Στα 49,11 €/MWh η μικρότερη προσφορά που προκρίθηκε στον κοινό διαγωνισμό ΑΠΕ

tags :
Στα 49,11 €/MWh η μικρότερη προσφορά που προκρίθηκε στον κοινό διαγωνισμό ΑΠΕ
Το γεγονός ότι η προσφορά της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για το φωτοβολταϊκό στη Δυτ.Μακεδονία ήταν η χαμηλότερη σε ανταγωνιστική διαδικασία, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ενέργειας Γ.Θωμά, συνιστά σημαντική εξέλιξη στη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης
(upd.16:40) Στα επίπεδα των 52 €/MWh διαμορφώθηκε η μεσοσταθμική τιμή των προσφορών των έργων που προκρίθηκαν από τον κοινόο διαγωνισμό της ΡΑΕ, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕΝ.

Στην ανακοίνωση, το υπουργείο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο ορόσημο της προκριθείσας προσφοράς της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για το mega φωτοβολταϊκό των 200 MW στη Δυτική Μακεδονία, καθώς όπως αναφέρει ο υφυπουργός Ενέργειας, Γ.Θωμάς, η τιμή αναφοράς των 49,11 €/MWh ήταν όχι μόνο η χαμηλότερη του διαγωνισμού, αλλά και η χαμηλότερη που έχει υπάρξει ποτέ σε ανταγωνιστική διαδικασία.

Ένα γεγονός που αποτελεί πολύ σημαντική εξέλιξη όσον αφορά όχι μόνο στους νόρους της διαδικασίας απολιγνιτοποίησης, αλλά και στην ανάπτυξη μεγάλων φωτοβολταϊκών σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη που ως γνωστόν αποτελούν κεντρικό άξονα του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των εν λόγω περιοχών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ:

Η σταθερά πτωτική τάση των τιμών για τα έργα ΑΠΕ (που συνεπάγεται αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους) επιβεβαιώθηκε και κατά τον σημερινό κοινό διαγωνισμό για μεγάλα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα που διενήργησε η ΡΑΕ.

Χάρη στο ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, κατακυρώθηκαν έργα ισχύος περί τα 500 MW. Οι τιμές διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 52 ευρώ/MWh κατά μέσο όρο, έναντι 55 ευρώ/MWh στον προηγούμενο διαγωνισμό του Δεκεμβρίου και 66-67 ευρώ/MWh στον διαγωνισμό του Ιουλίου 2019.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με τη ΡΑΕ, θα επανεκτιμήσει τις συνθήκες της αγοράς και θα διαμορφώσει αναλόγως το πρόγραμμα των επόμενων διαγωνισμών που προβλέπονται για τη φετινή χρονιά.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, δήλωσε σχετικά: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι για πρώτη φορά έσπασε το «φράγμα» των 50 ευρώ/MWh, αφού η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προσέφερε για φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 200 MW στην Πτολεμαΐδα τιμή 49,11 ευρώ/MWh, που ήταν όχι μόνο και η χαμηλότερη του διαγωνισμού, αλλά και η χαμηλότερη που έχει υπάρξει ποτέ σε ανταγωνιστική διαδικασία. Πρόκειται για μια εξέλιξη πολύ σημαντική όσον αφορά όχι μόνο στους όρους της διαδικασίας απολιγνιτοποίησης, αλλά και στην ανάπτυξη μεγάλων φωτοβολταϊκών σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη που ως γνωστόν αποτελούν κεντρικό άξονα του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των εν λόγω περιοχών».


Νωρίτερα το WEN έγραφε:
 
(upd.11:40) Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η μικρότερη προσφορά που προκρίθηκε στον κοινό διαγωνισμό ΑΠΕ είναι τα 49,11 €/MWh.
 
Τιμή αναφοράς «κλείδωσαν» πέντε έργα, κάτι που σημαίνει ότι αποκλείστηκαν οι υπόλοιποι τέσσερις σταθμοί που επίσης έλαβαν μέρος στη διαδικασία.
Η τιμή με την οποία έκλεισε ο διαγωνισμός (49,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα) αποτελεί «ιστορικό χαμηλό» για τους κοινούς διαγωνισμούς. Τη συγκεκριμένη τιμή φέρεται να «κλείδωσε» η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, για το mega φωτοβολταϊκό των 200 MW στη Δυτική Μακεδονία.

Νωρίτερα το WEN έγραφε:

Με τη συμμετοχή 9 έργων θα διενεργηθεί σήμερα η ηλεκτρονική δημοπρασία στο πλαίσιο του κοινού διαγωνισμού της ΡΑΕ, για τη διεκδίκηση τιμών αναφοράς από νέες αιολικές και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα με τον οριστικό κατάλογο συμμετεχόντων που ανακοίνωσε η Αρχή, η συνολική ισχύς των 9 έργων ανέρχεται σε 712 MW. Ως συνέπεια, με δεδομένο ότι το επίπεδο ανταγωνισμού έχει ορισθεί στο 40%, η δημοπρατηθείσα ισχύς ανέρχεται σε 508,35 MW.

Το νούμερο αυτό υπερβαίνει τη μέγιστη δημοπρατηθείσα ισχύ που προβλεπόταν στην αρχική προκήρυξη της διαδικασίας, η οποία ανερχόταν σε 500 MW. Ωστόσο, με υπουργική απόφαση που ακολούθησε, το «πλαφόν» αναθεωρήθηκε κατά 100 MW προς τα πάνω, διαμορφούμενο στα 600 MW.

Η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή για την κοινή ανταγωνιστική διαδικασία προκύπτει ότι ανέρχεται σε 61,32€/MWh. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειονότητα των υποψήφιων έργων αποτελεί φωτοβολταϊκούς σταθμούς, ακολουθώντας και τη διεθνή τάση.

Κανονικά η διαδικασία παρά την κρίση του κορωνοϊού

Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ αποφάσισε ο διαγωνισμός να διεξαχθεί κανονικά, παρά τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού, καθώς πρόκειται για ηλεκτρονική δημοπρασία και ο σχεδιασμός της επιτρέπει να υλοποιηθεί απρόσκοπτα ακόμα και υπό τις ιδιαίτερες συνθήκες αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Η διαδικασία προβλέπει ότι για κάθε ενδιαφερόμενο υπάρχει η υποχρέωση συμμετοχής ενός μόνο εξουσιοδοτημένου χρήστη, με συμμετοχή στην ηλεκτρονική δημοπρασία εξ αποστάσεως χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα.

Εξάλλου, όπως σημείωνε σε σχετική της ανακοίνωση η ΡΑΕ, ο πάροχος υπηρεσιών ηλεκτρονικής δημοπρασίας cosmoONΕ λειτουργεί αδιάλειπτα και απρόσκοπτα, καθώς τα συστήματά της και η ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα για τις ΑΠΕ υποστηρίζονται πλήρως από το προσωπικό ασφαλείας, αλλά και από τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών εξ αποστάσεως.

Κ.Δ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης