Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Έρχονται μειώσεις στα καύσιμα της Κύπρου

Έρχονται μειώσεις στα καύσιμα της Κύπρου
Η μείωση είναι τεράστια μέσα σε μια ημέρα που έφτασε το 20%

Παγκόσμια φρενίτιδα έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός και η κόντρα Σαουδικής Αραβίας με τη Ρωσία για την παραγωγή πετρελαίου, με αποτέλεσμα η τιμή του μπρεντ να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και το βαρέλι να πέσει στα 36 δολάρια, σε σχέση με  45 που ήταν το άνοιγμα της χθεσινής ημέρας, ενώ το προηγούμενο 10ήμερο βρισκόταν πάνω από 50 δολάρια το βαρέλι και στις αρχές του 2020 στα 70 δολάρια το βαρέλι.

Η μείωση είναι τεράστια μέσα σε μια ημέρα που έφτασε το 20%, ενώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο η μείωση ήταν 45%. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι τιμές του μπρεντ θα συνεχίσουν να πέφτουν.

Αυτό βέβαια που απασχολεί τους Κύπριους καταναλωτές δεν είναι τόσο η κόντρα Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας, λόγω της απόφασης της πρώτης να αυξήσει την παραγωγή της και να πουλάει πιο φθηνά στην Κίνα που βρίσκεται στην πρώτη θέση του εισαγωγέα πετρελαίου διεθνώς, αλλά κατά πόσο θα υπάρξει και πότε περαιτέρω μείωση στις αντλίες. 

Σε αυτή την κατεύθυνση στρέφεται το υπουργείο Ενέργειας που δεν έμεινε αμέτοχο με την πτώση στις διεθνείς τιμές πετρελαίου καλώντας τις εταιρείες πετρελαιοειδών να μετακυλιστεί στους καταναλωτές.

Το υπουργείο Ενέργειας, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στις διεθνείς αγορές όπου παρατηρείται σημαντική πτώση στην τιμή πώλησης του αργού πετρελαίου, αναμένει ότι μείωση θα επέλθει και στις τιμές διυλισμένων προϊόντων που εισάγονται στην Κύπρο, με τα φορτία που θα παραλάβουν οι εταιρείες το επόμενο διάστημα.

Το υπουργείο, μέσω της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, ελέγχει τα τιμολόγια του κάθε φορτίου, ώστε να διασφαλιστεί ότι η μείωση στις διεθνείς τιμές θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές και θα αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος δεν εισάγει αργό πετρέλαιο, αλλά διυλισμένα καύσιμα. Οι τιμές των διυλισμένων καυσίμων δεν ακολουθούν πάντοτε την ίδια τάση με τη διεθνή τιμή του αργού πετρελαίου, αλλά αποτελούν χρηματιστηριακά εμπορεύματα και ακολουθούν διεθνείς τιμές όπως ορίζονται από τις Διεθνείς τιμές Platts. Δεδομένου ότι εισάγονται καύσιμα περίπου κάθε 10 ημέρες, μια ενδεχόμενη μείωση στη διεθνή τιμή του αργού πετρελαίου, δεν συνεπάγεται άμεση μείωση στη λιανική τιμή στην Κύπρο.

Περαιτέρω, ενώπιον του Δ.Σ. της ΑΗΚ που συνέρχεται σήμερα θα τεθεί επιστολή του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη μέσα από την οποία θα καλείται να μελετήσει σοβαρά το ενδεχόμενο προαγοράς καυσίμων με βάση την τρέχουσα εκτίμηση της μελλοντικής τιμής των καυσίμων (futures). Η τιμή των 36 δολάρια το βαρέλι είναι πολύ καλή, παρά το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις είναι ότι στις επόμενες εβδομάδες η τιμή θα φθάσει στο ιστορικό χαμηλό του 2016, δηλαδή στα 30 δολάρια το βαρέλι. 

Σημειώνεται ότι και το 2016 ο υπουργός Ενέργειας κάλεσε την ΑΗΚ να προχωρήσει με τα συμβόλαια προαγοράς καυσίμων, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε με την επίκληση εκ μέρους της ΑΗΚ του ρίσκου η τιμή να είναι ακόμα χαμηλότερη με αποτέλεσμα να επωμιστεί ζημιά από τέτοια πράξη.

Χθες η λιανική τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων στην Κύπρο ήταν €1,20 το λίτρο, ενώ η λιανική τιμή του πετρελαίου κίνησης ήταν €1,238 το λίτρο. 

Πηγή: Φιλελεύθερος Κύπρου
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης