Εξοικονομώ

Κάτω από το έδαφος η λύση για πιο φθηνή – μέχρι και 75% – θέρμανση και κλιματισμό στο σπίτι

Κάτω από το έδαφος η λύση για πιο φθηνή – μέχρι και 75% – θέρμανση και κλιματισμό στο σπίτι
Τα γεωθερμικά συστήματα μπορούν να εγκατασταθούν τόσο σε νέες οικοδομές όσο και σε υπάρχουσες κατοικίες, ενώ είναι δυνατόν να λειτουργούν σε συνδυασμό με το ήδη υπάρχον λεβητοστάσιο ή με ηλιακά συστήματα για υποστήριξη της θέρμανσης
Πολλές φορές η λύση σε ορισμένα προβλήματα βρίσκεται ακριβώς …μπροστά μας.  
Στην περίπτωση, όμως, του προβλήματος που απασχολεί τα περισσότερα νοικοκυριά και αφορά στην οικονομία για θέρμανση το χειμώνα και για κλιματισμό το καλοκαίρι η λύση βρίσκεται κυριολεκτικά κάτω από τα πόδια μας.
Η αξιοποίηση της αβαθούς γεωθερμίας μέσω της εγκατάστασης ενός συστήματος γεωθερμικών αντλιών θερμότητας αποτελεί σήμερα τον οικονομικότερο τρόπο για να εξασφαλίσει κάποιος ιδανικές θερμοκρασίες στους εσωτερικούς χώρους της κατοικίας του χειμώνα – καλοκαίρι με ταυτόχρονη μείωση της σχετικής δαπάνης έως και 75% σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.   
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως η αβαθής γεωθερμία είναι διαθέσιμη και εκμεταλλεύσιμη παντού και δεν συνδέεται με την ύπαρξη γεωθερμικού πεδίου.
Η εν λόγω ενέργεια είναι διαθέσιμη 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο και μπορεί - ανεξάρτητα από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες- και παράξει  αποδοτική θέρμανση, κλιματισμό, αλλά και ζεστό νερό χρήσης στα κτίρια.
Το μόνο που χρειάζεται είναι η υλοποίηση μιας σχετικά μικρής κλίμακας εγκατάστασης που θα αξιοποιεί τις ιδιότητες θερμοεναλλαγής του νερού και την ήπια θερμοκρασία του υπεδάφους που παραμένει σχεδόν σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και κυμαίνεται περί τους 20 βαθμούς Κελσίου.  
Το σύστημα της γεωθερμικής αντλίας θερμότητας μπορεί να εγκατασταθεί τόσο σε νέες οικοδομές όσο και σε υπάρχουσες κατοικίες, προσφέροντας εξοικονόμηση της τάξεως του 60 - 74% σε σχέση με τα συστήματα θέρμανσης με χρήση πετρελαίου και κατά 50 - 60% σε σχέση με εκείνα που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο.
Πρόκειται για συστήματα που είναι 100% αυτόνομα, τοποθετούνται εύκολα και γρήγορα (το βασικό σύστημα μπορεί να τοποθετηθεί σε βάθος μόλις ενός μέτρου στον περιβάλλοντα χώρο μιας κατοικίας), ενώ χρησιμοποιούν το υπάρχον εσωτερικό σύστημα θέρμανσης – δροσισμού (καλοριφέρ / fan coils, ενδοδαπέδια θέρμανση) για τη λειτουργία τους.
Αξίζει να αναφερθεί πως οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας είναι ένα σύστημα διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο (σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται πως είναι εγκατεστημένες περισσότερες από 3,5 εκατ. τέτοιες μονάδες) και ιδιαίτερα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Σουηδία, η Αυστρία, η Ελβετία, η Γερμανία και η Γαλλία.

Εννέα + ένα πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα που εξασφαλίζει η εγκατάσταση και λειτουργία ενός συστήματος εκμετάλλευσης της γεωθερμίας μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:
•    Αξιόπιστη τεχνολογία που είναι φιλική προς το περιβάλλον, καθώς δεν εκπέμπει αέριους ρύπους
•    Άντληση δωρεάν ενέργειας από το υπέδαφος για τη θέρμανση και τη ψύξη ενός ακινήτου, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες
•    Εξοικονόμηση της τάξεως του 75% της ενέργειας που απαιτείται για τη θέρμανση και κατά 40% για το δροσισμό - ψύξη ενός κτιρίου
•    Μείωση των δαπανών της κατοικίας για τη θέρμανση και τον κλιματισμό που κυμαίνεται από 25% έως και 75%
•    Χαμηλό κόστος συντήρησης της εγκατάστασης και του εξοπλισμού. Τα συστήματα των γεωθερμικών αντλιών δεν παρουσιάζουν βλάβες μετά από παρατεταμένη χρήση όπως συμβαίνει στα συμβατικά συστήματα
•    Αθόρυβη λειτουργία της εγκατάστασης
•    Παροχή υψηλής ποιότητας θερμικής άνεσης στους εσωτερικούς χώρους μιας κατοικίας, τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι
•    Χρήση μικρότερου χώρου για την εγκατάσταση του εξοπλισμού σε σχέση με το χώρο που απαιτεί ένα συμβατικό λεβητοστάσιο. Δεν απαιτείται λέβητας, δεξαμενή πετρελαίου ή καπνοδόχος, ενώ δεν χρειάζεται αερόψυκτος ψύκτης για τον κλιματισμό του κτιρίου
•    Μεγαλύτερη ασφάλεια σε σχέση με μία εγκατάσταση πετρελαίου ή φυσικού αερίου
Επιπλέον, υπολογίζεται πως ένα γεωθερμικό σύστημα είναι από τρεις έως και πέντε φορές αποδοτικότερο σε σύγκριση με ένα συμβατικό σύστημα.
Ειδικότερα, ένας καυστήρας ορυκτών καυσίμων μπορεί να είναι 78 - 95% αποδοτικός, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μίας γεωθερμικής αντλίας θερμότητας φτάνει το 300 - 500%!
Οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοσή του είναι ο σχεδιασμός του συστήματος, η αποδοτικότητα της αντλίας θερμότητας, η ποιότητα εγκατάστασης, το επίπεδο θερμοκρασίας στο σύστημα διανομής θερμότητας, οι κλιματικές συνθήκες στο σημείο τοποθέτησης της αντλίας θερμότητας και οι απώλειες θερμότητας από το κέλυφος του κτιρίου.
Ως προς το τελευταίο σημειώνεται πως ένα σύστημα γεωθερμίας αποδίδει ιδανικά σε ένα ακίνητο με καλή μόνωση, λόγω του ότι η θερμοκρασία στην οποία λειτουργεί η γεωθερμία δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή ώστε να επιτρέπει μεγάλες απώλειες.

Τρόπος λειτουργίας και τύποι συστήματος

Ένα τυπικό γεωθερμικό σύστημα αποτελείται από τρία βασικά μέρη και συγκεκριμένα από τη γεωθερμική αντλία θερμότητας, το γεωθερμικό εναλλάκτη (γεωεναλλάκτης) και την εσωτερική εγκατάσταση θέρμανσης και ψύξης.
Τον χειμώνα, αντλείται θερμότητα από το έδαφος (περίπου 18 – 22 βαθμούς Κελσίου), η οποία μεταδίδεται στο νερό που ρέει στο εσωτερικό του γεωεναλλάκτη.
Με τη βοήθεια της γεωθερμικής αντλίας η θερμότητα του εδάφους χρησιμοποιείται για την παραγωγή ζεστού νερού, το οποίο με τη σειρά του τροφοδοτεί την εσωτερική εγκατάσταση θέρμανσης (ενδοδαπέδια, fan coils ή καλοριφέρ).
Το καλοκαίρι το σύστημα αντιστρέφεται, δηλαδή απορροφά τη θερμότητα από το εσωτερικό της κατοικίας, τη μεταφέρει στο κύκλωμα του γεωεναλλάκτη και στη συνέχεια την αποθέτει στο έδαφος.  
Με άλλα λόγια, το γεωθερμικό σύστημα πραγματοποιεί εναλλαγή θερμότητας μεταξύ του εδάφους και των εσωτερικών χώρων ενός κτιρίου.
Σε αντίθεση με τα συμβατικά, τα εν λόγω συστήματα δεν καίνε ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή θερμότητας.
Επιπλέον, ένα σωστά σχεδιασμένο και κατασκευασμένο γεωθερμικό σύστημα λειτουργεί με περίπου 30% υψηλότερη ενεργειακή απόδοση από αυτή του καλύτερου συστήματος αντλίας θερμότητας.
Τα γεωθερμικά συστήματα που εκμεταλλεύονται την αβαθή γεωθερμική ενέργεια διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:
•    Στα κλειστού τύπου. Στην περίπτωση αυτή οι γεωθερμικοί εναλλάκτες  αποτελούνται από υπόγειο δίκτυο με πλαστικούς σωλήνες υψηλής αντοχής. Το δίκτυο αυτό λειτουργεί ως εναλλάκτης θερμότητας και συνδέεται με την αντλία θερμότητας. Στο δίκτυο κυκλοφορεί διάλυμα νερού με φιλικό προς το περιβάλλον αντιψυκτικό, το οποίο συνεχώς ανακυκλοφορεί, υπό πίεση, και μεταφέρει την θερμότητα. Το κύκλωμα του εναλλάκτη που συνδέει τη γη και το σπίτι είναι κλειστό και κατά συνέπεια δεν παρουσιάζονται επικαθίσεις αλάτων, με αποτέλεσμα οι απαιτήσεις για συντήρηση του συστήματος να είναι μικρές. Το δίκτυο - κύκλωμα μπορεί να είναι οριζόντιο ή κατακόρυφο ανάλογα με τον τρόπο τοποθέτησης των σωλήνων. Παρόλο που οι κατακόρυφοι γεωεναλλάκτες έχουν υψηλότερο κόστος χρησιμοποιούνται στις περισσότερες περιπτώσεις λόγω του ότι απαιτείται μικρότερος χώρος.
•    Στα ανοικτού τύπου. Οι γεωθερμικοί εναλλάκτες ανοικτού κυκλώματος χρησιμοποιούν επιφανειακά ή υπόγεια ύδατα (από λίμνη, πηγάδι, ποτάμι, γεώτρηση ή τη θάλασσα) ως πηγή θερμότητας - ψύξης και χώρους απόθεσης - επιστροφής του νερού. Το σύστημα αυτό ενδείκνυται σε περιοχές με ρηχό βάθος υδροφόρου ορίζοντα. Και σε αυτή την περίπτωση αξιοποιείται η ιδιότητα της σταθερής θερμοκρασίας που έχουν τα νερά του υπόγειου ταμιευτήρα καθ’ όλο τον χρόνο ανεξάρτητα από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν.
Επισημαίνεται πως τα ανοικτού τύπου συστήματα έχουν μεγαλύτερο κόστος συντήρησης και λειτουργίας σε σχέση με τα συστήματα κλειστού τύπου.

Κόστος από 15.000 ευρώ με απόσβεση εντός 5 – 6 ετών  

Η εγκατάσταση ενός συστήματος γεωθερμίας είναι σαφώς ακριβότερη από οποιοδήποτε άλλο σύστημα θέρμανσης – ψύξης, καθώς για μια μονοκατοικία 120 τ.μ. το σχετικό κόστος ξεκινά από τα 15.000 ευρώ ενώ για ένα κτίριο με επιφάνεια χώρων 250 τ.μ. η αντίστοιχη δαπάνη ανέρχεται στα 25.000 ευρώ.
Για να γίνει κατανοητή η διαφορά, θα πρέπει να σημειωθεί πως το κόστος για την εγκατάσταση ενός συμβατικού συστήματος με λέβητα πετρελαίου ξεκινά από τα 3.000 ευρώ.  
Ωστόσο, το γεγονός ότι το γεωθερμικό σύστημα έχει μηδαμινό κόστος λειτουργίας και συντήρησης, ενώ μπορεί να εξασφαλίσει την ψύξη των εσωτερικών χώρων ενός ακινήτου χωρίς να χρειαστεί η αγορά κλιματιστικού μηχανήματος, συμβάλλει στη γρήγορη απόσβεση της επένδυσης.
Εκτιμάται, λοιπόν, πως μέσα σε διάστημα πέντε με έξι ετών είναι δυνατόν να γίνει πλήρης απόσβεση της επένδυσης, ενώ σε περίπτωση ανόδου των τιμών των καυσίμων (πετρελαίου, φυσικού αερίου) το χρονικό διάστημα μπορεί να περιοριστεί ακόμη και στα τέσσερα χρόνια.
Επιπλέον, η μεγάλη διάρκεια «ζωής» του συστήματος (μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 30 χρόνια) καθιστά την αξιοποίηση της γεωθερμίας ως την πλέον οικονομική λύση για τη θέρμανση και το δροσισμό μιας κατοικίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης