Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Έντονες ζυμώσεις με Gentiloni (EE) στην Αθήνα για δημοσιονομικό χώρο – Στόχος να κλείσει η 5η αξιολόγηση

Έντονες ζυμώσεις με Gentiloni (EE) στην Αθήνα για δημοσιονομικό χώρο – Στόχος να κλείσει η 5η αξιολόγηση

Στο επίκεντρο μείωση των ονομαστικών στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα για τα έτη 2021 και 2022

Στον δημοσιονομικό χώρο δίνει προτεραιότητα η κυβέρνηση για να χρηματοδοτήσει τις φοροελαφρύνσεις, αφήνοντας σε δεύτερο χρόνο τα πλεονάσματα, όπου εκεί ο δρόμος είναι ακόμη γεμάτος… χαλίκια.
Η μείωση των ονομαστικών στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα για τα έτη 2021 και 2022 θα βρίσκεται στην ατζέντα της συζήτησης που θα έχουν πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών με τον Ευρωπαίο επίτροπο Paolo Gentiloni που επισκέπτεται αύριο Πέμπτη 6/2 τη χώρα μας.
Ο αξιωματούχος της Ε.Ε. έρχεται στην Αθήνα με σκοπό να επιταχύνει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Ετσι, από τον φακό του κ. Gentiloni θα περάσουν κυρίως τα δύσκολα σημεία αυτής της αξιολόγησης η οποία μπορεί να μη συνδέεται με νέες εκταμιεύσεις κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFΑs), δεν παύει όμως να είναι γεμάτη από αγκάθια.
Το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, που θα αντικαταστήσει από την 1η Μαΐου αυτό που ισχύει για την προστασίας της α' κατοικίας, η επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η μείωση των «κόκκινων» δανείων μέσω της αξιοποίησης του σχετικού νόμου («Ηρακλής») είναι ορισμένα από τα τραπεζικά θέματα που θα βρεθούν στο τραπέζι της συνάντησης του Χρήστου Σταϊκούρα με τον Paolo Gentiloni.
Η συνάντηση των δύο ανδρών θα γίνει την Πέμπτη 6/2 το πρωί στον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών όπου βρίσκεται το γραφείο του Χρήστου Σταικούρα.
Αμέσως μετά ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας θα πάρει τον δρόμο προς το Μέγαρο Μαξίμου στο πλαίσιο της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που εκεί η ατζέντα θα διανθιστεί με τις πολιτικές επιδιώξεις της Αθήνας και συγκεκριμένα με την εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου προκειμένου να υλοποιηθεί η εξαγγελία για τη σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Είναι σαφές ότι η ελληνική πλευρά θα αδράξει την ευκαιρία βάζοντας σφήνα στον διάλογο με τον κ. Gentiloni το αίτημα για λιγότερη λιτότητα στα δύο τελευταία χρόνια της ενισχυμένης εποπτείας για τη χώρα μας.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα επανέλθει στο θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων το ίδιο βράδυ στη διάρκεια του δείπνου που θα παραθέσει για τον Ευρωπαίο επίτροπο.
Η συζήτηση όμως θα γίνει σε πιο χαλαρό επίπεδο.
Είναι η πρώτη φορά που o κ. Gentiloniέρχεται στη χώρα μας και θεωρείται κομβικής σημασίας αυτή η επίσκεψη λόγω της κρίσιμης χρονικής συγκυρίας για την Ελλάδα, καθώς από αυτές τις επαφές θα κριθεί εάν στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου θα υπάρξουν αναφορές, έστω και με τη μορφή προθέσεων για τα αιτήματα που έχει καταθέσει η Αθήνα.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Gentiloni έρχεται στην Αθήνα την ημέρα που συνεδριάζει το EuroWorking Group (EWG), το οποίο καλείται να πιστοποιήσει ότι η Αθήνα έχει ολοκληρώσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου, εν συνεχεία, στο Eurogroup του Μαρτίου να επικυρωθεί η 5η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών.
Στις 5 Μαρτίου μεσολαβεί ακόμη μία συνεδρίαση EWG η οποία είναι πολύ πιο σημαντική επειδή ακριβώς τα μέλη της ευρωομάδας θα αναλάβουν να προετοιμάσουν τα θέματα της υπουργικής συνόδου της ευρωζώνης.
Ετσι, τουλάχιστον ένας από τους τρεις ελληνικούς φακέλους που έχει παραλάβει το EWG θα μπει στη συνεδρίαση.
Ο φάκελος που κερδίζει έδαφος είναι αυτός για την υιοθέτηση μηχανισμού μεταφοράς πρωτογενών υπερπλεονασμάτων από το ένα έτος στο άλλο (smoothing mechanism).
Οι συζητήσεις για την αλλαγή χρήσης των SMPs και των ANFΑs μετατίθενται σε κάποιο από τα Eurogroup του καλοκαιριού, ενώ το αίτημα για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ακόμη άγνωστο το πότε ακριβώς θα εξεταστεί και για ποιο έτος θα ισχύσουν.
Το 2019 κλείνει με πλεόνασμα μεγαλύτερο των προβλέψεων για 3,73% του ΑΕΠ, πιθανότατα 3,8% του ΑΕΠ.
Χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έβαλε στο 2,2% τον πήχη τη στιγμή που το 2,75% είναι κόκκινη γραμμή για τους εταίρους.
Εξάλλου, πλεονάσματα 2,2% κατά μέσο όρο για το διάστημα από το 2023 έως το 2060 προβλέπονται ήδη από τη συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου του 2018. Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση δικαιούται να πανηγυρίσει μόνο σε κάτι πολύ χαμηλότερο από το 2,2%...

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης