Τελευταία Νέα
Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Τα αντανακλαστικά των Γερμανών στην κρίση του Κορωνοϊού δημιουργούν νέες προσδοκίες

Π.Μπουσμπουρέλης: Τα αντανακλαστικά των Γερμανών στην κρίση του Κορωνοϊού δημιουργούν νέες προσδοκίες
ΟΙ ευκαιριες για αποτελεσματικότερες και πιο ισορροπημένες πολιτικές έχουν μια καλή αφορμή για να υλοποιηθούν
Κλιμακώνεται η διπλή μάχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του Κορωνοϊού και κατά της Ύφεσης.
Και αυτή την φορά η Ευρώπη δείχνει ένα διαφορετικό πρόσωπο στα αντανακλαστικά και την ετοιμότητα.
Η γερμανική πλευρά η οποία αναμένεται να ανακοινώσει το σχέδιό της μέχρι αύριο 25 Μαρτίου δείχνει ότι αυτή την φορά έχει ενεγοποιηθεί ταχύτατα προς υποστήριξη της οικονομίας με ένα πακέτο, που περιέχει και χρηματοδτήσεις και συμμετοχή του δημοσίου στις εταιρίες αλλά και επεκτατική πολιτική.
Αυτό το ειπράττει και από τις αγορές καθώς το γερμανικό χρημτιστήριο διασώζεται τις τελευταίες ημέρες από την λαίλαπα της πτωτικής ορμής.
Η Γερμανία είναι ίσως η μόνη χώρα που δεν θα ιαπωνοποιηθεί καθώς τα περιθώρια της είναι τεράστια για τέτοια επεκτατική πολιτική αντμετώπισης της κρίσης .
Το ζήτημα είναι τι θα γίνει με τους υπόλοιπους και πως η Ευρωζώνη θα βγει μέσα από την κρίση ευέλικτη και δυνατή, αξιοποιώντας τα μαθήματα της καταστροφικής επέλασης του ιού.
Παράλληλα οι πρωτοβουλίες του Olaf Scholz ο οποίος δείχνει τον δρόμο της νεοκευνσιανής στρατηγικής αναβαθμίζει την σοσιαλδημοκρατική πολιτική γραμμή σε μια περίοδο που βιολογικά η Μέρκελ φτάνει στο τέλος της και οι ισοοροπίες στην Γερμανία εισέρχονται σε νέα φάση,
 
Η κεντρώα πολιτική αρχίζει και κερδίζει έδαφος αν σκεφθούμε ότι στην κατεύθυνση αυτή κινείται και ο Μακρόν και ο Σάντσεθ στην Ισπανία και ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Μια πολιτική που δεν χρειάζεται να συντηρήσει ούτε τα μεγάλα ελλείμματα, που θα δημιουργηθούν από την τρέχουσα κρίση, ούτε και να αγνοήσει την κρατική παρέμβαση που οι πιο φιλελεύθερες κυβερνήσεις προσπάθησαν να μειώσουν τις τελευταίες 10ετίες.
Είναι η ευκαρία η Ευρώπη να κινηθεί πιο συγκροτημένα, να κάνει πολιτικές tailor made που θα προσιδιάζουν στην κουλτούρα των πολιτών της και να αποτρέψει οριστικά ακραίες φωνές μετά το κλείσιμο και αυτού του κύκλου.
 
Οι lockdown οικονομίες και τα κλειστά σύνορα είναι και μια ευκαιρία: Οι πολίτες της Ευρώπης να ηρεμήσουν, να ζήσουν την αγωνία της πρωτογεννούς επιβίωσης ξανά και να σκεφθούν καύτερα τι θέλουν ξεκαθαρίζοντας τα μείγματα που έβραζαν τις τελευταίες δεκαετίες.
Να θυμηθούν τα κονδύλια για την υγεία, να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την πράσινη οικονομία και την κλιματική αλλαγή και τέλος να εμπλουτίσουν το χρηματοοικονομικό τους σύστημα.
Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι Γερμανοί μετά την κρίση του κορωνοϊού και πως θα οραματιστούν το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας μετά το 2021.
Οι πολιτικές Scholtz είναι μια πρώτη ευκαιρία γιατι η Γερμανία είναι και θα είναι πάντα ο σηματωρός της Ευρώπης.
Το ζήτημα είναι να καταστεί μια ηγέτιδα δύναμη που θα δουλέψει περισσότερο στην λογική του Χέλμουντ Σμιτ και όχι των σκληρών Βαυαρών.
Ο κορωνοϊός φέρνει το ξεχείλωμα των οικονομιών του νότου σε υπερβολή.
Είναι αδύνατο να μην υπάρξουν νέα προγράμματα προσαρμογής, το ζητούμενο είναι πόσο διαφοτερικά θα είναι.
Η Ευρώπη δεν πρόκειται να γίνει ποτέ Αμερική, είναι Continent, όπως την λένε στο νησί που μετά το Brexit βλέπει την στερλίνα του να υποτιμάται, αλλά έχει την ευκαιρία και τους πρωταγωνιστές να μετατρέψει την κρίση σε ομογενοποίηση και να πάρει, όπως η γαλλική πλευρά επιμένει πρωτοβουλίες και σε άλλους τομείς γεωπολιτικής σημασίας και άμυνας.
Έτσι κι αλλιώς οι σχέσεις με τον Trump δεν είναι οι καλύτερες και τα συμφέροντα των Ευρωπαίων με την μεγάλη αγορά της Κίνας, η οποία το επόμενο τρίμηνο θα συνέλθει είναι διαφορετικά.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης