Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Wood Mackenzie: Η παραγωγή πετρελαίου της Νιγηρίας θα μειωθεί 35% αν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις

Wood Mackenzie: Η παραγωγή πετρελαίου της Νιγηρίας θα μειωθεί 35% αν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις
Η Νιγηρία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου της Αφρικής, με παραγωγή περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως
Οι αυξήσεις του κόστους και η αβεβαιότητα στον κρίσιμο ενεργειακό τομέα της Νιγηρίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 35% σε διάστημα 10 ετών, καθώς οι εταιρείες καθυστερούν τις επενδύσεις σε βασικά πετρελαιοφόρα πεδία, σύμφωνα με έρευνα της Wood Mackenzie που θα παρουσιασθεί την Παρασκευή 14/2.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το Reuters, η εταιρεία προειδοποίησε ότι τρεις υπεράκτιες εκτάσεις, οι οποίες θα παρήγαγαν 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως πιθανόν να καθυστερήσουν καθώς οι εταιρείες τοποθετούν τα χρήματά τους σε περιφέρειες με καλύτερους και σαφέστερους όρους.

"Η Νιγηρία θα εισέλθει σε μια αρκετά απότομη πτώση της παραγωγής", δήλωσε ο Lennert Koch, αναλυτής της Wood Mackenzie. "Για να διατηρήσει τα έσοδά της ... χρειάζεται να αναπτύξει πρόσθετα πεδία."
Χωρίς τα τρία πεδία, ο Koch ανέφερε ότι η παραγωγή της Νιγηρίας θα μειωθεί κατά 35% μέσα σε μια δεκαετία.
Η Νιγηρία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου της Αφρικής, με παραγωγή περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd), αλλά χρειάζεται συνεχείς επενδύσεις για να διατηρήσει την παραγωγή καθώς οι τομείς φυσικά μειώνονται. Το πετρέλαιο αντιπροσωπεύει το 90% των κερδών σε ξένο νόμισμα της Νιγηρίας.
Η Wood Mackenzie καθυστέρησε την προβολή των έργων βαθέων υδάτων Bonga Southwest Aparo, τα οποία εκμεταλλεύονται η Shell και του Preowei, το οποία εκμεταλλεύεται η Total, κατά δύο έτη έως το 2027 και το 2025 αντίστοιχα, και για το Owowo της ExxonMobil κατά τέσσερα χρόνια έως το 2029.
Η Total ανακοίνωσε ότι το Preowei βρίσκεται υπό μελέτη με μια τελική επενδυτική απόφαση προγραμματισμένη για το 2020 ή ένα χρόνο αργότερα..
Μαζί, τα πεδία βαθέων υδάτων κατέχουν περίπου 1.5 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και θα μπορούσαν να προσθέσουν 300.000 bpd πετρελαίου.
Η Wood Mackenzie ανέφερε αλλαγές τους νόμους περί φόρων και δικαιωμάτων και την αβεβαιότητα ως τους λόγους για τις καθυστερήσεις, αν και εκτιμά επίσης ότι τα τρία έργα δεν είναι «οικονομικά βιώσιμα» υπό τους σημερινούς όρους και με πετρέλαιο κάτω των $ 60 ανά βαρέλι.
Τον Νοέμβριο, η Νιγηρία αύξησε το μερίδιό της στα πεδία πετρελαίου βαθέων υδάτων σε μια προσπάθεια να προσθέσει 1,5 δισ. δολ. στα ταμεία σε δύο χρόνια και τον περασμένο μήνα ενέκρινε ένα νομοσχέδιο για τη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 5% σε 7,5%.
Ο Koch δήλωσε ότι οι εταιρείες είναι επίσης επιφυλακτικές για το αν οι όροι ανάπτυξης αλλάξουν, καθώς η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να εγκρίνει νομοσχέδιο για την αναθεώρηση του πετρελαϊκού κλάδου φέτος, αλλά δεν έχει ακόμη δώσει λεπτομέρειες.
Τα υπεράκτια έργα πετρελαίου είναι δαπανηρά και χρονοβόρα, αλλά είναι σημαντικά για την ενίσχυση της παραγωγής της Νιγηρίας. Η παραγωγή βαθέων υδάτων της αυξήθηκε από μηδέν στις αρχές του αιώνα σε 780.000 bpd το 2019.
"Αυτοί είναι ακόμα πόροι παγκόσμιας κλάσης", δήλωσε ο Koch. "Αυτό που κάνει κάποιες από τις άλλες περιφέρειες ελκυστικότερες είναι μόνο οι υψηλότερες αποδόσεις (από το) χαμηλότερο κόστος και λιγότερη κανονιστική αβεβαιότητα."


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης