίς αντίκρυσμα στην Μέση Ανατολή, όπου έχουμε σπαταλήσει 8 τρις δολάρια τα οποία πρέπει να γυρίσουν στις ΗΠΑ.
Σημείωσε χαρακτηριστικά, " Μου αρέσει να πάιρνω πετρέλαιο καΙ να με πληρώνουν αλλά είναι short term squeeze, δηλαδή ένα κλείσιμο βραχυπρόθεσμων θέσεων που δεν θα ισχύει για πολύν καιρό"

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης