Οι Η.Π.Α. δεν δεσμεύονται καθώς υποστηρίζουν ότι η παραγωγή έχει ήδη υποχωρήσει - Η Ρωσία λέει ότι οι περικοπές είναι "ελάχιστα εφικτές" χωρίς να ενταχθούν άλλοι -
Πτώση μέχρι 8% στα 23 δολάρια το Brent
(Upd) Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία συμφώνησαν για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου σύμφωνα με το Bloomberg σε μια προσπάθεια να στηρίξουν την αγορά από την κατάρρευση λόγω πανδημίας.
Όπως μετέδωσε το Reuters ο OPEC +, συζητούν σχέδια για μείωση της παραγωγής πετρελαίου για τουλάχιστον δύο χρόνια με μειώσεις που θα εφαρμόζονται σταδιακά.
Το CNBC μιλά για περικοπές που θα κινηθούν σε επίπεδο 11-12 εκατ βαρέλια/ημέρα.
Την ίδια ώρα το Crude πέφτει 8% στα 23 δολάρια, καθώς η αγορά δεν θεωρεί αρκετή την συμφωνία για να βελτιωθούν οι τιμές.
Οι διαφορές των δύο χωρών οδήγησαν σε τεράστιο πλεόνασμα εφοδιασμού, ανέφεραν οι εκπρόσωποι. Η προσέγγιση έγινε λίγο πριν την εκκίνηση της τηλεδιάσκεψης του ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του ξεκίνησαν.
Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ασαφές το πώς κάποια από τα εμπόδια θα ξεπερασθούν. Η Σαουδική Αραβία πιέζει να μειωθούν τα όρια προσφοράς σε σχέση με μια υψηλότερη βασική γραμμή - την παραγωγή του Απριλίου η οποία ήταν πάνω από 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δήλωσαν οι αντιπρόσωποι νωρίτερα.
Την ίδια στιγμή, η Ρωσία δεν έδειξε κανένα σημάδι αποδυνάμωσης της επιμονής της ότι μια συμφωνία ήταν δυνατή μόνο εάν οι ΗΠΑ δεσμευθούν για περικοπές.
Ο OPEC +, δήλωσε στο παρελθόν ότι επιθυμούσε να συμμετάσχουν στις περικοπές οι Ηνωμένες Πολιτείες, ένας από τους τρεις κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου, μαζί με τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία. Η Ουάσινγκτον έχει μέχρι στιγμής πει ότι η παραγωγή της έχει ήδη σταδιακά μειωθεί λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου.
Ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία συζητούν περικοπές ρεκόρ πετρελαίου σήμερα Πέμπτη 9.3.2020 για να υποστηρίξουν τις τιμές που υποχώρησαν από την κρίση του κορωνοϊού, αλλά οι συνομιλίες περιπλέκονται από τις εσωτερικές διαφωνίες και την απροθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ενέργεια.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν έως και 12% μετά από αναφορές ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία είχαν καταλήξει σε συμφωνία για σημαντική μείωση της παραγωγής, σύμφωνα με πηγές του Reuters και ότι οι περικοπές θα φθάσουν τα 20 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα .
Αλλά οι τιμές υποχώρησαν από τα ψηλά τους, καθώς οι traders περίμεναν να επιβεβαιώσουν τις περικοπές και να γίνουν γνωστές οι βασικές λεπτομέρειες, όπως το πώς θα χωριστούν οι περικοπές, καθώς και πόσο καιρό θα μπορούσαν να εφαρμοστούν.
Το αμερικανικό West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 12%, φθάνοντας στα 28,36 δολ. το βαρέλι, και στη συνέχεια περί τις 19:01 η άνοδος περιορίσθηκε στο 2,15% στα 25,74 δολάρια. Το Brent αυξήθηκε κατά 1,31% στα 33,27 δολ. Το βαρέλι.
Η παγκόσμια ζήτηση καυσίμων έχει βυθιστεί έως και 30%, καθώς τα μέτρα για την καταπολέμηση του ιού έχουν καθηλώσειτα αεροσκάφη, μειώσει την χρήση οχημάτων και περιορίσει οικονομική δραστηριότητα.
Οι τιμές αναφοράς του αργού πετρελαίου του Brent έφθασαν τον περασμένο μήνα το 18ετές χαμηλό και διαπραγματεύονται περίπου 34 δολάρια το βαρέλι, το ήμισυ του επιπέδου στα τέλη του 2019, αντιμετωπίζοντας σοβαρό πλήγμα στους προϋπολογισμούς των χωρών παραγωγής πετρελαίου και της πετρελαιοειδούς βιομηχανίας των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μια συμφωνία που είχε μεσολαβήσει με τον ηγέτη του ΟΠΕΚ Σαουδική Αραβία και Ρωσία θα μπορούσε να οδηγήσει σε περικοπές από 10 έως 15 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ή 10% έως 15% των παγκόσμιων προμηθειών.
Πηγές του ΟΠΕΚ ανέφεραν επίσης ότι μια τέτοια μεγάλη περικοπή ήταν δυνατή εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες ενταχθούν.
Ωστόσο, η Ουάσινγκτον δεν έχει δείξει ακόμη ότι είναι έτοιμη να συμμετάσχει.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskovδήλωσε ότι μια νέα συμφωνία για τις περικοπές ήταν "ελάχιστα δυνατή" χωρίς να συμμετέχουν άλλοι.
Το Ριάντ και η Μόσχα, οι οποίοι αποχώρησαν όταν ένα προηγούμενο σύμφωνο για την περιορισμό των προμηθειών που κατέρρευσε τον Μάρτιο, σηματοδότησαν ότι η συμφωνία για τις περικοπές θα εξαρτηθεί από τη μείωση της παραγωγής από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ουάσιγκτον δήλωσε ότι η παραγωγή των ΗΠΑ μειώνεται σταδιακά λόγω των χαμηλότερων τιμών, κάτι που η Ρωσία λέει ότι δεν είναι το ίδιο με την περικοπή.
Η Μόσχα και το Ριάντ αγωνίζονται επίσης να συμφωνήσουν μεταξύ τους για τα επίπεδα από τα οποία θα πρέπει να μειωθεί η παραγωγή.
Η Σαουδική Αραβία ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, ήταν έτοιμος να μειώσει τα 4 εκατομμύρια bpd, αλλά μόνο από το αυξημένο επίπεδο προμήθειας Απριλίου 12,3 εκατομμυρίων bpd - όχι το επίπεδο του Μαρτίου κάτω από 10 εκατομμύρια bpd.
Η Μόσχα αναφέρει ότι οι περικοπές πρέπει να βασίζονται σε επίπεδα κατά το πρώτο τρίμηνο. Δύο ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι η μέγιστη περικοπή της Ρωσίας θα είναι 2 εκατομμύρια bpd. Η υπάρχουσα παραγωγή της είναι περίπου 11,3 εκατομμύρια bpd.
"Δεν είμαι σίγουρος πως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία θα μπορέσουν να εξισορροπήσουν σήμερα τις διαφορές τους, όλα θα μπορούσαν να προσπαθήσουν", δήλωσε μια ρωσική πηγή, ένα συναίσθημα που αντανακλάται από τις πηγές του ΟΠΕΚ.
Η Goldman Sachs και η UBS ανέφεραν την Πέμπτη ότι ακόμη και μεγάλες περικοπές που προτείνονται δεν θα ήταν αρκετές και προέβλεπαν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να μειωθούν στα 20 δολάρια ανά βαρέλι ή ακόμα χαμηλότερα.
"Τελικά, το μέγεθος του σοκ της ζήτησης είναι απλά πάρα πολύ μεγάλο για μια συντονισμένη μείωση της προσφοράς", ανέφερε η Goldman.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ζήτηση βενζίνης μειώθηκε κατά 48% στα 5,1 εκατομμύρια bpd σε διάστημα τριών εβδομάδων έως τις 3 Απριλίου.
Τις συνομιλίες του ΟΠΕΚ την Πέμπτη θα συνεχίσουν την Παρασκευή, οι υπουργοί ενέργειας από τις μεγάλες οικονομίες του Ομίλου των 20 (G20), που φιλοξένησε και η Σαουδική Αραβία.
Οι συνομιλίες της Παρασκευής θα μπορούσαν να δούν τις χώρες εισαγωγής να ανακοινώνουν σχέδια για την πραγματοποίηση αγορών για τη δημιουργία των στρατηγικών τους αποθεμάτων και τη στήριξη της ζήτησης, δήλωσε ο Fatih Birol, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, στην τηλεόραση Ara Araya.
Αρκετές αμερικανικές πολιτείες θα μπορούσαν να ζητήσουν από τις ιδιωτικές εταιρείες να περιορίσουν την παραγωγή υπό σπάνια χρησιμοποιούμενες δυνάμεις. Ο ρυθμιστής πετρελαίου στο Τέξας, ο μεγαλύτερος παραγωγός μεταξύ των ΗΠΑ με παραγωγή περίπου 5 εκατομμυρίων bpd, θα συνεδριάσει στις 14 Απριλίου για να συζητήσει πιθανούς περιορισμούς.
Όμως, ο Trump δεν έχει δείξει καμία διάθεση για περικοπές στις ΗΠΑ, αλλά έχει τονίσει ότι έχει πολλές επιλογές εάν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία αποτύχουν να μειώσουν την παραγωγή.
Οι γερουσιαστές των ΗΠΑ ζήτησαν από τον Λευκό Οίκο να επιβάλει κυρώσεις στο Ριάντ, να αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από το βασίλειο και να επιβάλει δασμούς εισαγωγής για το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας.
Η Μόσχα και το Ριάντ, εν τω μεταξύ, πρέπει να παρακάμψουν τις διαφορές που ξέσπασαν στη συνάντηση του ΟΠΕΚ + στη Βιέννη τον Μάρτιο, όταν η Ρωσία αρνήθηκε να συμμετάσχει σε προγράμματα που υποστηρίχθηκε από τη Σαουδική Αραβία για περικοπές.
Μετά από αυτό, ο Ριάντ δήλωσε ότι θα ξεκινήσει να αντλεί το μέγιστο επίπεδό του για να αυξήσει το μερίδιο αγοράς. Η Μόσχα αρχικά δήλωσε ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα, αλλά υποχώρησε καθώς οι τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν εν μέσω της υπερπροσφοράς αργού σε μια ήδη υπερμεγέθη αγορά.
Το πρακτορείο ειδήσεων TASS της Ρωσίας ανέφερε ότι οι περικοπές που συμφωνήθηκαν θα μπορούσαν να διαρκέσουν τρεις μήνες από τον Μάιο.
Σαουδική Αραβία: Έτοιμη να μειώση έως και 4 εκατ. Bpd από την παραγωγή Απριλίου
Η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να μειώσει έως και 4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) της παραγωγής της, αλλά μόνο από τα ρεκόρ επίπεδα παραγωγής της που ανήλθαν σε 12,3 εκατομμύρια bpd τον Απρίλιο, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση της πετρελαϊκής πολιτικής του βασιλείου.
Ο ΟΠΕΚ και άλλοι παραγωγοί συναντιούνται την Πέμπτη για να αποφασίσουν τις περικοπές για να αντιμετωπίσουν την πτώση της ζήτησης λόγω της κρίσης των κοροναϊών. Ο μη-ΟΠΕΚ, η Ρωσία, δήλωσε ότι επιθυμεί να μειωθεί η παραγωγή από τα επίπεδα Ιανουαρίου-Μαρτίου πριν την πτώση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας.
Αλγερία: Στόχος η «ουσιαστική περικοπή» της παραγωγής
Ο στόχος της συνάντησης των παραγωγών πετρελαίου την Πέμπτη το απόγευμα είναι να «επιτευχθεί συμφωνία για σημαντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας Mohamed Arkab στο κρατικό ραδιόφωνο.
Ο Arkab πρόσθεσε ότι μια τέτοια περικοπή θα ήταν να «εξισορροπηθεί η αγορά προς όφελος των παραγωγών και των καταναλωτών».
www.worldenergynews.gr