Ενέργεια

Αναβρασμός στην αγορά των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας μετά την απόφαση της ΡΑΕ

Αναβρασμός στην αγορά των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας μετά την απόφαση της ΡΑΕ
Υπενθυμίζουν με έμφαση, ότι η χρέωση προμηθευτή δεν μπορεί να είναι ανεκτή, εφόσον ξεπερνάει τα 5 ευρώ/MWh και εκτιμούν ότι η τελευταία απόφαση της ΡΑΕ θα την οδηγήσει στο ύψος των 7-8 ευρώ.
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές ρεύματος, μετά τη χθεσινή (16/2) απόφαση της ΡΑΕ (ΕΔΩ) σε ό, τι αφορά τη χρέωση προμηθευτή.
Κύκλοι της αγοράς εκφράζουν την έντονη ενόχλησή τους, για το γεγονός ότι η ΡΑΕ εμμένει στην εφαρμογή ενός μέτρου, που όπως σημειώνουν, αποδείχθηκε ότι είναι καταφανώς λανθασμένο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το γεγονός, ότι η απόφαση της ΡΑΕ προβλέπει μόνο την υιοθέτηση ωριαίου πλαφόν στα 15 ευρώ/MWh, χωρίς να περιλαμβάνει πλαφόν στη μέση μοναδιαία χρέωση, δημιουργεί κινδύνους η χρέωση των προμηθευτών να ξεφύγει και πάλι σε επίπεδα που θα επιβαρύνουν υπερβολικά τις εταιρείες προμήθειας και κυρίως τη ΔΕΗ, η οποία κατέχει σχεδόν το 90% της αγοράς.
Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ακόμη, ότι τελικώς δεν είχε κανένα νόημα η διαβούλευση, αφού στην πραγματικότητα οι αρνητικές θέσεις που εκφράστηκαν από την πλειονότητα των φορέων της αγοράς, δεν ελήφθησαν υπόψη από την ΡΑΕ στην απόφασή της.
Προσθέτουν δε, ότι πρόκειται για μία ανεξήγητη εμμονή στο λάθος.
Επί του παρόντος, οι εμπλεκόμενοι δεν έχουν λάβει αποφάσεις για το εάν και πότε θα κινηθούν νομικά, αλλά όπως φαίνεται όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Όπως σημειώνουν γνώστες του θέματος, με την συγκεκριμένη απόφαση έχει ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου» και είναι δύσκολο να προβλεφθεί, που θα καταλήξει η όλη υπόθεση.
Υπενθυμίζουν δε με έμφαση, ότι η χρέωση προμηθευτή δεν μπορεί να είναι ανεκτή, εφόσον ξεπερνάει τα 5 ευρώ/MWh και εκτιμούν ότι η τελευταία απόφαση της ΡΑΕ θα την οδηγήσει στο ύψος των 7-8 ευρώ, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τα περιθώρια ανταγωνισμού και υπονομεύοντας στην πραγματικότητα το επιδιωκόμενο άνοιγμα της αγοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης