Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά μειώθηκε η παγκόσμια προγραμματισμένη ικανότητα παραγωγής άνθρακα σε αντίθεση με την Κίνα που έχει αυξήσει σημαντικά το μερίδιό του στην παραγωγή της.
Ειδικότερα, η πέμπτη ετήσια έρευνα για τις επενδύσεις σε ανθρακούχους σταθμούς στον κόσμο, η οποία εκπόνησε η Global Energy Monitor, η Greenpeace International, η Sierra Club και το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα, αποκάλυψε ότι ο αριθμός των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με άνθρακα υπό ανάπτυξη παγκοσμίως μειώθηκε απότομα το 2019.
Ο αριθμός των σταθμών παραγωγής άνθρακα που βρίσκονται υπό κατασκευή μειώθηκε κατά 16% το 2019 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
«Η παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνθρακα υποχώρησε με ρεκόρ το 2019, καθώς η ανανεώσιμη ενέργεια αυξήθηκε και η ζήτηση ισχύος επιβραδύνθηκε», δήλωσε η Christine Shearer, επικεφαλής συγγραφέας και διευθυντής του προγράμματος Coal World Energy Monitor.
Ένα νέο κύμα εγκαταστάσεων άνθρακα στην Κίνα θα μπορούσε να προκύψει μετά από κοροναϊό
Η Lauri Myllyvirta, επικεφαλής αναλυτής του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα, δήλωσε ότι το λόμπι ενεργειακής εξουσίας στην Κίνα πιέζει για εκατοντάδες νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα μέχρι το 2030, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την υπόσχεση της Κίνας να συνεισφέρει ο αγώνας για την κλιματική αλλαγή.
Καθώς οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής αναζητούν τρόπους για την τόνωση της οικονομίας μετά την κρίση του κοροναϊού, ένα κύμα νέων εγκαταστάσεων άνθρακα θα είναι το χειρότερο είδος αποβλήτων. Οι δεσμεύσεις για το κλίμα και η αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα των καθαρών ενεργειακών τεχνολογιών, δεν αφήνουν το περιθώριο για την ανάπτυξη της παραγωγής άνθρακα», συμπλήρωσε.
Η Ιαπωνία αυξάνει την ικανότητα άνθρακα εντός και εκτός των συνόρων της
Καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση απομακρύνονται από τον άνθρακα, η Ιαπωνία είναι πλέον ο μεγαλύτερος μοχλός της νέας εξουσίας άνθρακα στον ΟΟΣΑ.
Η Ιαπωνία διαθέτει 11,9 GW ενέργειας άνθρακα υπό ανάπτυξη στην εγχώρια αγορά, η οποία θα αυξήσει κατά 50% τις εκπομπές CO2.
Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι ακόμη και με την πτώση της ανάπτυξης των εγκαταστάσεων άνθρακα το 2019 ο κόσμος δεν είναι σε καλό δρόμο για τις απότομες μειώσεις της ενέργειας που είναι απαραίτητες για την επίτευξη της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.
Η χρήση ενέργειας από κάρβουνα πρέπει να μειωθεί κατά 80% έως το 2030 για να διατηρηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από 1,5 ° C, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος.
www.worldenergynews.gr