Χρηματιστήριο & Αγορές

Πιέζουν για μειώσεις επιτοκίων 0,5% οι αμερικανικές τράπεζες την FED - Θετικά τα futures της Wall μετά το κλείσιμο της 28/2

tags :
Πιέζουν για μειώσεις επιτοκίων 0,5% οι αμερικανικές τράπεζες την FED - Θετικά τα futures της Wall μετά το κλείσιμο της 28/2
Άμεσες κινήσεις αναμένονται στη νομισματική πολιτική μετά την πτώση της Wall
Μετά από την ταχύτερη πτώση της ιστορίας της η Wall με κατάρρευση 12% σε μια εβδομάδα, αλλά βέβαια και από τα ιστορικά υψηλά, τα futures των 3 βασικών δεικτών γύρισαν θετικά με το Nasdaq +2%, τον S&P +1,23% και τον DOW +0,56%.
Aυτό είναι το πρώτο ενθαρρυντικό σημάδι μετά τις απνευστί απώλειες 3500 μονάδων του DOW και οφείλεται εν μέρει στην προσδοκία που αρχίζει να υπάρχει για μείωση επιτοκίων στις αγορές.
Από την άλλη πλευρά όμως οι μειώσεις επιτοκίων και τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης σε μεγάλο βαθμό έχουν εξαντλήσει τις ουσιαστικές δυνατότητες βοήθειας στις οικονομίες.
Έτσι ούτε αυτά θα αποτελέσουν σωτηρία αλλά ούτε από την άλλη πλευρά και ο Coronavarious θα είναι μια απειλή που θα  επιφέρει ανήκεστο βλάβη στην παγκόσμια οικονομία.
Ο Coronavarius είναι πράγματι ένα απειλητικό φαινόμενο, που δημιουργεί αμηχανία και επιφυλακτικότητα, αλλά ο χρόνος του θα είναι περιορισμένος και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ασήμαντες.
Την εκτίμηση αυτή για one off επίπτωση έκανε σήμερα και Bάιντμαν της Bundesbank, ο οποίος άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο για δημοσιονομικό πακέτο, όπου υφίσταται η δυνατότητα αυτή.Και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην Γερμανία εξετάζονται οι πολιτικές αυτές όπου υπάρχουν πλεονάσματα.

Τι προβλέπουν οι διεθνείς οίκοι σύμφωνα με το Bankingnews.gr

Έρχονται επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων από την FED για να στηρίξει την διεθνή οικονομία και να αποτρέψει την συνέχιση της κατάρρευσης των αγορών προβλέπουν η Goldman Sachs, η Bank of America και η Rabobank.
Με βάση τις παραδοχές της Goldman Sachs σε τριμηνιαία βάση το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί -5% στο α΄ τρίμηνο του 2020, σε -2% στο β΄ τρίμηνο και από το β΄ 6μήνο του 2020 θα καταγράψει άνοδο ώστε να κλείσει το 2020 στο +2% η αύξηση του ΑΕΠ διεθνώς.
Γιατί θα αποτραπεί η παγκόσμια ύφεση η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι θα ενεργοποιηθεί η FED και δεν αποκλείεται μείωση έως 0,75% των επιτοκίων από την Federal Reserve μέχρι τον Ιούνιο 2020 ξεκινώντας μια μείωση 0,25% τον Μάρτιο 2020.

Η FED δεν θα απογοητεύσει τις προσδοκίες της αγοράς για ουσιαστικές μειώσεις των επιτοκίων υπό τον φόβο της
κατάρρευσης των αγορών.
Να σημειωθεί ότι η προγραμματισμένη συνεδρίαση της FED είναι στις 18 Μαρτίου 2020.
Με βάση την Goldman Sachs δύο εναλλακτικά σενάρια είναι τα επικρατέστερα.
1)Το πρώτο σενάριο υποθέτει ότι η παγκόσμια εξάπλωση του ιού επιταχύνεται αλλά γρήγορα επέρχεται κάποιας μορφής έλεγχος και οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού είναι ελεγχόμενες.
Σε αυτή την περίπτωση το παγκόσμιο ΑΕΠ θα ανακάμψει στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, οι αγορές μετοχών θα ανακάμψουν απότομα και οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να τηρήσουν στάση αναμονής.
2)Το δεύτερο και αρνητικό σενάριο αναλαμβάνει εκτεταμένες διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα καθώς και μεγάλη πτώση στην εσωτερική ζήτηση επιδρώντας στην παγκόσμια οικονομία.
Αυτό θα συνεπαγόταν έντονη διαδοχική συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2020, δηλαδή μια παγκόσμια ύφεση -.
Οι κεντρικές τράπεζες θα υιοθετήσουν μια επιθετική νομισματική πολιτική με τα επιτόκια να φθάνουν στο μηδέν.
Να σημειωθεί ότι η Rabobank είχε προβλέψει επιτόκια στο 0% από την FED μέχρι τα τέλη του 2020, πρόβλεψη η οποία είχε πραγματοποιηθεί Αύγουστο του 2019.

BOFA: Μείωση 0,50% άμεσα
Από την πλευρά της η Bank of America Merrill Lynch υποστηρίζει ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια παρέμβασης 0,50% στις 18 Μαρτίου για να ανακόψει τον πανικό στις αγορές και να στηρίξει την επενδυτική ψυχολογία.
Η FED θα δράσει και αναμένεται μείωση κατά 0,50% των επιτοκίων στις 18 Μαρτίου.
Οι τρεις βασικοί λόγοι
1)Αυτό που μοιάζει με απλώς μια κρίση εφοδιασμού λόγω COVID-19, ως αποτέλεσμα των προβλημάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού, έχει εξελιχθεί σε σοκ ζήτησης.
Οι μειώσεις των επιτοκίων θα βοηθήσουν την διεθνή οικονομία.
2)Οι κινήσεις της αγοράς ήταν έντονες, με κίνδυνο κατάρρευσης.
Η Fed έμαθε από τη Μεγάλη Οικονομική Κρίση ότι πρέπει να είναι ευέλικτη όταν αντιμετωπίζει τέτοιους κινδύνους.
3)Η FED θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία ώστε να αποτρέψει επιθετική επιβράδυνση στο αμερικανικό και διεθνές ΑΕΠ.
Κατά την BofA δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η Fed να κινηθεί ταχύτερα στο πλαίσιο έκτακτης ανάγκης.
Πηγή:Bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης