Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Ύφεση 10% δείχνουν τα ιστορικά χαμηλά στους δείκτες μεταποίησης PMI στις 4 μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης τον Μάρτιο

tags :
Ύφεση 10% δείχνουν τα ιστορικά χαμηλά στους δείκτες μεταποίησης PMI στις 4 μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης τον Μάρτιο
Βαρύ το πλήγμα λόγω lockdown, σύμφωνα με την IHS Markit
Στα ιστορικά χαμηλά των 29,7 μονάδων υποχώρησε ο δείκτης μεταποίησης και παραγωγής του IHS Markit της Ευρωζώνης τον Μάρτιο, αποτυπώνοντας το μεγάλο πλήγμα που έχει δεχτεί η παραγωγή από το lockdown που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Ο Δείκτης PMI σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του Μάρτιο, ενώ ήταν πολύ χαμηλότερη από τις 31,4 μονάδες που εκτιμούσαν οι αναλυτές.
Η πανδημία του COVID-19 επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την οικονομία του ιδιωτικού τομέα της ζώνης του ευρώ, αναφέρει η IHS Markit.
Αμφότεροι οι τομείς που καλύπτονται από την έρευνα κατέγραψαν σημαντικές μειώσεις της παραγωγής κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφουν οι υπηρεσίες.
Οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, είδαν τους δείκτες PMI σε ιστορικά χαμηλά, με τις δύο τελευταίες βιώνουν τις πιο έντονες μειώσεις.
Παράλληλα, η εμπιστοσύνη για το μέλλον ήταν η χαμηλότερη που κατέγραψε ποτέ η έρευνα, από τον Ιούλιο του 2012.
Image
Αυτή η αβεβαιότητα οδήγησε πολλές εταιρείες να μειώσουν τα επίπεδα απασχόλησής τους, με την Ισπανία να καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας μειώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, σε νέο χαμηλό ρεκόρ των 26,4 μονάδων, από 52,6 μονάδες τον Φεβρουάριο.
Ανά χώρα, η Ιταλία και η Ισπανία σημείωσε τις μεγαλύτερες μειώσεις.
Σύμφωνα με τον οικονομικό Διευθυντή της IHS Markit, Chris Williamson, "με τις διάφορες χώρες να εντείνουν τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού, δεν αποτελεί έκπληξη η διαμόρφωση του PMI τον Μάρτιο.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης ήδη σημειώνει ύφεση 10% η οικονομία ήδη σε ύφεση που προσεγγίζει το 10%, με το χειρότερο να είναι αναπόφευκτο στο εγγύς μέλλον.
"Δεν υπάρχουν χώρες που να διαφεύγουν από την έντονη ύφεση αλλά η ιδιαίτερα απότομη πτώση του ιταλικού τομέα υπηρεσιών PMI σε μόλις 17,4 μονάδες πιθανό δίνει μια γεύση από αυτό που έρχεται για άλλες χώρες".
Image

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης