Πετρέλαιο

Χαμηλές προδοκίες για μια πετρελαϊκή συμφωνία περικοπών στην συνάντηση του ΟΠΕΚ + την Πέμπτη 9/4

Χαμηλές προδοκίες για μια πετρελαϊκή συμφωνία περικοπών στην συνάντηση του ΟΠΕΚ + την Πέμπτη 9/4
EIA: Αυξήθηκαν τα αποθέματα, μειώθηκε η ζήτηση στις ΗΠΑ

Οι αγορές πετρελαίου βρίσκονται αντιμέτωπες την μεγαλύτερη αβεβαιότητά εδώ και δεκαετίες πριν από την τηλεδιάσκεψη του ΟΠΕΚ + - της συμμαχίας των παραγωγών του ΟΠΕΚ και των μη παραγωγών του ΟΠΕΚ - αύριο Πέμπτη, η οποία καθυστέρησε ( είχε προγραμματισθεί για την περασμένη Δευτέρα) λόγω των συνεχιζόμενων διαφωνιών μεταξύ ορισμένων κορυφαίων κρατών μελών.

Στο προσκήνιο είναι το ερώτημα κατά πόσον οι χώρες μπορούν να συμφωνήσουν να μειώσουν από κοινού την παραγωγή πετρελαίου, προκειμένου να διασώσουν τις τιμές από την πτώση σε μια εποχή που κανείς δεν αγοράζει πετρέλαιο.

"Το αδιέξοδο δεν είναι επιλογή για κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη", δήλωσε στο CNBC την Τρίτη ο Nansen Saleri, διευθύνων σύμβουλος της Quantum Reservoir Impact και πρώην επικεφαλής διαχείρισης δεξαμενών της Saudi Aramco. "Είναι μόνο θέμα χρόνου" μέχρι να επιτευχθεί κάποια συμφωνία τόνισε.

"Είναι ενάντια στο συμφέρον όλων η υπερπροσφορά ", είπε. "Υπάρχει ένα κοινό στοιχείο εδώ, και αυτό είναι ότι όλοι βλάπτονται".

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν περισσότερο από 50% ετησίως, με το Brent να φθάνει στα 31,94 δολάρια το βαρέλι Τετάρτη και το αμερικανικό West Texas Intermediate στα 24,18 δολάρια ανά βαρέλι 9:00 μ.μ. ET.

Η συνάντηση του ΟΠΕΚ + θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης ως προληπτικό μέτρο εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία έχει εξαλείψει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου και πλήξει τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου.

Παράλληλα, οι κορυφαίοι παραγωγοί Σαουδική Αραβίαςκαι Ρωσία έχουν ξεκινήσει πόλεμο τιμών, αυξάνοντας ή διατηρώντας την παραγωγή για να ενισχύσουν το μερίδιό τους στην αγορά, ενώ οι αμερικανικές εταιρείες σχιστόλιθου αντλούν σε επίπεδα ρεκόρ. Οι τιμές του πετρελαίου είναι οι χαμηλότερες σε σχεδόν δύο δεκαετίες, προκαλώντας τεράστιες ζημιές και περικοπές θέσεων εργασίας στη λεκάνη σχιστολιθικού των ΗΠΑ, όπου οι επιχειρήσεις υψηλού κόστους δεν είναι πλέον οικονομικά βιώσιμες.

Ωστόσο, οι στρατηγικές της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας θα είναι επώδυνες και για αυτές εάν διατηρηθούν, δήλωσε ο Saleri. «Οι οικονομίες της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας πλήττονται από τις τιμές του πετρελαίου».

Εάν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία πρόκειται να μειώσουν την παραγωγή τους - όπως τους κάλεσε ο Πρόεδρος Donald Trump - θέλουν να δουν τις Η.Π.Α. να διαδραματίσουν το ρόλο τους και στην περικοπή. Η τεταμένη δυναμική των μεγάλων και οι σχέσεις μεταξύ των παγκόσμιων ενεργειακών παραγόντων θα καθορίσει τώρα το μέλλον ολόκληρης της παγκόσμιας βιομηχανίας πετρελαίου.

Αυτό σημαίνει τώρα όχι μόνο οι παραγωγοί OPEC +, αλλά και οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Νορβηγία και η Βραζιλία είναι ενώπιον των ευθυνών τους.

Στις ΗΠΑ, τα επίπεδα παραγωγής αποφασίζονται από μεμονωμένες εταιρείες, καθιστώντας την προσπάθεια περικοπών εξαιρετικά δύσκολη - και κάτι που ο Trump κατέστησε σαφές ότι δεν θα κάνει. Αλλά ακόμη και τα στελέχη στις ΗΠΑ ζητούν τώρα περικοπές της βιομηχανίας, σύμφωνα αξιωματούχους της αγοράς.

"Η χωρητικότητα πρέπει να βγει εκτός σύνδεσης", δήλωσε ο CEO της Exxon Mobil Darren Woods την Τρίτη. "Θα υπάρξουν οικονομικά γεγονότα που θα αναγκάζουν τους παραγωγούς να κλείσουν ... ειλικρινά επειδή δεν υπάρχει ζήτηση για το προϊόν, ".

Η Exxon Mobil και η Chevron περικόπτουν τις δαπάνες τους κατά 30%, επηρεάζοντας τις δραστηριότητες στην πλούσια σε σχιστόλιθο λεκάνη του Τέξας, όπως και πολλές άλλες αμερικανικές επιχειρήσεις.

Αυτές οι μειώσεις σημαίνουν άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ, κάτι που όπως λέει ο Helima Croft της RBC Capital Markets ότι μπορεί να γίνει δεκτό από τον ΟΠΕΚ ως ίσο με μια περικοπή.

"Νομίζω ότι ο ΟΠΕΚ θα προσπαθήσει να μετριάσει τις μειώσεις αυτές", δήλωσε την Τρίτη ο Croft.

" Πιστεύω ότι ο ΟΠΕΚ θα είναι ευέλικτος ως προς το τι συνιστά περικοπή. " Αυτό πιθανόν να είναι ένα σημείο εστίασης για τον υπουργό Ενέργειας των Η.Π.Α. όταν οι υπουργοί ενέργειας της G20 συναντηθούν την Παρασκευή.

Ακόμα κι αν επιτευχθεί συμφωνία, ωστόσο, μπορεί να κάνει ελάχιστα για τη βελτίωση των αγορών, δεδομένης της καταστροφής της ζήτησης που προκάλεσε η πανδημία λένε οι ειδικοί.

«Χαμηλή πιθανότητα να επιτευχθεί μια συμφωνία»

"Είναι χαμηλή η πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία για την περικοπή της παραγωγής", γράφει ο Edward Bell στην τράπεζα Emirates NBD του Ντουμπάι, σε έκθεση την Τετάρτη. "Οι θέσεις των κυριότερων παραγόντων, ιδίως της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, δεν έχουν αλλάξει". Η Σαουδική Αραβία αρνείται να αναλάβει το βαρύτερο φορτίο κοπής όπως έχει γίνει στο παρελθόν και η ρητορική μεταξύ των δύο έχει επιδεινωθεί.

Μια προηγούμενη συμφωνία σχετικά με τις περικοπές στην παραγωγή μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ και των μη μελών του ΟΠΕΚ υπό την ηγεσία της Ρωσίας τον Μάρτιο κατέρρευσε όταν η Μόσχα αρνήθηκε να συμφωνήσει με τους όρους του Ριάντ, ξεκινώντας τη στροφή στη σαουδαραβική πολιτική και έναν αγώνα για την άντληση περισσότερου αργού.

Μια συμφωνία την Πέμπτη θα πρέπει να είναι προς το συμφέρον όλων, αλλά οι παραγωγοί χαμηλού κόστους της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας μπορεί να μην έχουν καν κίνητρο να μειώσουν την παραγωγή τους, υποστήριξε ο Chris Midg.

EIA: Η ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά ένα τρίτο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν, ενώ η ζήτηση καυσίμων υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη 3.3.2020, καθώς η αμερικανική πετρελαϊκή βιομηχανία αισθάνθηκε την πλήρη βαρύτητα των προσπαθειών για την εξάλειψη της εξάπλωσης πανδημία κορωναϊού.

Οι αγορές πετρελαίου έχουν καταρρεύσει καθώς η πανδημία έχει υποβαθμίσει τη ζήτηση καυσίμων, κλείνοντας ουσιαστικά την παγκόσμια εμπορική αεροπορία και μειώνοντας τη ζήτηση βενζίνης καθώς οι άνθρωποι μένουν στο σπίτι και οι επιχειρήσεις παραμένουν παγιδευμένες.

Η ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά περίπου το ένα τρίτο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών για τις Ενέργειας των Η.Π.Α. ΕΙΑ, με πτώση 3,4 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως την τελευταία εβδομάδα. Οι μειώσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες στη ζήτηση βενζίνης, η οποία έχει μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ τις τελευταίες τρεις εβδομάδες μόνο.

"Είναι πραγματικά εκπληκτική αν κοιτάξετε τη ζήτηση βενζίνης. Αυτό είναι σχεδόν το ήμισυ εκεί όπου βρισκόμαστε στην αιχμή της ζήτησης βενζίνης », δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group στο Σικάγο.

Τα αποθέματα αργού, εν τω μεταξύ, αυξήθηκαν κατά 15,2 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 3 Απριλίου, η μεγαλύτερη αύξηση τους κατά μία εβδομάδα. Μεγάλα από αυτά τα αποθέματα αποστέλλονται στο Cushing, Oklahoma, κέντρο αποθήκευσης, όπου τα αυξήθηκαν κατά 6,4 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την EIA,.

Και οι δύο αυτές εκτιμήσεις υπερέβησαν κατά πολύ τις προσδοκίες και οι τιμές φυσικού αερίου των ΗΠΑ κατέρρευσαν δραματικά καθώς αγωγοί και αποθήκευση γεμίζουν γρήγορα, αναγκάζοντας την παραγωγή να κλείσει.

Η παραγωγή αργού έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται, καθώς η ημερήσια παραγωγή των ΗΠΑ έπεσε κατά 600.000 βαρέλια την ημέρα στα 12,4 εκατομμύρια μονάδες βάσης, καταγράφωντας τη μεγαλύτερη μείωση της από τον Ιούλιο του 2019.

Οι μεγάλοι παγκόσμιοι παραγωγοί πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, προσπαθούν να προχωρήσουν με μια συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής, αλλά θέλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να συμμετάσχουν μέσω υποχρεωτικών περικοπών, τις οποίες συνήθως δεν κάνει η χώρα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι οι περικοπές συμβαίνουν βιολογικά καθώς η συντριβή τιμών πλήττει τους παραγωγούς.

"Κάποιος πρέπει να στείλει την έκθεση στους Σαουδάραβες και τη Ρωσία για να δείξει ότι έχουμε ήδη μειώσει 600.000 βαρέλια την ημέρα", δήλωσε ο John Kilduff, συνεργάτης της Again Capital LLC στη Νέα Υόρκη.

Οι αναλυτές ανέφεραν ότι οι τιμές αργού στις Η.Π.Α. ήταν υψηλότερες εν αναμονή της συμφωνίας του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής.

Τα συμβόλαια αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,11 δολ., ή 4,6%, στα 24,76 δολάρια το βαρέλι από τις 11:19 π.μ. (1519 GMT).

Το Brent αυξήθηκε κατά 28 σεντς στα 32,15 δολάρια το βαρέλι.

Τα αποθέματα βενζίνης των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 10,5 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα, ξεπερνώντας επίσης τις προσδοκίες και έπεσαν μόνο ντροπαλός από ένα ρεκόρ όλων των εποχών. Η βενζίνη την τελευταία εβδομάδα υποχώρησε κατά 24% στα 5,1 εκατομμύρια bpd.

Τα ποσοστά χρήσης των διυλιστηρίων μειώθηκαν κατά 6,7 ποσοστιαίες μονάδες και μειώθηκαν σε μόλις 75,6% τη χρήση της δυναμικότητας, η χαμηλότερη από το Σεπτέμβριο του 2008.

"Δεδομένης της μείωσης της ζήτησης βενζίνης κατά 25% την περασμένη εβδομάδα και της πτώσης κατά 24% αυτής της εβδομάδας, τα εργοστάσια ραφιναρίσματος ενδέχεται να μην είναι αρκετά γρήγορα ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω σημαντικές απογραφές", δήλωσε ο David Thompson, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Powerhouse, μεσίτης στην Ουάσιγκτον.

Τα αποθέματα αποστάγματος, τα οποία περιλαμβάνουν ντίζελ και πετρέλαιο θέρμανσης, αυξήθηκαν κατά 476.000 βαρέλια την εβδομάδα, σε σχέση με τις προσδοκίες για άνοδο 1,4 εκατομμυρίων βαρελιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΙΑ.

Οι καθαρές εισαγωγές αργού πετρελαίου ΗΠΑ αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 149.000 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την ΕΙΑ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης