Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η δομή του πακέτου Trump 1,2 τρις δολ - Άνοδος Wall 6% και νέα πτώση 5% στο πετρέλαιο στα 28,8 δολ το brent

tags :
Η δομή του πακέτου Trump 1,2 τρις δολ - Άνοδος Wall 6% και νέα πτώση 5% στο πετρέλαιο στα 28,8 δολ το brent
Δεν είναι ώρα για το έλλειμμα δήλωσε ο Yπ.Οικ. Μnuchin που προειδοποίησε ότι η ανεργία μπορεί να ανέβει στο 20% χωρίς ενεργοποίηση της πολιτικής
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC και του Bloomberg το πακέτο 1,2 δισ δολαρίων του προέδρου Trump για να αντιμετωπισθεί η ύφεση στην αμερικανική οικονομία λόγω του Coronavirus περιλαμβάνει:
- 250 δισ που θα δοθούν κατευθείαν στην οικονομία με άμεσες πληρωμές στους ίδιους τους πολίτες σε δύο εβδομάδες μέχρι τα τέλη Απριλίου υπό την μορφή επιταγών των 1000 δολαρίων και στην συνέχεια άλλα 250 δισ ανεβάζοντας το σύνολο στα 500 δισ στις επόμενες 4 εβδομάδες που ακολουθούν την δεύτερη φάση.
- 300  δισ που θα δοθούν στις μικρές επιχειρήσεις σαν πακέτα σταθεροποίησης
- 100 δισ που θα δοθούν στην βιομηχανία και στις αερογραμμές στοχευμένα. Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η βιομηχανία του shale (εξόρυξης) πετρελαίου καθώς οι τιμές του brent βυθίστηκαν στα 28,5 δολ και οι περισσότερες από τις εταιρίες αυτές έχουν μεγάλο δανεισμό.
- 300 δισ που θα περιλαμβάνουν αναβολή φορολογικών υποχρεώσεων με παράταση 90 εημερών από τις 15 Απριλίου που λήγει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Επίσης το πακέτο θα περιλαμβάνει και κάλυψη οικογενειακών δαπανών για 12 εβδομάδες που θα αφορά εργαζομένους που θα είναι εκτός εργασίας και θα ανταποκρίνονται σε οικογενειακές υποχρεώσεις αυξημένες λόγω του Coronavirus.
Το πακέτο αναμένεται να εγκριθεί από την Γερουσία και να γίνει αντικείμενο ταχείας διαπραγμάτευσης με τους Δημοκρατικούς για να περάσει από το Κογκρέσσο.
Tα πακέτα αυτά με προεξάρχουσα την αμερικανική οικονομική πολιτική εντάσσονται στο stimulus, που στόχο έχει τον περιορισμό της ύφεσης και απεικονίζεται χαρηματιστηριακά με το ρημπάουντ της Wall.

Οι δηλώσεις Mnuchin

Να εγκρίνει πακέτο τόνωσης 1 τρισεκ. δολαρίων για την οικονομία ζητά από το Κογκρέσο ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, υπογραμμίζοντας πως οι μικρές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και οι εργαζόμενοι χρειάζονται στήριξη.
Το εν λόγω πακέτο θα περιλαμβάνει δάνεια, απευθείας χορήγηση επιταγών στους Αμερικανούς πολίτες, παροχή ρευστότητας για τις μικρές επιχειρήσεις, για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία.
Ο κ. Mnuchin τόνισε, στους Ρεπουμπλικανούς της Βουλής των Αντιπροσώπων, ότι η αγορά χρειάζεται περισσότερη ρευστότητα.
Η νέα πρόταση θα περιλαμβάνει επιπλέον μέτρα 400 δισ. που αφορούν την εκτελεστική εξουσία, μεταξύ των οποίων και η παράταση της διορίας για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων και διευκολύνσεις για την αποπληρωμή φοιτητικών δανείων, επισημαίνεται.
Σε ό,τι αφορά στη διεύρυνση του ήδη πολύ υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος και χρέους, σημείωσε ότι «δεν είναι ώρα να ανησυχούμε» και ότι το θέμα θα συζητηθεί μετέπειτα.

Άνοδος 6% στην Wall

Με ισχυρή άνοδο έκλεισε η Wall Street την Τρίτη 17.3.2020 – ανάκαμψη από τη χειρότερη ημέρα για περισσότερες από τρεις δεκαετίες - καθώς η Wall Street επευφημούσε τα σχέδια του Λευκού Οίκου που θα μπορούσαν να εισφέρουν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στην αμερικανική οικονομία προκειμένου να μετριάσουν το χτύπημα του κορωναϊού.
Ο Dow Jones Industrial Average έκλεισε 1049 μονάδες υψηλότερα ή 5,2% στις 21237,79 μονάδες.
Ο S & P 500 ενισχύθηκε κατά 6% στις 2529,19 μονάδες,
Ο S & P 500 energy sector κέρδισε 0,72% στις 209,29 μονάδες
Ο Nasdaq Composite κέρδισε 6,23% στις 7334,78 μονάδες.
Tα futures του S&P διαπραγματεύονταν μετά την συνεδρίαση της Τρίτης διορθωτικά 1,5% -2% στις 2420 - 2450 μονάδες.
Ανοδικά 1,7% ο NIKKEI και 2% ο TOPIX.

Σημαντικές απώλειες σημειώνει το πετρέλαιο

 Η τιμή του αργού έπεσε στα 26,8 δολάρια με πτώση 6% ενώ το brent υποχωρούσε 4,5% στα 28,8 δολάρια το βαρέλι.
 Είναι οι χαμηλότερες τιμές από το 2003.

 Tα επιτόκια σε ανοδικό κύκλο

Τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων λόγω της εκτροπής του ελλείμματος που αναμένεται να λάβει χώρα για να χρηματοδοτηθεί η οικονομία αρχίζουν ανοδικό κύκλο με αποτέλεσμα να κινηθούν από το 0,7% στο 1,069% .

www.worldemergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης