Αναλύσεις

Eurogroup: Νέα πρόταση από τους θεσμούς - Eξακολουθεί να περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα

Eurogroup: Νέα πρόταση από τους θεσμούς - Eξακολουθεί να περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα
Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών στο σημερινό (20/2) Eurogroup
(Upd) Το ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει θέση και οι ευρωπαίοι δανειστές προσπαθούν ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή για τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα και την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, τόνισε ο Jeroen Dijsselbloem, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.
Αισιόδοξος εμφανίστηκε παραδόξως ο Wolfang Schaeuble, τονίζοντας ότι όλοι επιθυμούν συμφωνία για την Ελλάδα, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη τόνωσης της ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας, σε μια ασυνήθιστη αναφορά.
Πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup προηγήθηκε έκτακτη πολυμερής σύσκεψη για την Ελλάδα, με πρωτοβουλία Dijsselbloem, με στόχο  ελληνική κυβέρνηση και δανειστές να καταλήξουν στους όρους για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί υπέβαλαν νέα πρόταση προς την Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του bankingnews.gr, η οποία ωστόσο εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνει τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων.
Στη σύσκεψη συμμετείχε ο πρόεδρος του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, ο επικεφαλής του Euro Working Group Thomas Wieser, ο Benoit Coeure εκ μέρους της ΕΚΤ, ο Klaus Regling επικεφαλής του ESM, o M. Butti γενικός διευθυντής Οικονομικών της Κομισιόν, ο D. Costello και από την πλευρά του ΔΝΤ οι P. Thomsen και Delia Velculescu.
Αν και ο πήχης των προσδοκιών είνια πολύ χαμηλός για το σημερινό 20 Φεβρουαρίου 2017 Eurogroup, παρασκηνιακώς πραγματοποιούνται ζυμώσεις ώστε να υπάρξει μια πολιτική φόρμουλα για να κλείσει η αξιολόγηση 20 Μαρτίου ή 7 Απριλίου του 2017 κατά το πιθανότερο σενάριο.
Να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο 'Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος είχε επικοινωνία με τον Draghi της ΕΚΤ προφανώς για την ποσοτική χαλάρωση ενώ την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου πραγματοποιούνται οι κρίσιμες συναντήσεις Merkel Γερμανία με Lagarde ΔΝΤ και τον Juncker της ΕΕ.
Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν ξεχωριστά με επίκεντρο την Ελλάδα.

Dijsselbloem: Το ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει θέση - Προσπαθούμε για την επιστροφή των θεσμών

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προσπαθούν για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
«Προσπαθούμε να κάνουμε το τελευταίο βήμα μαζί με το ΔΝΤ», τόνισε.
«Το ΔΝΤ έχει σαφή θέση.
Μεταρρυθμίσεις και βιωσιμότητα χρέους.
Αυτά πρέπει να επιλυθούν», υπογράμμισε.
«Περιμένουμε σήμερα να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο για να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Ελλάδα.
Έχουμε καλύψει σημαντικό μέρος των εκκρεμών ζητημάτων».
Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, ενώ χαρακτήρισε δύσκολες τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα.
«Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά», τόνισε.


Schaeuble: Είμαστε σε καλό δρόμο - Κοινή στάση των θεσμών - Αναμένουμε συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Είμαστε σε καλό δρόμο με την Ελλάδα τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Η Ελλάδα πάντα χρειάζεται περισσότερο χρόνο από ότι έχουμε προϋπολογίσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως τόνισε πρέπει να υπάρξει πρόοδος σήμερα με την Ελλάδα προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.
Η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι θεωρητική συζήτηση, υπογράμμισε και εκτίμησε ότι η Γερμανία αναμένεται τη συμμετοχή του Ταμείου.
«Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική.
 Δεν είναι σημαντικό πρόβλημα τα χρέη.
Χρειάζεται ανάπτυξη και λιγότερη ανεργία», τόνισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Δεν αναμένεται συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup σήμερα (20/2)

Λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο περιορίζει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες επίτευξης οποιασδήποτε συμφωνίας.
«Δεν αναμένεται οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα σήμερα (σσ: 20/2/2017)» φέρεται να δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Εξάλλου, η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine σε δημοσίευμα της για το σημερινό (20/2/2017) Eurogroup κάνει λόγο για «πόλεμο νεύρων σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας», ενώ έκτιμά ότι «προφανώς αποκλείεται» λύση στο σημερινό Eurogroup.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «αρέσκεται στον ρόλο ενός υπερασπιστή των αδυνάτων, που προβάλλει αντίσταση απέναντι στους χρηματοδότες.
Επιπλέον προβάλλει και το ηχηρό αίτημα για κούρεμα χρέους.
Αλλά έτσι διακινδυνεύει μία μελλοντική προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας.
Γιατί μία λύση θα άνοιγε παράθυρο ευκαιρίας για την κατάργηση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και την ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ΕΚΤ».

Regling (ESM): Σε καλό δρόμο η Ελλάδα - Ίσως χρειαστεί λιγότερα κεφάλαια στο 3ο πρόγραμμα

Βρισκόμαστε στο μισό από το διάστημα των τριών χρόνων του προγράμματος και έχουν καταβληθεί στην Αθήνα κάτι λιγότερο από 32 δισ. ευρώ
«Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο, οι εξελίξεις του περασμένου χρόνου είναι καλύτερες από τις προβλέψεις που έκανε το ΔΝΤ».
Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, K. Regling, μιλώντας στην Bild, επισημαίνοντας ότι ενδέχεται η χώρα να χρειαστεί πολύ λιγότερα χρήματα από τον EΜΣ, από όσα είχε αρχικά υπολογιστεί.
«Βρισκόμαστε στο μισό από το διάστημα των τριών χρόνων του προγράμματος και έχουν καταβληθεί στην Αθήνα κάτι λιγότερο από 32 δις ευρώ»,  είπε ο Regling. «Άρα, μέχρι τον Αύγουστο το 2018 που ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα, ενδέχεται να χρειαστούν λιγότερα από το συνολικό ποσό των 86 δις ευρώ που συμφωνήθηκε από τους δανειστές.
Ως λόγους ο Regling ανέφερε αφενός, το ότι χρειάζονται λιγότερα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αφετέρου, ότι εξελίσσεται ομαλά η υλοποίηση του προϋπολογισμού.
Σε περίπτωση δε που το ΔΝΤ συμμετέχει και με δικούς του πόρους στον ελληνικό δανεισμό, η συμμετοχή του ESM θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, όπως επεσήμανε.

Νωρίτερα το ρεπορτάζ του bankingnews ανέφερε:

Στο σημερινό 20/2/2017 συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων των εμπλεκομένων στη δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, με τις προσδοκίες ωστόσο για μια πρώτη συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών, να είναι περιορισμένες.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη βρίσκονται από χθες βράδυ 19/2 στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο προπαρασκευαστικών συναντήσεων που θα έχουν πριν από το Eurogroup με αξιωματούχους της Ευρωζώνης, όπως με τον Jeroen Dijsselbloem.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ανέβει στο αεροπλάνο για Βρυξέλλες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi για το θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης.
Εκτός από τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται η ελληνική πλευρά από τους δανειστές, για την προκαταβολική λήψη μέτρων για την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων μετά το 2018, τίποτα άλλο δεν είναι δεδομένο.
Σύμφωνα με την κοινή πρόταση που έβαλαν στο τραπέζι οι δανειστές, με πρωτοβουλία του επικεφαλής του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, η Αθήνα θα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα που θα διασφαλίζουν τον στόχο του 3,5% στα πρωτογενή πλεονάσματα, μετά το 2018.
Θεωρούν ότι η «έκπτωση» του 1 δισ. ευρώ που έκαναν στα μέτρα (από 4,6 δισ. που ζητούσαν αρχικώς σε 3,6 δισ. που περιλαμβάνει η τελευταία πρόταση) είναι αρκετή από τη μεριά τους και ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει την επόμενη κίνηση.
Εμμένουν μάλιστα για παρεμβάσεις στο αφορολόγητο και τις συντάξεις, οι οποίες- μαζί με άλλα μέτρα- θα πρέπει να ψηφιστούν τώρα για να ισχύσουν από το 2019, με «αντάλλαγμα» κάποιες παροχές που θα ενεργοποιηθούν μόνο αν υπάρχουν υπερ-πλεονάσματα.
Από ελληνικής πλευράς επιχειρείται η μείωση του ΦΠΑ 13% κατά μια μονάδα, για τα τρόφιμα, το ρεύμα και το νερό ή εναλλακτικά: μείωση των φορολογικών συντελεστών, μείωση του ΕΝΦΙΑ και ενίσχυση των κοινωνικών επιδομάτων.
Στον αντίποδα οι δανειστές προκρίνουν την ταχύτερη αποπληρωμή των οφειλών προς τους ιδιώτες.
Το σημερινό συμβούλιο δεν αποκλείεται μεν να σηματοδοτήσει την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, όμως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το ραντεβού της προσεχούς Τετάρτης στο Βερολίνο, μεταξύ της καγκελαρίου A. Merkel και της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου cristine Lagarde αλλά και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker.
Υπό τις παρούσες συνθήκες η αξιολόγηση δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup της 20ης Μαρτίου, καθώς ουσιαστικά έχει χαθεί το ορόσημο της 20ης Φεβρουαρίου.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επιρρίπτει τις ευθύνες των καθυστερήσεων στους δανειστές.
Όπως είπε από το φθινόπωρο το ΔΝΤ ζητούσε 2% μέτρα διότι εκτιμούσε ότι το 2019 δεν θα φτάσουμε το στόχο για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα.
Από τον Δεκέμβριο, όταν πλέον φαινόταν ότι θα πιάναμε το στόχο, άλλαξε το τροπάριο και ζήτησε μέτρα για μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων, με το επιχείρημα ότι αυτά είναι ποιοτικά διαρθρωτικά μέτρα που χρειάζεται η ελληνική οικονομία.

Τα λάθη του ΔΝΤ

Εν τω μεταξύ αποκαλυπτικό για τα λάθη, τους κακούς υπολογισμούς, τις ασάφειες και τις αντιφάσεις κατά τη συγγραφή της περίφημης έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα, είναι το έγγραφο του Συμβουλίου των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποκαλύπτει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με το οποίο:
η ομάδα Thomsen έχει κάνει χονδροειδή λάθη στον υπολογισμό του ελλείμματος, του πληθωρισμού, του ρυθμού ανάπτυξης, της είσπραξης εσόδων, της οροφής των δαπανών του δημοσίου, αλλά και σε θέματα όπως η εκτέλεση των μεταρρυθμίσεων, το είδος και η απόδοση των εισφορών των ασφαλισμένων, η εξοικονόμηση από τους ασφαλιστικούς νόμους και άλλα.
Σε σχέση με τη σημερινή οικονομική κατάσταση, το έγγραφο αναφέρει ότι το ΔΝΤ έχει κάνει τα εξής λάθη:
«Η διαφορά στην εκτίμηση οφείλεται σε υπερβολικά συντηρητικές παραδοχές που εφαρμόζονται συστηματικά από το Ταμείο τόσο επί των εσόδων, όσο και στο σκέλος των δαπανών.
Οι προβλέψεις της έκθεσης, εν μέρει ή πλήρως υποτιμούν διάφορα έσοδα από την πλευρά των παραμετρικών μέτρων που νομοθετήθηκαν τόσο το 2015 όσο και το 2016, συμπεριλαμβανομένων των φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, των φόρων κατανάλωσης στα τσιγάρα και το αλκοόλ, τη φορολογία των ξενοδοχείων, φόρους οχημάτων και άλλα.
Από την πλευρά των δαπανών, υποθέτουν ότι τα ανώτατα όρια δαπανών δεν θα γίνουν σεβαστά, συσσωρεύοντας διολίσθηση 1,3% του ΑΕΠ μέχρι το 2018.
Επίσης δεν λαμβάνουν δεόντως υπόψη τα πρόσφατα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τα οποία προσδιορίζουν μια σημαντική υπεραπόδοση το 2016, και η οποία είναι πιθανό να μεταφερθεί εν μέρει στο 2017 και το 2018.
Παρά τις εξελίξεις αυτές, το ΔΝΤ δεν έχει αναθεωρήσει την πρόβλεψή του για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, από το 1,5% του ΑΕΠ.
Σε σχέση με τα δημοσιονομικά μετά το 2018 αναφέρεται ότι συμφωνούμε με την αξιολόγηση του Ταμείου πως μια πιο φιλική προς την ανάπτυξη σύνθεση των ελληνικών δημόσιων εσόδων και των δημόσιων δαπανών θα ήταν επιθυμητή.
Ταυτόχρονα, στο έγγραφο αναφέρεται ότι:
«διαφωνούμε με την εκτίμηση του Ταμείου ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φτάσει το 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018 και να το διατηρήσει για μερικά χρόνια πέρα από αυτό.
Πράγματι, διάφοροι παράγοντες θα διευκολύνουν τη διατήρηση του πρωτογενούς ισοζυγίου στα επίπεδα του 2018, πέρα από τον ορίζοντα του προγράμματος.
Το ένα είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που εγκρίθηκε στο πλαίσιο της 1ης αναθεώρησης και τώρα υλοποιείται, αναμένεται να αποφέρει πρόσθετη εξοικονόμηση 0,7% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του 2019 ως 2021.
Σε ότι αφορά το αφορολόγητο, στο έγγραφο σημειώνεται ότι τα επιχειρήματα ότι η υψηλή προσωπική έκπτωση φόρου εισοδήματος στην Ελλάδα οδηγεί το 50% των φορολογουμένων να μην πληρώνουν κανένα φόρο είναι εσφαλμένη.
Η τυπική προσέγγιση είναι να κοιτάξουμε τη συνολική φορολογική επιβάρυνση στο εισόδημα.
Όλοι οι φορολογούμενοι στην Ελλάδα υποχρεούνται να καταβάλλουν εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που είναι σημαντικά υψηλότερες από ό, τι σε ορισμένες άλλες χώρες της ΕΕ. Ένα άτομο με το 67% των μέσων αποδοχών και δύο παιδιά έχει μια φορολογική επιβάρυνση 15% στην Ελλάδα, το οποίο είναι διπλάσιο από αυτό της Πορτογαλίας και περισσότερες από τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό της Ισπανίας, του μέσου όρου της ΕΕ ή της Ιρλανδίας.
Για το λάθος για τη βιωσιμότητα του χρέους, τονίζεται ότι η εξαιρετικά αρνητική έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ βασίζεται σε μια σειρά υποθέσεων που εμφανίζονται υπερβολικά συντηρητικές και δεν υποστηρίζονται σωστά από αναλυτικά στοιχεία.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Αρχική δημοσίευση: 20/02/2017 07:10

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης