Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Ρουμανία σχεδιάζει να πουλήσει το 5% της Hidroelectrica στην EBRD

Η Ρουμανία σχεδιάζει να πουλήσει το 5% της Hidroelectrica στην EBRD
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να πωλήσει μέχρι και το 20% της Hidroelectrica στο χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου το δεύτερο εξάμηνο του 2020
Η Ρουμανία εξετάζει την προσφορά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) να αγοράσει το 5% της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρικής ενέργειας Hidroelectrica πριν από μια αρχική δημόσια προσφορά φέτος, δήλωσε τη Δευτέρα 17/2/2020 ο υπουργός Οικονομίας.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να πωλήσει μέχρι και το 20% της Hidroelectrica στο χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και η εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία επιλογής συμβούλων για την πώληση.
"Έχουμε μια επιστολή προθέσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η οποία θέλει να στηρίξει τη διαδικασία και να συμμετάσχει με 5% για να ενισχύσει την αξία της εταιρείας", δήλωσε ο Virgil Popescu σε ενεργειακό σεμινάριο που διοργάνωσε η Ziarul Financiar σύμφωνα με το Reuters.
Ο Popescu δήλωσε ότι η πώληση θα μπορούσε να ανέλθει σε "ένα δισεκατομμύριο ευρώ ή περισσότερο, το timing είναι σημαντικό".
Διαδοχικές κυβερνήσεις σκόπευαν να διαθέσουν μειοψηφικό μερίδιο στην Hidroelectrica, τον μεγαλύτερο και φθηνότερο παραγωγό ενέργειας της Ρουμανίας, αλλά τα σχέδια καθυστερούσαν.
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο επικεφαλής της Hidroelectrica Bogdan Badea δήλωσε ότι η επιχείρηση σχεδιάζει να διαφοροποιηθεί στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια τα επόμενα χρόνια. Σήμερα υφίσταται τη δέουσα επιμέλεια για να αγοράσει τα ρουμανικά περιουσιακά στοιχεία της τσεχικής εταιρείας ηλεκτρισμού CEZ.
Τη Δευτέρα, ο Popescu δήλωσε ότι η Ρουμανία σκόπευε να μειώσει τον ρόλο του άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο 10% μέχρι το 2030 από 25% τώρα, αντικαθιστώντας τον με περισσότερες μονάδες αερίου και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αρκετοί παραγωγοί φυσικού αερίου έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια και ετοιμάζονται να εκμεταλλευτούν το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας της Ρουμανίας, αλλά τα σχέδια τους πάγωσαν από ανώτατα όρια τιμών, τους φόρους και τους εξαγωγικούς περιορισμούς που προωθήθηκαν από προηγούμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση.
Τον Ιανουάριο, η αμερικανική Exxon Mobil επιβεβαίωσε ότι μελετά μια έξοδο από το έργο Neptun Deep στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο κατέχει από κοινού με την OMV Petrom της Ρουμανίας.
"Πάντα έλεγα ότι το παράθυρο ευκαιρίας για να αξιοποιηθεί το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας περιορίζεται ", δήλωσε ο Popescu. "Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν θα χρηματοδοτεί πλέον έργα φυσικού αερίου από το 2021, οι τιμές του φυσικού αερίου πέφτουν στις ξένες αγορές ... είναι η τελευταία στιγμή να ξεκινήσουν οι επενδύσεις στη Μαύρη Θάλασσα".
Ωστόσο, ανέφερε ότι οι νομοθετικές αλλαγές που απαιτούνται από ξένους επενδυτές για υπεράκτια έργα απαιτούν κοινοβουλευτική συναίνεση.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης