Σκύρος: Αντιπαράθεση Δήμου και Μονής Μεγίστης Λαύρας για αιολικό πάρκο 333 MW

tags :
Σκύρος: Αντιπαράθεση Δήμου και Μονής Μεγίστης Λαύρας για αιολικό πάρκο 333 MW
Το σχέδιο αφορά την εγκατάσταση 111 ανεμογεννητριών στο νότιο τμήμα του νησιού, σε έκταση που ανήκει στη Μονή
Για νέο γύρο αντιπαράθεσης με τη Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους ετοιμάζονται ο Δήμος Σκύρου οι κάτοικοι και οι τοπικοί αντιδρώντας στη δημιουργία αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 333 MW.

Πρόκειται για ένα παλαιό επενδυτικό σχέδιο που είχε προκαλέσει «πόλεμο» μεταξύ των τοπικών αρχών και της Μονή Μεγίστης Λαύρας και το 2010.

Το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση 111 ανεμογεννητριών στο νότιο τμήμα της Σκύρου πάνω στο ακατοίκητο βουνό Κόχυλας, σε έκταση που ανήκει στη Μονή Μεγίστης Λαύρας. Πρέπει να σημειωθεί ότι το όρος “Κόχυλας" έχει ενταχθεί από το 2006 στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο “Natura 2000” και αποτελεί “Τόπο Κοινοτικής Σημασίας” με κωδικό «GR 242006» λόγω της “βιοποικιλότητας” με προέχουσα την παρουσία του πτηνού Μαυροπετρίτη (“Falco eleonorae”), της μοναδικής παγκοσμίως φυλής του μικρόσωμου Σκυριανού Αλόγου και σπάνιων φυτών που περιλαμβάνονται στον Κόκκινο Κατάλογο Απειλουμένων Ειδών.

Δύο άδειες παραγωγής

Σε ό,τι αφορά το αιολικό πάρκο, μέχρι σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει εκδώσει δύο Άδειες Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 150 MW, έναντι του συνολικού έργου των 333 MW.

Τα δύο αιολικά πάρκα «1ο Αιολικό Πάρκο Σκύρου ΕΠΕ» και «9ο Αιολικό Πάρκο Σκύρου ΕΠΕ», αποτελούν συνολικά ισχύ 150 MW, επιμεριζόμενη σε 78MW και 72MW αντίστοιχα.

Σύμφωνα το ψήφισμα του Δήμου Σκύρου το οποίο υπερψηφίστηκε από όλες τις δημοτικές παρατάξεις, οι ελληνικές εταιρείες που φέρονται να χρηματοδοτούν με τραπεζικούς δανεισμούς το έργο είναι κουφάρια αδρανών νομικών προσώπων, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα και απασχόληση προσωπικού, με μηδενικά ίδια κεφάλαια και στο σύνολό τους ζημιογόνες οικονομικά.

Ψήφισμα του Δήμου

Με ανάλογη αναφορά στην προηγούμενη απόπειρα της Μονής Μεγίστης Λαύρας το 2010 για την εγκατάσταση ακριβώς της ίδιας αιολικής ισχύος του έργου των 333 MW το σύνολο του προϋπολογισμού επένδυσης ανερχόταν στα 620.000.000 €, συμπεριλαμβανομένου του ποσού της διασύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ο Δήμος Σκύρου με το ψήφισμα του προειδοποιεί τους επενδυτές ότι το έργο δεν θα προχωρήσει, καλεί την τοπική κοινωνία, τις περιβαλλοντικές τοπικές, πανελλαδικές και ευρωπαϊκές οργανώσεις να συστρατευθούν για την ανατροπή του και δηλώνει ότι η αντοχή και η μαχητικότητα των Σκυριανών θα είναι ανάλογη με το παρελθόν της πρώτης απόπειρας (2010) της Μονής Μεγίστης Λαύρας και καταλήγει: «Δεν θα δεχθούμε αποφάσεις ενάντιες στην λογική και την συντριπτική θέληση των Σκυριανών, με όποιο τίμημα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης