Τελευταία Νέα

Σήμερα (2/04) ο κοινός διαγωνισμός ΑΠΕ από τη ΡΑΕ

tags :
Σήμερα (2/04) ο κοινός διαγωνισμός ΑΠΕ από τη ΡΑΕ
Στη διαδικασία θα συμμετάσχουν 9 έργα, ενώ θα δημοπρατηθούν 508,35 MW
Με τη συμμετοχή 9 έργων θα διενεργηθεί σήμερα η ηλεκτρονική δημοπρασία στο πλαίσιο του κοινού διαγωνισμού της ΡΑΕ, για τη διεκδίκηση τιμών αναφοράς από νέες αιολικές και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τον οριστικό κατάλογο συμμετεχόντων που ανακοίνωσε η Αρχή, η συνολική ισχύς των 9 έργων ανέρχεται σε 712 MW. Ως συνέπεια, με δεδομένο ότι το επίπεδο ανταγωνισμού έχει ορισθεί στο 40%, η δημοπρατηθείσα ισχύς ανέρχεται σε 508,35 MW.

Το νούμερο αυτό υπερβαίνει τη μέγιστη δημοπρατηθείσα ισχύ που προβλεπόταν στην αρχική προκήρυξη της διαδικασίας, η οποία ανερχόταν σε 500 MW. Ωστόσο, με υπουργική απόφαση που ακολούθησε, το «πλαφόν» αναθεωρήθηκε κατά 100 MW προς τα πάνω, διαμορφούμενο στα 600 MW.

Η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή για την κοινή ανταγωνιστική διαδικασία προκύπτει ότι ανέρχεται σε 61,32€/MWh. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειονότητα των υποψήφιων έργων αποτελεί φωτοβολταϊκούς σταθμούς, ακολουθώντας και τη διεθνή τάση.

Κανονικά η διαδικασία παρά την κρίση του κορωνοϊού

Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ αποφάσισε ο διαγωνισμός να διεξαχθεί κανονικά, παρά τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού, καθώς πρόκειται για ηλεκτρονική δημοπρασία και ο σχεδιασμός της επιτρέπει να υλοποιηθεί απρόσκοπτα ακόμα και υπό τις ιδιαίτερες συνθήκες αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Η διαδικασία προβλέπει ότι για κάθε ενδιαφερόμενο υπάρχει η υποχρέωση συμμετοχής ενός μόνο εξουσιοδοτημένου χρήστη, με συμμετοχή στην ηλεκτρονική δημοπρασία εξ αποστάσεως χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα.

Εξάλλου, όπως σημείωνε σε σχετική της ανακοίνωση η ΡΑΕ, ο πάροχος υπηρεσιών ηλεκτρονικής δημοπρασίας cosmoONΕ λειτουργεί αδιάλειπτα και απρόσκοπτα, καθώς τα συστήματά της και η ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα για τις ΑΠΕ υποστηρίζονται πλήρως από το προσωπικό ασφαλείας, αλλά και από τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών εξ αποστάσεως.

Κ.Δ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης