Τελευταία Νέα
Εξοικονομώ

Οικονομία της τάξεως του 30% στις δαπάνες ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της υπέρυθρης θέρμανσης

Οικονομία της τάξεως του 30% στις δαπάνες ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της υπέρυθρης θέρμανσης

Μέσω των θερμαντικών πάνελ δεν θερμαίνεται ο αέρας αλλά η θερμότητα μεταδίδεται μέσω ακτινοβολίας στα σώματα και τα αντικείμενα

Το κρύο έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στην χώρα μας και όπως είναι φυσικό όλοι μας ψάχνουμε και αναζητούμε διάφορους τρόπους έτσι ώστε να ζεσταθούμε με τον καλύτερο και οικονομικότερο δυνατό τρόπο.
Ένας από αυτούς τρόπους είναι και τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης, για τα οποία επικρατεί άγνοια από την πλευρά των καταναλωτών , δεδομένου ότι ούτε καίνε κάποιο καύσιμο, ούτε παράγουν θερμό αέρα.
Τα θερμαντικά πάνελ αποτελούν τις συσκευές εκείνες που λειτουργούν με τον πλέον φυσικό τρόπο, συγκριτικά με τους υπόλοιπους τρόπους θέρμανσης και αυτό διότι ουσιαστικά μας ζεσταίνουν όπως και ο ήλιος.


Ειδικότερα, μέσω των θερμαντικών πάνελ δεν θερμαίνεται ο αέρας αλλά η θερμότητα μεταδίδεται μέσω ακτινοβολίας στα σώματα και τα αντικείμενα, τα οποία με αυτό τον τρόπο παραμένουν στεγνά και μεταδίδουν θερμότητα.

Τα πλεονεκτήματα της υπέρυθρης θέρμανσης
Για την καλύτερη αποσαφήνιση των θερμαντικών πάνελ το World Energy News ήρθε σε επικοινωνία με ανθρώπους της αγοράς που γνωρίζουν επισταμένως το θέμα.
Ο κ. Μήτσιας Θεοφάνης από την Αρμονία Energy αναφέρθηκε σε μια σειρά από πλεονεκτήματα που προσφέρει η υπέρυθρη θέρμανση σημειώνοντας τα εξής:

1.       Απόλυτη αυτονομία θέρμανσης σε κάθε χώρο του σπιτιού σας
2.       Χαμηλότερο κόστος κτήσης από τη συμβατική θέρμανση (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, A/C).
3.       Δεν χρειάζονται πρόσθετες εργασίες (μερεμέτια, εμφανείς σωλήνες θέρμανσης)
4.       Οικονομία χώρου. Δεν χρειάζεται χώρος για λεβητοστάσιο και δεξαμενή πετρελαίου και αφήνει ελεύθερους τους τοίχους για χαμηλά έπιπλα
5.       Υγιεινή θέρμανση, στεγνώνει την υγρασία από τους τοίχους (προστατεύει το κτίριο από την διάβρωση και είναι ευεργετικό για την υγεία των ανθρώπων, καρδιακά, αρθρίτιδες κλπ.)
6.       Δεν δημιουργεί ρεύματα αέρα μέσα στο σπίτι, αποτρέποντας την κυκλοφορία σκόνης και την έλλειψη αίσθησης κρύου (λόγω ρευμάτων ψυχρού - θερμού αέρα), καθώς και βακτηριδίων - ιών που μεταφέρονται με τον αέρα. Ιδιαίτερα ευεργετικό για ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένοι, παιδιά, φιλάσθενα άτομα
7.   Διατήρηση της θερμότητας ακόμη και μετά από αερισμό του χώρου.
8. Μεγιστοποίηση μόνωσης από την αφύγρανση των τοίχων.
Η υγρασία είναι καλός αγωγός της θερμότητας και άρα ένας υγρός τοίχος μεταφέρει την εσωτερική θερμότητα προς το εξωτερικό περιβάλλον, προκαλώντας άμεσες απώλειες. Μεταδίδοντας τη θερμότητα απευθείας στους τοίχους και τα υπόλοιπα στερεά σώματα του χώρου, η Υπέρυθρη Θέρμανση στεγνώνει την υγρασία βαθιά μέσα στα υλικά, με αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση της θερμότητας και τη σαφώς μικρότερη κατανάλωση ενέργειας για τη διατήρησή της.
9. Διατήρηση της θερμότητας ακόμη και μετά από αερισμό του χώρου
Τα θερμαντικά μέσα που βασίζονται στην κυκλοφορία ρευμάτων θερμού αέρα έχουν ένα σημαντικό μειονέκτημα. Με του που θα ανοίξετε τα παράθυρά σας, ο θερμός αέρας του χώρου θα χαθεί άμεσα και θα χρειαστεί πολλή ώρα μέχρι ο χώρος σας να επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα θερμοκρασίας.
Στο μεταξύ, όλη η ενέργεια που καταναλώσατε θα πάει χαμένη.
Αντίθετα, η υπέρυθρη θερμότητα απορροφάται από τα δομικά στοιχεία του χώρου και παραμένει σε αυτά, χωρίς να επηρεάζεται από τον αέρα του χώρου. Ακόμη κι αν ανοίξετε τα παράθυρα, μόλις τα κλείσετε ο χώρος θα επανέλθει στα ίδια επίπεδα θερμικής άνεσης.



Εξοικονόμηση ενέργειας
Τα θερμαντικά πάνελ εξασφαλίζουν παράλληλα εξοικονόμηση ενέργειας καθώς έχουν τη δυνατότητα να εκπέμπουν θερμότητα ακόμη και όταν είναι σβηστά.
Συγκεκριμένα, στο θερμαντικό σώμα υπάρχει ένας θερμοσυσσωρευτής, ο οποίος είναι σε θέση να συσσωρεύει ενέργεια και να την αποθηκεύει για πολύ χρόνο, έτσι υπάρχει η δυνατότητα μεγάλης εξοικονόμησης ενέργειας.
Όταν φτάσουμε στην επιθυμητή θερμοκρασία, το θερμαντικό σώμα σβήνει μέχρι να χρειαστεί να ξαναγεμίσει τον συσσωρευτή.

Κόστος της εγκατάστασης
Σύμφωνα με τον κ. Μήτσια, το ενδεικτικό κόστος αγοράς και εγκατάστασης της υπέρυθρης θέρμανσης σε ένα σπίτι 80τμ με καλές μονώσεις για την περιοχή των Αθηνών, υποθέτοντας ότι θα χρειαστούμε 5 πάνελ(2 πάνελ για σαλόνι-κουζίνα, 2 πάνελ ένα για κάθε υπνοδωμάτιο και ένα για το μπάνιο) θα κυμανθεί στα 1.500€.


Επιφυλάξεις και προοπτικές
Αναφορικά με την προοπτική της υπέρυθρης θέρμανσης πρόκειται για τον μοναδικό τρόπο θέρμανσης που μιμείται πιστά το φυσικό τρόπο με τον οποίο μας ζεσταίνει ο ήλιος καθημερινά.
Ο τρόπος που η φύση επέλεξε να ζεσταίνει το ανθρώπινο σώμα δεν είναι τα ρεύματα θερμού αέρα, αλλά η έκθεσή μας στην ευεργετική υπέρυθρη θερμότητά του.
Υπό αυτό το πρίσμα η επιλογή της υπέρυθρης θέρμανσης έχει προοπτική για το μέλλον διότι στοχεύει στην ποιοτική υγιεινή θέρμανση η οποία ωφελεί τον άνθρωπο μακροχρόνια. Μάλιστα αποδίδει καλύτερα με το πέρασμα του χρόνου λόγω του γεγονότος ότι αφαιρεί την υγρασία από τους τοίχους και τα δομικά στοιχεία του χώρου, έχοντας μηδενικό κόστος συντήρησης και πρακτικά λειτουργία για μια ζωή(30 χρόνια).
Τέλος, ο κ. Μήτσιας επεσήμανε ότι αν και υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις για αυτού του είδους τη θέρμανση, όσο περνούν τα χρόνια, ο κόσμος ενημερώνεται όλο και καλύτερα σχετικά με την υπέρυθρη θέρμανση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «Η υπέρυθρη ακτινοβολία είναι απολύτως συμβατή με τον ανθρώπινο οργανισμό διότι είναι ο φυσικός τρόπος που θερμαίνει ο ήλιος την Γη. Ακόμα και ο ίδιος ο άνθρωπος εκπέμπει μικρά ποσά υπέρυθρης θέρμανσης στον χώρο».


www.wolrdenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης