Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Ο πόλεμος του πετρελαίου σφραγίζει το υφεσιακό τοπίο - Αναμένονται πακέτα για τις οικονομίες

Π.Μπουσμπουρέλης: Ο πόλεμος του πετρελαίου σφραγίζει το υφεσιακό τοπίο - Αναμένονται πακέτα για τις οικονομίες
H ιστορική κατάρρευση του πετρελαίου οδηγεί σε σκηνικό μη διαχειρίσμο και προϊδεάζει για εξελίξεις
O νέος πόλεμος του πετρελαίου χτυπά τις ΗΠΑ και αυτό είναι το πιο σημαντικό, μετά την διάλυση της συμμαχίας Ρώσων με OPEC+ που προφανώς αποφάσισε ο πρόεδρος Putin.
Και αυτό γιατί πλήττεται ευθέως ένας κλάδος που έχει δάνεια ύψους 86 δισ δολ που ωριμάζουν μέσα στην επόμενη τετραετία, σύμφωνα με την Moody s.
Σύμφωνα με στοιχεία του CNBC το 57% αυτών των δανείων ωριμάζει μέσα στην επόμενη διετία.
Η πτώση των τιμών θα επιφέρει τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις αυτές, για τις οποίες οι αξιολογήσεις του χρέους τους είναι στο junk ή κοντά στο junk.
Kάτα συνέπεια αναμένεται να υπάρξουν άμεσες κινήσεις που θα έχουν να κάνουν με το κλείσιμο νέων μονάδων του σχιστολιθικού κλάδου, αναστολή επενδύσεων και διανομής μερισμάτων.
Αν δεν γίνει αυτό και πέσουν οι τιμές του πετρελαίου στα 20 δολ όπως φοβάται η Goldman, τότε οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα με τις τιμές των αποθεμάτων που έχουν σαν ενέχυρα για τα δάνεια.
Τα δάνεια του ευρύτερου κλάδου αντιπροσωπεύουν το 11% της αγοράς των εταιρικών δανείων άρα το πoσοστό είναι πολύ υπολογίσιμο.
Παράλληλα υπάρχουν εκατομμύρια εργαζόμενοι στον κλάδο αυτό στις ΗΠΑ.

Το χτύπημα Putin στην καρδιά των ΗΠΑ - Αναμένεται αντίδραση

Ο νέος πόλεμος πετρελαίου που ξεκίνησε έχει πολλούς χαμένους και η πρωτοβουλία Πούτιν να μην δεχτεί τις περικοπές, που του πρότεινε η Σαουδική Αραβία ήταν ο καταλύτης που οδηγεί σε μια νέα πραγματικότητα την αγορά πετρελαίου με ζοφερές πτυχές.
Ο Πούτιν παίρνει μια μεγάλη ρεβάνς ή έχει άλλους στόχους;
Την ίδια ώρα στην Σαουδική Αραβία οι συλλήψεις μελών της βασιλικής οικογένειας συνεχίζονται για να σταθεροποιηθεί το καθεστώς με την διαδοχή του ενόψει της συνόδου των G-20 στο Ριάντ τον Νοέμβριο του 2020.
Η κρίση στην αγορα πετρελαίου πλήττει ευθέως πολύ μεγάλα αμερικανικά συμφέτοντα, έχει κόστος για τον πρόεδρο Trump και θα έχει γεωπολιτικές επιπτώσεις.
Αποδυναμώνονται αισθητά το Ιράν και το Ιράκ, από την άλλη πλευρά όμως οι καταναλωτές και οι οικονομίες μειώνουν σημαντικά το κόστος τους σε ένα περιβάλλον κατεξοχήν προβληματικό.
Διαμορφώνεται έτσι ένα αποπληθωριστικό περιβάλλον, που επιτρέπει νομισματικές κινήσεις και στις οικονομίες που είναι σε πρόβλημα, όπως η Κίνα να λειτουργήσουν ευχερέστερα.

Όλα τα όπλα στο τραπέζι

Τούτων δοθέντων και με το ζήτημα του Coronavirus να έχει λάβει διαστάσεις απορσδόκητες και με την Lufthansa να ζητά κρατική βοήθεια, αναμένεται να υπάρξουν πρωτοβουλίες τόσο σε επίπεδο διαβουλεύσεων για τις τιμές του πετρελαίου όσο και σε πακέτα που θα ενισχύσουν τις οικονομίες.
Με τα χρηματιστήρια στο -4% και -5% και την ύφεση στο πρόγραμμα για όλες τις οικονομίες, όλα τα όπλα θα μπουν στο τραπέζι.
Και δεν μπορει να είναι μόνο νομισματικά.
Ο Βarkido για παράδειγμα είπε μετά την αποτυχημένη διαπραγμάτευση της περασμένης Παρασκευής 9/3 ότι οι Ρώσοι θα ξαναγυρίσουν.
Αντίστοιχη εικόνα στο πετρέλαιο έχει να συμβεί από το 1991 με την Κρίση του Κόλπου.
Αν το πετρέλαιο είναι μόνο η μια πλευρά, η ανάγκη ενδυνάμωσης των οικονομιών από την άλλη πλευρά ενάντια στην κατάρρευση της ζήτησης λόγω Coronavirus, είναι μια πολύ σύνθετη υπόθεση.
Αργά ή γρήγορα με τις ΗΠΑ να πρωτοστατούν θα δούμε σειρά από fiscal stimulus και νομισματικά μέτρα για να μπορέσουν να μετριάσουν οι οικονομίες τα υφεσιογενή αποτελέσματα.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης