Περιβάλλον

Στα 1,22 τρισ. ευρώ οι επενδύσεις των ευρωπαϊκών εταιρειών για την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050

Στα 1,22 τρισ. ευρώ  οι επενδύσεις των ευρωπαϊκών εταιρειών για την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050
H πλειοψηφία των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις στην εκπόνηση σχεδίων περί μειώσεων των εκπομπών αερίων στον πλανήτη

Επιτακτικός και αναγκαίος κρίνεται ο διπλασιασμός των κεφαλαιούχων δαπανών μεγάλων εταιρειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξη των μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050, σύμφωνα με έκθεση της CDP, που αναμεταδίδει το Bloomberg.Το ποσό που απαιτείται για να υλοποιηθούν οι αρχικοί στόχοι που έχουν τεθεί μέχρι το 2050, ανέρχονται σε 1,22 τρισ. ευρώ.
Αν και η Ευρώπη βαδίζει σε αυτόν τον δρόμο, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις στην εκπόνηση σχεδίων περί μειώσεων των εκπομπών αερίων στον πλανήτη.
«Χρειαζόμαστε περισσότερο όραμα, περισσότερες φιλοδοξίες και περισσότερες επενδύσεις. Η πλήρης μετατροπή του μοντέλου μιας επιχείρησης  κρύβει κινδύνους, με τις περισσότερες εταιρείες να προτιμούν μια βραδύτερη αλλαγή» δήλωσε ο Steven Tebbe, διευθύνων σύμβουλος της CDP Europe.
Παράλληλα, η έκθεση διαπίστωσε πως οι μεγαλύτεροι τομείς νέων επενδύσεων αφορούσαν την έρευνα και την ανάπτυξη τεχνολογιών ηλεκτρικών οχημάτων της τάξεως των 43 δις ευρώ καθώς και επενδύσεις κεφαλαίου σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες έκαναν 16 δισ. ευρώ και έργα υποδομών ενεργειακού δικτύου.
Η πραγματοποίηση νέων επενδύσεων χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι επιτακτική, σύμφωνα με την έκθεση. Μάλιστα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες αναμένουν να αποφύγουν την εκπομπή 2,4 γιγατόνων εκπομπών (περισσότερο από τις ετήσιες εκπομπές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας) ενώ συνεισφέρουν περισσότερα από 40 δισ. Ευρώ στα κατώτατα όρια.
Τέλος, οι ευρωπαϊκές εταιρείες προσδιόρισαν 1,22 τρισεκατομμύρια ευρώ σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτές έχουν να κάνουν με την αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικών οχημάτων και πράσινων υποδομών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης